Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Saturday, February 28, 2009

bila letrik tiada....mood pun tarakkkk

Alkisahnya , 2 hari lepas selepas hantaq balqises pi sekolah...sambil saya tengah duk pulun memasak kuah soto...tetiba TUP TUP....black out laa plak...memandangkan unit apt kami nih kat sebelah corner...makanya tingkap hanya di sebelah kedua - dua bilik jer......so kat dapuq & living hall kalau tarak lampu..gelap gulita laaa jawabnya!!!!! Maka agak terbantut laa saya nak masak kuah soto tu....mujuq laaa dah blend bahan2 , masuk ayam & rempah segala....tunggu mendidih ajer.........
Mujuq gak hari sebelum tu saya ada buat bergedel ( bergedel daging + bayam + kentang ) and masih berbaki lg lam fridge..tinggai nak goreng jer.....
Niat pagi2 yg memula sangat ghajin nak masak soto , nasi impit & segla rencahnya...tergendala bila dh black out gini.....
Memula igt ok laa kot...xlama.....tunggu punya tunggu....dr kul 9 pagi tu..membawa ke pukul 12 tghari ( termiss tau nap saya pkl 10 pg tuh sebab panaih ) xleh jadik nih....balqises dah nak balik nih.....saya terus call mohamad kat bawah tanya bila letrik nak ada...dia kata...nanti dlm pkl 1 tghari kot...
saya bersabaq lg....amik balqises sumer....lepak lam bilik ( coz duk lam bilik jaa yg gagah cerah coz bukak tingkap..tp panaih laa plak ) layankan balqises buat homework panaih2 tuh.....then bg depa lunch segala.....saya call mohamad tu lagi bila jam dah nak injak ke pukul 2 lebih....
mula laaa ghasa mcm nak marah2 nih.....dia jawab maybe pukul 4 satgi kut.....
Mak aii......hangeeennn tau mak buyong nihhh!!!!dah laa panaih..pehtu xleh nak buat apa lak tuh...balqises pun dah mula bebel2 sebab panaih..depa pun xnap hari tuh...mana nak tiduqnya kalau dah panaih camni....so kami pun gagah laa lepak kat lam bilik nih......
Alhamdulillah dlm pukul 4 lebih tu letrik dah ada kembali.....phewwwww..lega!!!!!
Tapi mood saya untuk nak sambung masak nasi impit segala dah hilang!!!!


Mujuq tau ada bergedel nih lagi......goreng je buat penambah perasa bihun soto yg xlengkap nih......sebab den dah malaih.....
Hehhehehheee....hubby kata toksah duk tangkap gambaq buh lam blog kalau dah gitu....buat malu jer.....Muahahhahaa....xkira...saya amik gak n masukkan gak lam blog walaupun without kacang goreng , so'un goreng segala.....yg ada hanya bihun soto with bergedel & bawang goreng!wakakakkakakkakkaa........
Malas punya pasal.....jadik laaa pekena bihun soto tak lengkap nih kan.....mood dah tarak nak masak nasi impit , goreng kacang , so'un tu sumer!!!tp yg pasti rasa dia sedap gak bila ditambah ngan sambai kicap tuh!huhuhuhhhhuhu....

Thursday, February 26, 2009

nak ngelat....

Adussss...saya tgh sakit kepala skrg nih!!!
Memandangkan hari ni hari Khamis...balqises cuti ( utk yg tak tau sini wekennya ialah pada hari Khamis & Jumaat yer ) so utk lunch tadi saya hanya panaskan lauk semlm....and goreng telur makan ngan kicap.....wohh..dah kira sedap tuh utk kami 3 beranak.....huhuhuhh
Hubby lom balik gheja....tapi tadi tepon dia dah dekat....utk dinner lak saya lom prepare apa2 pun.....dah laa tengah sakit2 kepala nih....
Humairah lak mintak nak tomyam ( lam tepon td dia mintak kat daddy dia...tapi daddy kata..mommy masak lg sedap! :-p ) 
tetiba tingat kat satu lagi kedai Siam yg nearby umah kitaorg nih...ASIA Restaurant....hubby kata kalau xsalah kat situ ada ayaq nyiuq.....hmmm....cam menarik nih!!!!
Makanya...mari kita dinner di luaq mlm kang coz mlm kang pun ada janji nak gi tgk umah lg nanti....sambungan house hunting!!!huhuh....
ok laaa till then, nak rest jap...sambil2 layan citer KELIWON kat tv3.com.my tuh....
later2 peeps!!!!

tidy up....

Seperti di dalam previous entry...kan hubby ada beli bekas rak untuk dipetakkan kat dapuq tuh...supaya saya leh letak all the rempah ratus and segala paket2 makanan kat situ.....makanya hari tu ( xingat dah hari apa! ) saya bawa kuaq all the stocks yg selama ni asyik duk lam kotak jer...punggah2 masukkan lam rak nih......

Tapi nak buat bendalah nih kena tunggu balqises balik sekolah dulu coz diaorg dah suruh saya janji..
" mommy jgn buat dulu tau....kakak & adik nak tolong mommy!"
So saya layankan je lah..tunggu laa sampai diorg balik sekolah......tengok laa tuh haaa.....balik sekolah cabut baju sumer..terus ngan melenggeng jer haaa....sebab tu gambaq mereka hanya separuh....oppsss.... censored 18sx....kalau dah tinggai panties je masing2....huhuuhuuh....bertuah punya anak2...sungguh excited mereka ini!
Haaa.....yg ni bahagian untuk all the instant food such maggie...crackers , stock nestum nesvita saya.....jeruk2...and apa2 food yg boleh dimakan begitu sahaja!
Yang ni plak bahagian untuk kentang2 ,bawang2-an , so'un , ikan bilis , cabai kering....
and yg ni plak untuk tepung2 , and segala barangan yg diperlukan untuk membaking ke , nak buat agaq2 kaa....gula melaka..sumer satu tempat....
And last part nih....sumer rempah ratus , sup2 bunjut , segala mcm paste , and segala serbuk manikam ada lam nih......untuk nak masak senang kojo den...amik aje lam nih....
So bila dah kemas sumer gini...clearrrr mata saya!!!more spacious jadiknya dapuq itu.....and semua in order....nak guna senang...or sok2 nak pindah pun senang....angkut satu rak ni jer.....
hai, sebut nak pindah nih...xsure laaa bilanyaa nak dapat umah yg betul2 sesuaiiiiii.....kalau boleh nak laaa pindah before saya deliver..senang nak buat keje2 nanti....bab2 mengemas & mengatuq barang2 tu nanti.....hmm...nampaknya kena banyak lagi house hunting nih!!!!!

