Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, February 2, 2009

check up & resultnya.......

Semlm saya ada check up kat spital...seperti yg tertulis lam kad...pukl 6 pm appointment saya with Dr. Anisa Aslam...so tunggu hubby sampai umah setelah dia minta pelepasan balik awai ....then kami terus pi spital.....



Ni lah dia hospital Dr. Erfan Bagedo tuh....actually panjang spital ni...sampai ujung sana...leh tahan besaq gak laa......sampai2 jaa terus cari parking.....nampak manusia leh tahan ramai nih....dua kali pusing gak laaa baru dpt cari parking......
Masuk lam tu, terus pi lab dia amik blood & urine test saya tuari..then terus naik tingkat 2 cari klinik Dr. Anisa....
Makk aiiii....ramainyaaa orang beratuq.....coz kat situ bukan ada satu doktor jaa......ada laa lain2 doktor gak..tapi mmg semua untuk O & G punya.....sampai situ terus tunjuk kad appointment saya and tunggu giliran....mujuq laa nurse tu dah baik ngan kami.....

Boley tahan lama gak laa tunggu tuh eventhough dah ada appointment yg patutnya pukul 6pm tu......tengok muka masing2 dah bosan dah.....Faihana ni pun dah mula bebel2 ( dia mmg kaki bebel...sebab tu kami panggil dia Mak Enon )
"naper lambat sangat laa.....adik dah boring nih!"
sian semua org...sian lagi kat daddy yg dah sah2 penat...blk dr keje terus dtg sini...xmakan , xminum segala...ingat kut xlaa lama gitu.....

Haaa....muka org yg sabaq menanti nih tau.....satu laa yg saya hangeeennnnn ngan org2 arab kat sini ...depa ni mmg tak dak adab , xdak tata tertib....tak dak sopan santun......xtau laa tahap kesabaran depa ni besaq mana....gamaknya sekelumit jaa kut..tunggu kena jentik terus melenting kut depa nih...nama jaaa duk dekat ngan tanah haram...tap perangai mccm '*&#@' ....pasai pa saya duk maki2 depa.....
Sebab depa ni xreti2 nak beratuq.....xboleh nak sabaq beratuq....kalau dah nama Q tuh....hang tunggu jaa laaa turn hang sampai kan....org lain boley tunggu..awat igt hang besaq tara mana sangat sampai xleh nak tunggu giliran.....nak kata emergency nak beranak sangat2 dah pun tgk perut kecik jaa pun...leh plak jalan laju2 sana sini......xdak pun mcm org sakit.....tapi bila sampai depan pintu bilik doktor tuh..pantang terbuka jaa terus meluru masuk...potong Q orang...boley gitu? sampai nurse yg jaga tu pun kena maki suka ati jaa ngan depa nih......kalau ada yg marah2 n bengang kat nurse tu coz xbg dia masuk...nanti dia kata...
" ok..i dun wanna the doc!"
Ceeeeeeehhhhhhhhh..konon baguihhhhh sangat laa tuh..sekali doc tu pun kata....
" ok fine...go see another doc!" amik..padan muka hang!eeeiiii.......nyampah sungguh laa saya bab2 camni......rasa mcm nak pi sound jaa depa nih.....depa leh buat kuang ajaq potong Q kita.....kita ni punya laa sabaq tunggu giliran.....insyaAllah sampai masa sampai laa giliran kita kan......v*d*ssss punya manusia.......buat malu jaaa !!!!!tunggu laa sok2 aku jumpa geng2 yg mcm ni kat Mesia...siap aku layan hangpa kaw - kaw punya.....tunggu!!!!!

