Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, March 21, 2011

Sannah Helwah Ya Habibty......

( entry ni ditype semalam )
Sekejap je rasanye masa berlalu..rasanya baru lagi kami melayan keletah minah ni ngan pelat dia....rasanye masih terasa sakit mommy kena vacuum masa nak lahirkan dia....tau2 hari ni ( 20 / 3/2011 ) genap laa dia 7 tahun......Oh,darling faihana , SANNAH HELWAH YA HABIBTY.......HAPPY 7TH BIRTHDAY FAIHANA......

Saya masih ingat , 7 tahun lalu, bersamaan dengan tanggal 20 hb MAC 2004 , hari Sabtu....masa tuh hubby still keje kat Putrajaya, so hari Sabtu tuh dia keje.....before he left to the office...time tuh saya dah terasa2 sakit....mild contraction maybe...tapi saya cakap kat dia....xpe laa...pegi laa keje...if sakit sangat nanti baru saya telefon..sebab day before tuh pun mmg dah selalu terasa..tapi takde apa pun..so saya ingat sama lah kut hari sabtu tuh.....
Tapi bila menganjak ke tengahari...dalam pukul 11....makin kuat plak terasa..so saya telefon hubby....dia pun balik ambik saya....kebetulan pulak masa tuh Humairah ( masa tuh dia baru 10 bulan lebih ) mmg ikut mama abah balik Loq Staq hari Jumaat tuh...so kami pun xde laa kalut sangat.....so after dah pack barang semua...terus laa hala ke Kajang Plaza Medical Centre....masa on the way tuh, punya laa BERTUAH si suami nih...tersesat jalan ke putrajaya peginye.....adehmakkkkkk....kenalaaa patah balik cari jalan ke Kajang.....mmg tau cari pasai mamat tuh.....mujuq laaa sakit tuh tak teruk lagi.....kalau dak mau kena dush..dush..dush laki sendiri!!!!!Apap pun mujuqla selamat sampai ke KPMC Kajang tuh dekat2 pukul 12 then kami xpi emergency ka apa....terus register macam biasa nak jumpa doc O & G , Dr.Jamil tuh ( dia mmg dah kenai saya sebab baru 11 bulan lepas baru ja beranak kat Humairah...hahahhaha xsampai sethn jumpa dia lagi! ;p ) Saya siap que macam orang lain tunggu turn....kebetulan sebab saya xbuat appointment so saya kena tunggu sampai semua org yg ada appointment habis jumpa dulu then baru saya leh masuk..makanya mmg saya lah orang yg last jumpa....so sambil2 tunggu tuh sempat lagi duk sembang2 gelak2 bodo ngan hubby....sambil sakit2 sket mcm org tgh period tuh....lebey kurang dekat 12.30 gitu baru laa saya dapat jumpa dia....then terus la habaq kata saya rasa mcm contraction....so dia suruh baring n dia cek la apa yg patut.....tup2 dia ngan muka dah terkujat......kata....
"Ni dah terbuka 3cm nih...u masuk waiting room terus laa ! " saya time tuh terus ternganga....aaaaaaa????Biaq betui nih!!!!!

Then bila dah masuk waiting room tuh mmg saya duk relax2 lagi....sampai laa dia mai buh ubat apa ntah untuk bagi pecah ayaq ketuban around pukul 1.30 gitu kot...then baru laaa sakit kuat bermula.....tapi dalam sakit2 tuh....saya sempat melantak sambal udang yg maveles my MIL buat , dia siap tapau bagi kat hubby....time tuh both MIL & FIL saya baru sampai KPMC....sempat jugak laa dia pesan suh baca ayat itu dan ini....saya pun turutkan saja....time tuh jugak sempat call mama yg kat Loq Staq kata saya dah nak bersalin nih...dia punya laa terkejut sebab baru semalam depa balik sana ngan Humairah....so apa lagi, time2 tuh jugak depa bertolak dari sana mai KL......