bila kami sudah bosannn

Semalam bila hubby balik gheja...dia ngadu sendi2 dia lenguh2, macam nak demam katanya.....so balik2 je terus laa dia rest...kami pun biar laaa daddy rest kejap...sian dia!kang demam kang lg susah......
Balqises plak ptg2 gitu selalunya sure nak makan apa - apa utk minum petang....so saya pun terus bukak fridge tgk apa ada..nampak laaa ada pratha garlic sepack lagi..terus amik bukak...panaskan ....uishhh...sedap plak petang2 ni pekena garlic pratha cicah crambled egg....daddy yg memula nak tiduq pun xjadi tiduq..terus bangun join kami makan....hahahahaha........boleh tahan kenyang gak laa melantak pratha tuh....tp besa laa sini punya....banyak minyak sapi!
Lepas makan2 tu...kami lepak2...layan tv sat...tgk2 si Faihana ni dah ketiduran sorang2 dia ataih sofa tuh....daddy pun sama naik tiduq lam bilik....tinggai laa saya & humairah dua orang jaa....walaupun masa tu br kul 6.30 ptg.....
Kami dua org pun lepak - lepak...sambil saya panaskan dinner , dia layan kartun kejap....then dalam pukul 7.30 gitu...saya terus ajak Humairah dinner...coz takut dia tertiduq before sempat dinner...and tetiba daddy pun bangun...tunggu dia mandi manda...kami pun dinner..memula Faihana lom bangun...tup2 masa tengah nak makan tuh...hegeh2 lak dia bangun nangis...tu laaa tiduq lg maghrib2...kami biaqkan je dia nangis sorang2....malaih pujuk2...kang lg ngada2....sampai last2 daddy suh dia masuk shower...tukaq baju tiduq...baru dia diam sendiri....baru laaa mai join kami makan....
Sudah makan sumer....lepak - lepak sat...sambil layan tv sat...terus saya suh humiarah masuk tiduq memandangkan seharian dia xtiduq since balik sekolah td...daddy plak yg ghasa2 mcm nak demam tuh pun sama naik nak landing2 gak lepas pekena ubat....
Si Faihana plak saya suh duk luaq sat while mommy temankan kakak tiduq...mujuq ada citer 102 Dalmatians kat MBC3 tuh....xsampai 5 minit terus tertiduq si kakaknya itu...daddy toksah cakap laa..dapat jaa bantai..terus zzzzzzzzzzzzzz
So tinggai laa saya & Faihana plak time tuh....memandangkan dia dah nap tadi..kompom2 dia xkan tiduq seawai pukul 9.30 mlm nih...iskkk......mommy pun ngantuk sebenaqnya...tapi sian plak nak biaq dia sorang - sorang...
Maka kami dua orang kebosanan yg amat laaa......nak layan tv pun....minah ni bukan kaki tv mcm kakak dia....maka kami yg xtau nak buat apa & xdak gheja nih....melayan laaa si tykie sekoq tuh....tykie tuh pun bosan gamaknya...dah laa xkuaq2 umah..duk terperap jaaa lam umah nih......

Punya laaa takdak gheja kami dua beranak nih...si tykie ni plak mmg lerr manja ...dia kalau dapat tiduq atas saya / hubby..dah mcm baby dah lagaknya......nak berpeluk jaaa.....tapi sejak2 saya preggie nih...dia ikut mood....kdg2 dia xsuka ngan saya....kdg manja terlebey....
Si Faihana ni pun mmg suka melayan tykie nih...drpd Humairah yg kdg2 suka gaduh ngan tykie tuh.....haahahhahaa...kami dua org melayan si tykie ni sampai dekat kul 11 mlm...tu pun saya dh ngantuk sangat..paksa gak faihana ni masuk tiduq....lgpun esok dia sekolah...nak tak nak saya heret gak masuk bilik....even saya tau dia lom ngantuk!!!!
Tapi bila dah duk lam bilik gelap tuh tertiduq gak dia around kul 11.30 gitu.......aaaahhhhh..lega mommy!!!Akhirnya mommy pun dapat tiduq gak!!!!hehehehhehheee.......sekian laaa saja cerita bosan kami yg xdak gheja memalam nih!!!!!

Wednesday, February 25, 2009

hasilnyaa.........