Owwhhh.....mari kita beristigfar banyak2......tu saja lepaih geram jaa tuh.....mmg laa sangat sakit hati kan....ngan laki kita penat segala....perut tgh lapaq.....iskk..iskkk.....sabaq2....pompuan ngandung ni kena byk2 sabaq....tapi masa tu kami mmg maintain cool jaa walaupun sakit2 hati.....kami buat keja sendiri......amik gambaq sendiri..nak ilangkan bosan duk tunggu Q tuh......wakakakakkaka.....oleh sebab amik sendiri and dlm keadaan yg malu2 n cover2 tuh ( sini kan xleh amik gambaq sesuka ati ) makanya tu lah hasilnya yg herot petot....ada yg sekerat...ada yg xnampak tuh..hehehhee....
Ok2....almost 45 minit tunggu..giliran saya pun sampai ( ni kira ada appointment nih..kalau tarak..mau cecah 2 jam tunggu! ) maka kami pun masuk jumpa doc Anisa nih.....
Dia ni from Pakistan....experience dah almost 23 years dah....mmg nurse2 kat situ yg suggest saya amik ngan dia....so alhamdulillah dia mmg ok & best...nampak laa very the experience gitu.....
Bila dia cek sayanye lab result tuh.....hasilnya semuanya OK....cuma.....tahap hemoglobin saya rendah....( heran gak saya....saya mmg ada makan iron folic masa first trimester tuh..cuma paih tu doc kat Sulaiman Fakieh tu suh stop ) then dia suh laa saya continue makan balik iron folic.....utk naikkan blk hemoglobin tuh....ok2...small matter....saya bleh telan semua tuh!hehehehhee...Alhamdulilllah semuanya ok...igt kut ada virus / bacteria infection ka apa kaa....tapi semuanya normal....berat saya pun dah naik skit....dah 54kg.....bagus2....at least ada laa perkembangan ( abih kalau duk melantak jaa kan! hehhehe )
So lepaih tu dia scan....cek baby segala semuanya ok...and we asked her whether dia boleh nampak x gender baby...so dia pun pulun laaa focus......and hasil ke'fokus'an dia tuh...dia ghasa2nya mcm BABY GIRL ( ikut experience dia laa even xclear sgt )......hehheheee...
( tinie...aku ikut jejak hang laa...nak kumpul PPG nih ) xkisah laaa boy / gal..as long as baby sihat semua..lepaih ni senang laa nak beli baju....yeaahh..saya dah usha byk baju2 gal yg sangat2 laa adorablenyaaaa ......leh laa beli paih ni..kalau dak tu....nak belek pun xberani...coz xtau kan gal/boy....hehehhehee.....
tu lah hasil check up kami....oohhh kat spital ni pun ada sediakan package utk delivery semua..so kami pi cek kat bahagian Patient Education , and did ask abt it....and lepaih diexplain semua....we end up amik sesiap package delivery tu semua.....mmg sgt2 laa memuaskan...siap termasuk lam tu :
8 times visit with doc
all lab test -FREE
1 time 3D ultra sound
delivery package including:-
TSH&ABO for baby
Hep B +BCG vaccines
follow up visit for mommy & baby after delivery
First class room

so semua dah kautim sesiap....paih2 ni kalau pi just tunjuk kad appointment saya saja....no more payment ...dah tu boley bayaq 50% dulu..so kami bayaq 50% dulu..then masa delivery nanti bakinya saja.....sonang kojo semua....no more hassle nak Q utk payment ( tu pun satu hal gak nanti tuh !)
So alkisahnya.....kami settle semua kat spital tuh almost 8.45pm...aduhh...punya laa lama berkampung kat situ....last2 masa on the way balik....kami tapau McD jaa coz memasing dah lapaq sangat......hehehhehee....

10 comments:

TiNiE said...

fuh bes toi experience hang weih...bukan sumer org dpt lalui xperience cam hang nih, ala kkdg kat sini pun even kinik swasta pun, q Allah taala jer tau...apa2 pun, boy k gal ka..kita esep saja..itu gheja kita..yg menentukan Allah taala...take care naa!!

@cu SaYaNg said...

momy bnyk2 bersabaq noo...

*adie* said...

farah... tu sebab aku BENCI ngan arab!!! been there, experienced that!!!

anyway, congrats!! gal ka boy ka... janji semuanya selamat sudahhh...

aini said...

farah..alhamdulillah...result tak da apa2...eh farah...scan girl ya???farah kena agi tips dekat aini ni k ...:)

aramis2177 said...

tinie oii..tu lah pasai....tensen wooo....kalau ilang sabaq leh terberanak kat situ!huhuhu..
piah...aku kan penyabaq ornya!!*wink*wink*
adie....BETULLLLLL!aku pun nyampah ngan depa ni...ko doa2 laa moga2 shidi dpt gheja kat tmpt lain lak.....huhuhuhu
aini....bg tips?iskk...rasanya tak dak apa rahsia pun...aini pun share laa camna dpt boy....huhuhu

Baby Lyana said...

farah.. aku bersalin hospital swasta... nak gi check-up pun berjam2 tunggu.. dah buat appointment pun kena tunggu.. kalau bukan private spital gumana la q-nya.. anyway, congrays dpt baby girl lagi..bertambah PPG! take care ya!

ieza said...

tahniah dear..tak kisah la na..girl ke boy..yang penting sihat ek...take care

Harni Safarina said...

Sorang muka mommy, sorang muka daddy. Yg 3rd muka sapa lak? :)

aramis2177 said...

Shaf,
tu lah.....tp kat mesia ok laa kan...lama2 pun takdak org nak ptg Q kita...ni kat sini kita punya laa sabaq duk tunggu Q....depa selamba jaa sampai2 terus nak masuk jumpa doc....konon mcm kaya sangat laa....selalunya org2 kaya camtu laa....ngoks betui!
Ieza,
TQ2..tulah.....kami mmg xkisah b/g..yg penting baby sihat n semuanya selamat..insyaAllah...
harni,
hehehhee...tak tau laa noo no 3 ni ikut muka sapa?campuq kot...heehee..saspen gak nih

Linda Latip said...

ha best plak bsalin sna..tp tu la layanan yg tak thn ye..mak org pn ckp org sna emang sgt kurg ajar..tp jarang dgr cite sbb tkde org pgalaman kat sna kan..sabar je la farah..nk wat xcamne..tp Arab kat sni pun sma..Belagak! nak mampus! eiii geram ati ingt...