Berbalik ke contraction saya tuh....time tuh mmg dah sakit menggila dah .....mcm dah xtahan dah nih....asyik suruh hubby panggil nurse mai cek dah berapa cm terbukak.....ulang alik laa nurse tu pun sampai laa dah betui2 time untuk bersalin dia suruh masuk OT......mujuq time tuh Dr. Jamil ada ( macam Humairah dulu , Dr. Jamil tuh dari umah dia kat keramat..bayangkan dengan jam lagi...huwaaa..puaih i menahan kepala Humairah xbagi keluaq tau!!!! ) Dr. Jamil pun dah agak2 nampak kepala baby dia pun duk suruh saya push...dengan nurse duk tekan perut bagi baby senang keluaq....tup2 Dr. Jamil kata baby pi pusing mengadap ke atas pulak.....yg lagi saspen tuh dah terbelit tali pusat pulakkkk....haiyaaaaa.......Dia kata baby u sempat lagi pusing lam perut time2 nak keluaq nih.....sebab baby adalah sedikit kecik berbanding Humairah yg keluaq 3kg , so sebab dalam tuh xsempat nak kecut betui saya dah pregnant ;p , makanya tempat kakak dia dulu agak besaq untuk dia yg cuma 2.8kg tuh...tu laa yg dia boley pusing sana pusing sini last minute tuh.....bila dah jadi gitu terus laa Dr. Jamil amik vacuum, saya tengok dah gelabah bewak...mau dak...dah betui2 mcm nak vacuum dah nih...naik seriau tauuuu....dia pun dengan penuh gaya menyedut baby keluaq.........Time tuh sakit dia Ya Rabbi........sungguh tak tipu sakit kena vacuum tuh adoiiimakkkk....lain macam sakit dia , compare ngan Humairah dulu , time tu mmg senang gila beranak kat dia...less sakit than this one......masa baby dah keluaq tuh....fuhhhhhh...,.darah terpercik toksah cakap laa.....sampai saya nampak kat dahi Dr.Jamil tuh.....haiyaaaa....sangat mengerikan i.......tapi bila dah nampak baby yg mulus tuh mmg segala sakit LEGA kan.....kan....kan.....time tuh jam lebey kurang pukul 4.15pm.......ALHAMDULILLAH semua dah selamat.......
Lepas dah kena jahit semua , terus nurse tolak masuk ward.....sempat laa saya relax sekejap.....Rasa LEGA laa2 tuh jugak......dah selesai dah....bila nurse bawa tengok baby..alahai...mmg cinonet sungguh minah nih...keciknyeeeee la hai......mmg nampak muka dia lain dari Humairah ....rasanya dia banyak belah saya sket compare Humairah yang banyak side hubby......so gitu lah kisah bermula untuk seorang budak bernama BALQIS FAIHANA ini.....alhamdulillah dah besaq panjang Tiana nih....
Disebabkan sakit kena vacuum tuh macam duk teirngat2 and terasa2 lagi...maka sebab tuh laaa lamanyaaaa gap baru dapat Raisha.....agak terserik di situ...huwaaaa....sakit wooooooo......sebab gap lama tuh laa panggilan "adik" tuh lama lekat kat dia.....and kadang2 raisha pun terpanggil dia "adikkkkkkkkk" bila dengaq kakak Humairah panggil.........heeeeeeeeeeeeeee

Mommy daddy doaka semoga Faihana menjadi anak yg solehah , cerdik pandai , berjaya dunia & akhirat.....mommy daddy bangga dengan Faihana , we love u endlessly.........MUAAAHHHHSSSSS


Masa duk pilih2 all the pics nih , sebak pulak bila tengok gambaq2 dia masa kecik.....mmg sangat terasa cepat sangat masa berlalu........now she's in standart 1...oh, nana WE LOVE YOU SO MUCH DARLING!!!!!!!!

3 comments:

Anonymous said...

pagi2 lagi dadi dah terasa hiba di tempat kerja.
sesungguhnya mami and dadi amat bertuah dan bersyukur mempunyai anak2 seperti kalian.

Lady Lavender said...

hepi besday faihana. semoga doa moomy faihana termakbul. Amiinn..
Bila tgk anak2 besar mcm sekejap aje masa berlalu. (teringat ms nak besalin haziq dulu suami on the way pi spital siap boleh benti isi myk keta dulu, cucuk duit dulu kat atm..mcm kita sakit memain aje..sabo ajelah!)

Diamilikku said...

happy birthday faihana...moga terus membesar menjadi anak yang sokehah yer...kak farah...:) lepas nih jgn lupa cepat2 bagi adik kat raisha naaa...dah dua tahun tu..okay la...