Sambungan dr last entry.....
kan kitaorg kekonon go survey - survey carpet kat Al - Faisalleyah tuh.....mak aiii......juling bijik mata mak buyong nih tau......aduhai.....actually saya ni bukan lah penggemar carpet sangat....dulu kat Malaysia tuh takat beli bagi meng'cover' ruang di rumah jer.....
Tapi bila tengok carpet - carpet yang ada kat sini.....perrggghhh......org yg xgemar carpet macam saya & hubby ni pun leh terjatuh cinta ngan koleksi - koleksi yang ada......
Cakap laaa nak yang berbulu...yang beropol.....yang gebu....yang tebal...nipis...sumer ada.....warna plak....jgn tanya laaa....yg tak pernah terlintas di pikiran pun ada gak diorg jadikan carpet......nak warna baby blue , turquoise , shocking pink...fefel.....adoiiiii......sumer ada tau!!!Gerammmmmmm gilerrr saya tengok...oleh kerana kedai tu plak ada discount 50%..lagi laaa booolaaaatttttt mata makkk !!!!!Terus laaa saya & hubby pilih2 mana yang berkenan....tapi kitaorg xlerr beli yg berbulu2 / gebu2 tuh lagi...coz carpet yg nak dibeli ni nak letak kat sebelah katil ni....nak buat tempat lepak2 / baring2 jer.....
Tapi sebelum blah dr kedai tuh saya mmg dah pasang angan - angan setingggi langit...before back for good nanti saya nak gak beli 2/3......dah alang -alang kan...ntah nak sampai sini ntah bila plak kan!!!!!!
Ohh yer, selain carpet kat sini pun banyak comforter yg sangat cun2 / menarik tertarik di hati saya....kebetulan saya mmg nak tukar comforter & bedsheet baru.....yg ada sumer masuh mesin....kan gotong royong seharian .......maka setelah di'approve' oleh daddy..kami pun masuk lerr kedai - kedai comforter......cari mana - mana yg berkenan di hati...tapi disebabkan masa tu dah nak masuk waktu solat....jadi kedai pun dah almost nak tutup....maka dengan terkocoh - kocoh....kami terus pilih mana - mana yg berkenan.....
And the result was...TADAAAAAAAAAAAA...ni lah dia.......yg bestnye kalau beli comforter kat sini....siap ngan bantal - bantal kecik tu diorg kasi...bukan takat sarung aje ....sonang kojo...xyah nak beli bantai kecik plak.....pehtu...siap ngan bolster kecik pun sama dia bagi.....kan ke senang....haaa....nampak kan bantai kecik & bolster tu....tu terus siap gitu laa lam pack dia....sumer ada 8 pieces....harga dia sangat2 laaa berpatutan....mmg saya rasa sangat - sangat murah laaa compared ngan Malaysia......kalau yg dulu kitaorg beli siap dapat selipar yg dalam rumah tuh 2 pasang lagi...yg tu sumer ada 13 pieces...lagi sakan....kiranya xrugi laaa........
Adie,
aku idak lerrr terror mcm ko leh bubuh2 theme segala.....aku main beli siap terus pasang...huhuhuhuh...sementara murah kat sini kan.....hehehee....ko kreatip & ghajin!hehehheehe

And nih carpet yg menjadi pilihan kami...sebab nak sesuaikan ngan warna bilik 'ketika' ini kan.....hubby suak corak dia yg ala - ala modern nih.....corak - corak carpet kat sini mmg macam - macam laa......dr classic sampai laa ke modern gitu........best wooo pijak ataih carpet nih..lembut jer...
Disebabkan itu jugak laa.....bila terbentang je carpet tuh...ada laaa mamat kenit ni terus je resmikan....iskkk....kami dah agak dah.....dia yang memula dulu terlentang ataih carpet tuh...hahahhahhahhaaa
Oo...saja nak share, kat Al - Faisalleyah ni....banyak lerr perabot - perabot / set furniture from Turki.......lawa gilossss ok!!sama je macam carpet tuh....nak warna apa cakap aje.....nak set kaler fefel.....set kaler turquoise , hijau , biru , merah , hitam , putih.....iskkk.......mmg rambang biji mata i tell yaa.......dah laaa tu...bukan takat yg basic set tuh tau....ni yang ntah berplus - plus seat tuh.....ada yg 3+3+1+1...ada plak set yg 3+2+1+ cleopatra laaa......termasuk laaa meja segala meja...ada laa lam 3/4 biji meja....side table laa....meja lampu laa.....iskk...sampai saya pun xtau dah meja apa lagi.....semua satu set tuh xsampai pun 8K -9K tauuu..........kira murah laaa kan....dah tu beli bukan takat dapat sebiji /dua biji kusi...ni dapat sampai penuh rumah.....perghhhh....memang berbaloi laaaaa!!!!Set kusi ni pun saya dah simpan angan - angan akan beli gak nanti.....tunggu nak balik nanti baru ku pilih mana yang berkenan.......walaupun sekarang pun dah byk yg berkenan di hati!huhuhuhhh..sabo2.....sabo2........

Tuesday, February 24, 2009

menghantar kiriman....

Last Friday....ni antara aktiviti kami buat....
Bangun pepagi tuh ( takde laaa pagi sangat pun..matahari dah kuar gak laa)lepak - lepak...makan breakfast....roti pratha instant ( kekonon mcm roti canai laa....tp sini tarak uli2 punya....plain gitu jer ) cicah sama kuah sardin & kari ayam.....milo & nescafe.....arrghhhhhh...kenyang!!!!!!Pehtu balqises melayan diri mereka sendiri.....memain ntah apa2 ntah..sambil2 kecah satu bilik mainan diorg tuh....while daddy still surfing & googling mencari rumah untuk ditengok - tengok......and mommy....haaaaaaa..cuba teka apa mommy buat!???
HAHAHAHHAHAHAA......mommy melayan mata semula.....standart laa mommy!hari ni laaa nak rest puaih2....( mcm hari lain xrest kan! ) sebab while daddy ada...so ada laaa yg nak melayan balqises tuh.....hahahahaa..ngelat!
Dalam tghari sket tuh...kitaorg buat gotong royong kemas umah plak....ubah carpet sana..ubah carpet sini.... vacuum the whole house...kemaih all balqises toys....makk aiii...penat wooo.....
Pehtu lam kul 2 gitu....lepas sesiap...kitaorg gerak kuar....sambung house hunting lagi....tapi still xberapa berkenan...last2 kitaorg terus ke Krispy Kreme ... coz saya memang ada kiriman yg perlu dibuat kepada seseorang di Malaysia yg mintak saya tapaukan Krispy Kreme ni and serahkan kepada kakak dia yg kebetulan akan pulang ke Malaysia setelah mengerjakan umrah...maka terus zaaaaaassssss ke Krispy Kreme....tapau 2 dozen...satu dozen bg kat org tuh..satu dozen kitaorg punya.....haaaa...banyak tak banyak laaa kan!
Sampai Saudi Airlines Airport terus lepak - lepak kejap....orang yg ditunggu pun xsampai pun lagi.....so kami pun posing - posing laaa dulu......siap sempat melayan perut kat cafe lam tuh...coz kebuluq punya pasai.....hahahahaaa.....maklum laaa tadi mana ada lunch kat rumah pun...harapkan makan roti pratha tuh jaaa....mau xkebuluq masing - masing.....

Lepas dapat jumpa org yg ditunggu..serah apa yg patut....kami pun terus belah dr airport tu....


Haaa.....sudah nampak ke'buyong'an saya kan!!!! oohh itu adalah arbaya yg saya tempah ngan kak pady tu ari tuh!!!!
Sebelum belah..sempat lagi posing tuh kat luaq airport tuh...wahahhahahhaaaa....pak - pak arab pelik jaaa tengok kami....LANTAK laa...bukan guna camera depa pun!!!!
Then lepas dari airport tu  hubby tanya nak pi mana..??
Saya ajak dia pi survey - survey carpet kat Al - Faisalleyyah ( sini mmg popular ngan carpet2 / perabot2 / comforters/ bedsheet / frames /brg2 ukiran sumer ) ...maka dia pun setuju....kami terus menghala ke sana....
On the way ke situ..balqises ni dah ketiduran lam keter...letih aa tuh....sian bdk2 nih....tu aa..td berlari xhengat lam airport....depa ni sejak duk arab ni suka nau lari sebebas - bebasnye...maklum laaa sini kira selamat banyak laaaa dr Malaysia.....kalau kat sana tu kalau depa lepas bebas ke..sure nak kena follow belakang....mau ada lak yg kena sambaq ngan org satgi.....Alhamdulillah sini tu lah.....though kami mmg xberapa suka ngan pak - pak arab  ni...tapi bab budak - budak..depa mmg suka.....depa SGT SUKA ngan bdk2.....so bab tu InsyaAllah laa....dah laaa balqises ni kalau bab berlari ...mcm lari 100 meter tuh...saya sejak2 preggie ni mmg xterkejaq laaa.....tapi masa kat airport tuh kami biaq je lah depa....malas nak ligan.....huhuhuhuhu....oohh sudah lari tajuk daa...
ok2...berbalik ke Faisaliyyah tuh...sampai sana...memandangkan balqises tiduq lam keter....maka saya suruh hubby pi survey2 dulu sorg2...saya tunggu bdk2 lam keter...so dia pun setuju....tapi hasil survey mamat ni....dia telah pulang ke kereta bersama rak tingkat plastik....katanya untuk saya buh brg2 dapuq ( bawang2an / rempah2an sumer tuh ) 
Lohh.....tu plak yg dia dapat.....saya tanya ada carpet tak?dia kata nak tunggu saya gak...iskk..iskkk....mau tak mau kitaorg kejut laa balqises ...lam hangen2 dedua org yg ngantuk tu terpaksa laaa follow gak mommy & daddy gi tengok carpet.....huhuhuhuh
Apa yg kami dapat hasil dr survey itu...nanti saya sambung yaaa.......
rite now....ada gheja yg harus dibuat sat......later2 u all...

Monday, February 23, 2009

lama xbuat....

Last Thursday...hubby mc...his stomach was not feeling well....actually dari hari Rabu lagi....then membawa lerr ke esoknye tuh.....makanya sebab sakit sangat dia terus mc....rest seharian kat rumah.....sian daddy!!!!
Maka disebabkan pada siang hari daddy sudah dapat merehatkan diri secukupnya.....malam tu pun ( berkat 'kepandaian' bini dia jaga leklok laa nih..kihkihkih! ) daddy dah ok ...so dia ajak kitaorg gi house hunting lagi....selalunye tak ade masa sangat nak gi bebetul house hunting nih...cam last week dia keje 7 days/week..minggu ni je yg agak2 free sket..maka terus kitaorg planning baekk punya...ke serata pelusuk jalan cari rumah / service apt /compound  untuk disewa.....
Tapi hasil dari peng'hunting'an kami itu....sumernye belum ada yg bersesuaian ngan kehendak kendiri masing - masing....ada yg OK...tapi jauh lak aii dr sekolah balqises nih...makanya...setelah penat memburu....nak terus balik rasa mcm malas lagi...maklum laaa dah seharian terperap kat rumah kan....so sumer org pun setuju untuk pegi melepak sebentar di cafe....lama plak xpi lepak minum2 kopi nih.....
Kitaorg lepak kat one of the cafe dekat - dekat umah jer....



We while waiting for daddy yg tengah ordered kat bawah...rata - rata kat sini kalau FAMILY SECTION kat tingkat atas.....yg bahagian bawah tu selalunya utk status SINGLE aje....or to be specific...MEN only...huhuhuhuhu
Lepas selesai minum - minum ....kitaorg pun cabut balik.....pemburuan harus diteruskan esok plak....sebab kebanyakkannye kat sini kalau nak tgk umah  waktu siang2......so esok cerita lain daaaaa..........

Sunday, February 22, 2009

meh layan nih...besh2...

IF I WERE A BOY......



like this song.....but it sounds better if u watch her sing in a LIVE performance!!!! Saya ada tgk masa TYRA BANKS punya show.....dia performing LIVE...siap dia nangis2 gitu...syahdu sungguh!!!!

Friday, February 20, 2009

Jeddah Mari.....

Owhh entry kali ni saja je nak share sket........
TARAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.........
Char keow teow JEDDAH MARIIIIII......
Siap ada KERANG & udang sumer yer....cuma yg tarak ialah taugeh jer...coz lupa nak beli......even tarak taugeh rasanye tetap KICK wooo........hhehhehehhee
Arghhh....kalau tgkkan ghupanya lam pics ni mmg lerr xberapa menarik & xde laa serupa sgt ngan char keowteow yg penang punya tuh kan......huhuhuh..tapi ghasanye ala- ala serupa gitu......
slurrrpppppp.......sedap woo


Seperti biasa ada je model nak menempek kat tepi tuh.....huhuhuhuh.......hmm..alangkah bestnya kalau dpt makan betui2 kat malaysia kan.....owh i wish..i wish.....xsabaq ghasanya nak balik....yg entah bilanye tuh!!!!!Lately asyik termimpi2 je mcm2 makanan yg saya makan kat malaysia......melampau x tekak mak buyong saya nih!huhuhuhuh.........

argh.....kami sumer kempunan

Waahhhh.....lama gilerrr tak pekena cucuq cempedak tauuuu!!!!!yg ada kat pic bawah tu mmg dah tak serupa cucuq cempedak dah pun ....sebabnyaa......ni adalah cempedak yang telah diproses , dibuang biji oleh mak ayah saya masa depa bawa mai sini......
Yer2.....dah berkurun..tapi thanks to our 'peti beku' yang sangat sejuk itu......sampai cempedak tu xrosak2.......
Memula saya ingat nak buang je...tapi bila cek tengok and setelah dibelek2 beberapa kali....saya ghasa sayang laa plak nak buang......so atas nasihat mak saya..saya rendam dlm ayaq panas sket ....bagi kembang.....then dengan bekalan tepung goreng serbaguna 
( sini tarak tepung beras daaa ) tu.....TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA


Ghasa nya masih seperti cucuq cempedak yg ada dijual di gerai2 di Malaysia yer....hehehhehee....memula hubby macam pelik nak amik makan..tapi setelah diyakini oleh saya & balqises yg sapa tak makan....amatlaaaahhhhhh ruginyaaa.....maka dia pun amik satu ghasa.......
WAAAHHHH........SEDAP wa cakap lu!!!!!!!hehehehhee...mujuq tak buang lagi tau.....don't judge by the look yer......tengok ke ghupanye memang laa dah ala - ala cucuq jagung je...hahahhaha.....oohh nikmatynye dapat makan cempedak goreng panaih2.......
Masih berbaki lam fridge tuh...akan igoreng lagi kemudian hari........hehehheee...........

saya sangat tersentuh......

Malaikatmu.. ...tersentuh hati.....(bacalah. ....ambillah
masa walaupun 1 minit)]



Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia...

Dia bertanya kepada Tuhan : ' Para malaikat
disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya
kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya
begitu kecil dan lemah ?'

Dan Tuhan menjawab: 'Aku telah memilih satu malaikat
untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu .'

Bayi bertanya lagi: 'Tetapi disini; didalam syurga ini,
apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan
tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk
berbahagia.'

'Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap
hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan
menjadi lebih berbahagia'

'Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang
berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka?'

'Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang
paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh
kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara
berbicara.'

'Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin
berbicara kepadaMu ?'

'Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu
berdoa'

'Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat.
Siapa yang akan melindungi saya ?



'Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal tersebut
mungkin akan mengancam jiwanya'

'Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak
melihatMu lagi'

'Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan
akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu;
walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu'

Disaat itu, Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga
suara dari Bumi dapat terdengar, dan sang bayi bertanya
perlahan'

Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu
memberitahuku nama malaikat tersebut ?'

'Kamu akan memanggil malaikatmu itu: 'IBU '

Ingatlah sentiasa kasih sayang dan pengorbanan ibu.
Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa.....
Dialah sesatunya harta yang tiada galang gantinya dunia
akhirat....

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang
sabar dengan karenah anak-anak yang sedang
membesar...sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu...


Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

1) Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,

2) Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,

3) Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, dan dosa-dosa yang silam

4) Di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memilikimu.'




'Sampaikanlah walau satu ayat'

Wednesday, February 18, 2009

roti lapis berdaging.........

Semalam saya sangat - sangat bosan sampai xtau nak buat apa....nak ber'tenet' xboley sebab balqises tengah conquered laptop ..depa duk melayan movies......lately ghajin plak minah - minah ni melayan movies...kslsu xlayan movies..dia layan tv3.com.my tuh..tak pun dia layan utube...tgk raja lawak.....iskk.....mommy nak tumpang berblog / berFb pun kdg2 je boley menyelit....
So...sebab xdak gheja yg nak dibuat..saya pun masuk dapuq..tengok apa yg boleh dikerjakan.....maka ternampak lak roti yg masih berbaki banyak tuh.....lam kepala otak ni memula igt nak buat bread butter pudding...tapi tgk teluq mcm xcukup & butter pun xbyk...maka saya tukaq plan....buat laa...roti lapis berdaging nih.....
dulu masa kat Malaysia dah penah try dah buat...tp masa tu hubby ada kat sini..so dia xpenah lagi makan.....maka sebab tulah otak berjambul saya terus ligat jaa buat roti lapis berdaging nih......tapi ofcoz laa saya telah improvise sesuka hati dengan menggunakan apa2 saja barang yg ada kat umah nih.....

Disebabkan oven yg ada ni xleh nak set kan temperature dia...pakai main agak jer..so kehitaman atas tu sangat laa terserlah yer...pehtu plak...stok cheese kat rumah xberapa mencukupi...kalau ada byk lagi..bagi meleleh sket cheese dia....sure lagi sodap ......
Lepas dinner baru saya hidang makan....hubby suka...cuma tulah...kureng sket laaa coz cheese xbyk....takkan lam layer n ataih tu sket jaa......ala2 lasagna melayu .....hehehee.......mmg mengenyangkan yer makan nih...sapa2 nak cuba leh click kat link ataih td tu yer....sangat mudah & simple......kalau susah xde nye mak buyong ni nak buat!huhuhuhuh

Tuesday, February 17, 2009

mengisi perut sampai penuh....

Somewhere in last week , hubby ada bgtau saya yg dia tingin sangat nak makan kat Thai Thai tuh...ngalahkan orang peknen lak aii.....so kitaorg cari laa satu hari dlm last week utk layankan tekak dia.........kiranya mmg hari tu mommy xyah laa fenin2 kepala pikir nak masak apa utk dinner....lunch punya senang jer...panaskan lauk semlm jer utk kami 3 beranak.....hehehehhee
So lepas hubby balik gheja , sesiap sumer....kitaorg pun kuar laa umah menuju ke restaurant Thai Thai nih....
This time kami duk kat meja yg private sikit..yg ada tutup sumer...saja2 nak privacy....
As usual..mmg ID lam restaurant ni sangat cantik & unik laaa......
Memang sangat - sangat cool & eksusif  (exclusive) gitu......




Layan kan laa gambaq2 di atas tuh ehh....daddy & anak - anaknya melayan hot towels kat situ....bertangas kaaa apa depa nih!!!!

We ordered Chinese Tea..mujuq ordered 1 jaa..sekali dia mai hantaq seteko besaq 'Elly' nih...haa..hambek ko...minum laa puiah2.....( owhh..saya sangat suka minum Chinese / Green tea ) sangat refreshing jaa ghasanya......selain dr tu.....standart laa kami ordered kerabu pelam , pumpkin lobster soup , garlic & parsley shrimps dan sweet & sour tenderloin beef....
for dessert lak kami ordered ni haa.... bubuq nangka with sagu......sangat2 laaaa sedapnyaaa....yg menu lelain tuh ok laa...cuma kurenggg pedassss la plak.....xdak sambal belacan....aiyaa...mana ada kickkk kan!!!!
Saya sempat snap gambaq depa ni masa tgh pulun makan....nampak mcm lapaq sangat kan...tu dua - dua tu tengah duk pulun pekena soup labu&lobster laa tuh.......tengok si Faihana....siap dia hirup ngan mangkuk2 tu siap....bunyi slurrrppppp sumer keluaq.....mujuq laaa pilih meja yg tertutup gini....iskkk...iskkkk.......
Alhamdulillah kenyang sumer makan...and licin sumer pinggan....mmg full tahap maximum masing - masing.....




Lepas makan sumer....balqises ni cam besa...posing 2/3 round kat situ....pehtu kami pun chaloooooo..........lam keter lagi sumer dah pakat yawned ....sumer dah ngantuk..hubby lagi dasat...masa tgh makan lagi dah ngadu ngantuk dah....katanya..
" alangkah best kalau mommy leh bawa keter kan!"
hahahahhaa..nasib laa daddy oii....kot buatnya mommy bawak kang..xpasai2 ada lak yg masuk penjara mlm tuh kang!
( utk sesapa yg xtau law kat sini...kalau pompuan bawa keter , laki dia yg kena tangkap and sebat ...so sesapa ghasa nak aniaya laki seniri...sila laa bawa keter yer! heeeeeeeee )
Mujuq laaa xjauh nak sampai umah...less than 10 mins dah sampai....
sampai umah jaa...tukaq baju tiduq segala....masing2 terus masuk bilik....zzzzzzzzzzzzz...
sumer ketiduran akibat kenyang yg amat.....alhamdulillah...
TQ daddy!!!

Sunday, February 15, 2009

mari ...mari....mari....

Semlm petang saya tak tau dah nak prepare apa utk minum ptg .....last2 tingat plak saya ada beli  shami brown bread tuh......tingat plak scrambled egg yg dijamu masa kami house hunting tuh.......sedap gak tuh kalau layan ptg2 gini......
Maka terus laa saya masuk dapuq .....pong pang pong pang sat.... terus laaa ajak balqises makan.....depa pun mmg suka plak makan benda alah ni.....kalau Humairah plak....roti tu dia leh makan saja je xyah cicah2 ngan timun2 tu sumer dibalun dia sorang......minah ni dia memang gila makan sayur.....bagi laa raw carrot kaa , raw tomatoes ka , raw cucumber kaaa ( wajib basuh laa dulu ) sumer dia balun...mentah2 gitu macam rabbit makan tuh......

Haaa....siap ada buah - buahan potong & 'chai' yer ( sini panggil air teh = chai ) ni pun requested by balqises....apa mimpi nak minum ayaq teh petang - petang ni ntah....selalunya nak milo.....mommy pun layan kan je lah.......

Kami 3 beranak melantak laaa sampai kenyang.....sementara tunggu daddy balik.......sambil2 laa kami melayan citer PUTERI kat tv3.com.my tuh.....

Ghalit sungguh Humairah ngan citer PUTERI dia tuh.....hehehhee......berepisod - episod dia layan sesorg..pehtu gelak sorg2....muskil2!!!!

Saturday, February 14, 2009

house hunting

Tu ari kita orang ada gi house hunting...coz  dengar2 kitaorg maybe kena pindah from aptment yg kitaorg duk sekarang ni ....contract dah abis ke camna ntah laa.....lgpun memang kitaorg dah lama plan nak cari rumah yang selesa skit.....so semlm setelah hubby goggling the google tuh jumpa laa info ada satu umah nih......from the info given tu nampak mcm irressistible laa..siap fully furnish semua.....and the best part was...org yg advertised kan tu ialah org Mesia kita....
Disebabkan dia dah nak balik end of Feb ni...so dia nak let go all the furniture dia and kalau ada org yg nak cont sewa umah dia coz dia dah bayar the rent till April.....
Maka that's why ler kitaorg gi terjah tgk how was the condition and all.....
Bila dah sampai sana tengok rumah dia semua.....not bad laa....it's  located near Al- Faysaleyyah...Dekat benor ngan souq Al- Najar tuh.....lintas jalan je dah sampai Souq tuh...and ada small mall just 3 blocks away from the apartment...so far mcm ok...tapi tak tau laaaa lagi....we're still waiting for this one compound which just behind balqises' school....kat situ lebih seronok laaa coz ada pool & playground semua.....cuma skrg ni belum ada kosong lagi....hmmmmm
ooohh.....berbalik ke tuan rumah yg tadi tuh....nama dia Hj. Roslan...alahai...dah laa kami ni pi nak tengok umah dia...sekali dia jamu lak aii makan kat situ.....siap buah honeydew sumer ada.....saya sempat snap makanan kat bawah ni jer.....kang xpasai2 lak kang dia sound kang naper nak tangkap2 gambaq kang..mampuih den......
Dijamunye kami makanan ala - ala arab ni..sedap pulokkkk........roti shwami cicah ngan inti dia yg ala2 scrambled egg tuh....kebetulan kami mmg xmakan dinner lagi coz ingat nak makan kat kat luaq karang....bila dah terhidang gitu sekali....makanya melantak laaa kami 4 beranak...wakakkaka....xmalu toi kan!hahahhaha......
Apa pun..TQ laa bebanyak Haji Roslan kerana menjamu kami!

tag lagi - from Harni

Got this tagging game from Harni
Saya rasa macam pelik & lawak bila baca tag ini....so teruja plak nak buat.....well here it goes..meh kita baca ehhh

Dear Tinie (masa ni hang merupakan org yg terakhir tinggaikan komen ):

I don’t really know how to tell you this, but I’m selling myself. I think I realized it when I threw up outside of Chicago (bila masa aku pi Chicago jgn tanya ) and I saw you knock out Bill Clinton
( sakan hang tinie oiii ) I’m sure you’re frostbitten enough to understand how awful i've felt. I’m returning your ring ( awatnyaa yg cincin hang ada kat aku nih! ) to you, but I’ll keep your neighbour Martin ( ada kaa nama lagu nih jiran hang!? ) as a memory. You should also know that I always will remember eggplant fetishism.

Go and drown yourself, ( tobat tinie oii....aku cuma nak pi Spain jaaa!!! )

-farah-


tag no less than 5 other people & leave them a comment, informing them that they have been tagged. then copy the “How-to” Letter Meme & finish your Journal entry.

how you do the Letter Meme:

Dear (the last person who left a comment on your last blog/journal entry):

I don’t really know how to tell you this, but _____1___. I think I realized it ___2___ ___3___ and I saw you ___4___ ___5___. I’m sure you’re ___6___ enough to understand ___7___. I’m returning ___8___ to you, but I’ll keep ___9___ as a memory. You should also know that I ___10___ ___11___ .

___12___,

-Your name-

1. What’s the color of your shirt?
Blue - Our romance is over
Red - Our affair is over
White - I’ll join the monastery
Black - I dislike you
Green - Our horoscope doesn’t match
Grey - You’re a pervert
Yellow - I’m selling myself
Pink - Your nostrils are insulting
Brown - The mafia wants you
No shirt - You’re a loser
Other - I’m in love with your sister

2. Which is your birth month?
January - That night
February - Last year
March - When your dwarf bit me
April - When I tripped on sesame seeds
May - First of May
June - When you put cuffs on me
July - When I threw up
August - When I saw the shrunken head
September - When we skinny dipped
October - When I quoted Santa
November - When your dog ran amok
December - When I changed tennis shoes

3. Which food do you prefer?
Tacos - In your apartment
Pizza - In your camping car
Pasta - Outside of Chicago
Hamburgers - Under the bus
Salad - As you ate enchilada
Chicken - In your closet
Kebab - With Paris Hilton
Fish - In women’s clothing
Sandwiches - At the Hare Krishna graduation
Lasagna - At the mental hospital
Hot dog - Under a state of trance
None of the above - With George Bush and his wife

4. What’s the color of your socks?
Yellow - Hit on
Red - Insult
Black - Ignore
Blue - Knock out
Purple - Pour syrup on
White - Carve your initials into
Grey - Pull the clothes off
Brown - Put leeches on
Orange - Castrate
Pink - Pull the toupee off
Barefoot - Sit on
Other - Drive out

5. What’s the color of your underwear?
Black - My best friend
White - My father
Grey - Bill Clinton
Brown - My fart balloon
Purple - My mustard souffl├ę
Red - Donald Duck
Blue - My avocado plant
Yellow - My penpal in Ghana
Orange - My Kid Rock-collection
Pink - Manchester United’s goalkeeper
None - My John F. Kennedy-statue
Other - The crazy monk

6. What do you prefer to watch on TV?
Scrubs - Man
O.C. - Emotional
One Tree Hill - Open
Heroes - Frostbitten
Lost - HighHouse - Scared
Simpsons - Cowardly
The news - Mongolic
Idol - Masochistic
Family Guy - Senile
Top Model - Middle-class
None of the above - Ashamed

7. Your mood right now?
Happy - How awful I’ve felt
Sad - How boring you are
Bored - That Santa doesn’t exist
Angry - That your pimples are at the last stage
Depressed - That we’re cousins
Excited - That there is no solution to this
Nervous - The middle-east
Worried - That your Honda sucks
Apathetic - That I did a sex-change
Ashamed - That I’m allergic to your hamster
Cuddly - That I get turned on by garbage men
Overjoyous - That I’m open
Other - That Extreme Home Makeover sucks

8. What’s the color of your walls in your bedroom?
White - Your ring
Yellow - Your love letters
Red - Your Darth Vader-poster
Black - Your tame stone
Blue - The couch cushions
Green - The pictures from LA
Orange - Your false teeth
Brown - Your contact book
Grey - Our matching snoopy-bibs
Purple - Your old lottery coupons
Pink - How awful I’ve felt
Other - Your memories from the military service

9. The first letter of your first name?
A/B - Your photo
C/D - The oil stocks
E/F - Your neighbour Martin
G/H - My virginity
I/J - The results of your blood-sample
K/L - Your left ear
M/N - Your suicide note
O/P - My common sense
Q/R - Your mom
S/T - Your collection of butterflies
U/V - Your criminal record
W/X - David’s tricot outfits
Y/Z - Your grades from college

10. The last letter in your last name?
A/B - Always will remember
C/D - Never will forget
E/F - Always wanted to break
G/H - Never openly mocked
I/J - Always have felt dirty before
K/L - Will tell the authorities about
M/N - Told in my confession today about
O/P - Was interviewed by the Times about
Q/R - Told my psychiatrist about
S/T - Get sick when I think of
U/V - Always will try to forget
W/X - Am better off without
Y/Z - Never liked

11. What do you prefer to drink?
Water- Our friendship
Beer - Senility
Soft drink - A new life as a clone
Soda - The incarnation as an eskimo
Milk - The apartment building
Wine - Cocaine abuse
Cider - A passionate interest for mice
Juice - Oprah Winfrey imitations
Mineral water - Embarrassing rash
Hot chocolate - Eggplant-fetishism
Whisky - To ruin the second world war
Other - To hate the Boston Celtics

12. To which country would you prefer to go on a vacation?
Thailand - Warm regards
USA - Best regards
England - Good luck on your short-term leave from jail
Spain - Go and drown yourself
China - Disgusting regards
Germany - With ease
Japan - Go burn
Greece - Your everlasting enemy
Australia - Greetings to your frog Leonard
Egypt - Fuck off now
France - In pain
Other - Greetings to your freaky family


Okies......haru biru aih jawapan - jawapannya...maap lerr tinie oii.....nak wat camna..aku hanya follow apa yg tertulis.....
Anyway....saya nak tag 5 person yg lain plak :
Tinie
Piah 
Sone
Fieza
Irma

Haa...mana2 yg ASMARIANS tuh saya tau hangpa akan tag each other gak kan...so nama - nama lain tu terserah kat depa2 yg kena tag kat sini naa......
enjoysssssssss

Friday, February 13, 2009

keje lagi.....

Di saat saya menaip entry ni..
hubby was away at work......
uwaaaa......*sigh*
dah laa hari ni je hari nak kuar umah......hubby lak keje...iskk...iskkk...
Makanya kami melopong & melangut kat umah jaaa laaa jawabnyaa.......
Hai nasib....nasib......
oohh...oleh kerana hubby lunch kat site dia...so kami hanya lunch black pepper steak & mixed vege aje........boley laa kan!Hubby takdak umah..saya pun malas nak masak beria....mana yg simple2 je lah layan.......



licin xhengat pinggan kami ...... makan sepinggan share 3 beranak....burp...Alhamdulillah!


lepaih makan......

layan icecream lakkkk........
utk daddy kalau sempat bukak blog ni kat opis....sila kesiankan kami di rumah yer!huhuhuhuhu

happy buffday Acik.....

We would like to wish a very Happy Birthday to ACIK ( my younger bro )
on last Wednesday , 11th Feb 2009....
Sorry for the belated entry....
We pray all the BEST for u....Semoga panjang umuq , murah rezeki & acik happy always.....

Nanti kami balik sana acik belanja kami makan kat WILLIAM ehhh.........

mari menjala...

Haaa..before saya type apa2 sila jangan gelak bila tgk gambaq - gambaq di bawah yaaa.....
ini semua adalah percubaan saya yg pertama.....iaitu menjalan roti jala ......
Ni semua gara - gara si Adie 
Disebabkan saya selalu buka blog dia....and ada satu hari tu tetiba dia kata dia masak roti jala....tetiba tekak org  ngandung ni pun tingin laaa kan nak makan roti jala......
maka hasil daripada resepi yang di kasi oleh Adie kat saya....maka saya pun cuba.....
sonang jaa kalau tgk kan resepinya.....tapi maybe sebab xcukup peralatan maka roti jala itu bertukar menjadi lempeng....huhuhuhuhuhu
ni ialah adunannye.....saya ikut adunan yg ada susu coz saya tau balqises ni kureeenggg nak cicah ngan kari ke apa...diorg lebih suka makan saja.....so saya pilih resepi yg ada susu tuh....
haaa...jgn tak tau yer...konon nak canggih punya pasai.....and atas nasihat Puan Adilatul jugak....saya guna laa tin susu yg telah ditebuk oleh hubby.....ooppss...tin ini telah disterilkan and saya hanya pakai sekali saja....ghisau gak takut berkarat ke apa ker kan.....utk korang2 ada di Malaysia...sila jgn guna kaedah ni yer.....pi laa beli sarang yg sepatutnya.....
Saya pun xpasti laa apa punca penyebabnya yg membuatkan roti jala saya xmenjadi...maybe sebab terlalu cair kaaa or sebab ketiadaan sarang roti jala tersebut..huhuhu....( sendiri xpandai nak salahkan benda lain lak kan!hehehehe )
Setelah tekun menjala.....mi lah dia hasilnya..ni masa memula percubaan pertama nih.....saya pun pakai hentam keromo jaaaa mai pusing2 kan tin tuh...ahahhhaa.....pehtu bila dah masak..balqises ni yg pulun nak gulungkan....xtau laa jadi roti jala ke , roti gulung ke , lempeng gulung ke.....yg pasti...balqises ni mmg sgt layan laaa makan cicah ngan gula......bygkan apa yg ada lam pinggan tuh licin abis diorg belasah......hahahhhahahaa.....
Ni plak percubaan saya and hubby menjala bersama - sama....tapi disebabkan lubang - lubang yg ada kat tin tu tak berapa besar maka perjalanan adunan tu xberapa smooth turunnye....wakaakkaa........utk makan sendiri lepaih laa gamaknya.....
Kata Adie kena try 100 kali lagi.....baik cikgu!
Hubby kata kita panggil je lah lempeng....kalau panggil roti jala cam pelik nak makan.....ikut suka hati daddy laaa!!!tapi bila makan cicah gula mmg sedap pun!hahahhahhaahhaha........