Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, February 13, 2009

mari menjala...

Haaa..before saya type apa2 sila jangan gelak bila tgk gambaq - gambaq di bawah yaaa.....
ini semua adalah percubaan saya yg pertama.....iaitu menjalan roti jala ......
Ni semua gara - gara si Adie 
Disebabkan saya selalu buka blog dia....and ada satu hari tu tetiba dia kata dia masak roti jala....tetiba tekak org  ngandung ni pun tingin laaa kan nak makan roti jala......
maka hasil daripada resepi yang di kasi oleh Adie kat saya....maka saya pun cuba.....
sonang jaa kalau tgk kan resepinya.....tapi maybe sebab xcukup peralatan maka roti jala itu bertukar menjadi lempeng....huhuhuhuhuhu
ni ialah adunannye.....saya ikut adunan yg ada susu coz saya tau balqises ni kureeenggg nak cicah ngan kari ke apa...diorg lebih suka makan saja.....so saya pilih resepi yg ada susu tuh....
haaa...jgn tak tau yer...konon nak canggih punya pasai.....and atas nasihat Puan Adilatul jugak....saya guna laa tin susu yg telah ditebuk oleh hubby.....ooppss...tin ini telah disterilkan and saya hanya pakai sekali saja....ghisau gak takut berkarat ke apa ker kan.....utk korang2 ada di Malaysia...sila jgn guna kaedah ni yer.....pi laa beli sarang yg sepatutnya.....
Saya pun xpasti laa apa punca penyebabnya yg membuatkan roti jala saya xmenjadi...maybe sebab terlalu cair kaaa or sebab ketiadaan sarang roti jala tersebut..huhuhu....( sendiri xpandai nak salahkan benda lain lak kan!hehehehe )
Setelah tekun menjala.....mi lah dia hasilnya..ni masa memula percubaan pertama nih.....saya pun pakai hentam keromo jaaaa mai pusing2 kan tin tuh...ahahhhaa.....pehtu bila dah masak..balqises ni yg pulun nak gulungkan....xtau laa jadi roti jala ke , roti gulung ke , lempeng gulung ke.....yg pasti...balqises ni mmg sgt layan laaa makan cicah ngan gula......bygkan apa yg ada lam pinggan tuh licin abis diorg belasah......hahahhhahahaa.....
Ni plak percubaan saya and hubby menjala bersama - sama....tapi disebabkan lubang - lubang yg ada kat tin tu tak berapa besar maka perjalanan adunan tu xberapa smooth turunnye....wakaakkaa........utk makan sendiri lepaih laa gamaknya.....
Kata Adie kena try 100 kali lagi.....baik cikgu!
Hubby kata kita panggil je lah lempeng....kalau panggil roti jala cam pelik nak makan.....ikut suka hati daddy laaa!!!tapi bila makan cicah gula mmg sedap pun!hahahhahhaahhaha........

6 comments:

ieza said...

hahhahaha..tapi jangan lupa dah cuba 100x...mai antaq kat iza ek

Mimi Sharif said...

syabas....
syabas...
syabas mera beti....
(saja ckp hindustan)

harnisafarina said...

Ala..tak kisahla bentuk dia mcm mana pun. Janji sodap masuk perut. Betoi dak?

p/s: Aku yg buat pakai sarang roti jala pun hudoh gak. Org tangan takdak seni buat. Hehehe. Teringin nak makan roti jala la pulak. Isk..

TiNiE said...

farah...tahniah!! mau gak hang try mcm masak sendiri. aku ni tau masak nasi jerla..huhuhu

aini said...

bravo farah....at least farah try jugak kan..ehhehe....aini ni pakai beli je...huhu..:(

aramis2177 said...

iza:
hehehee..ok2..nanti blk sana farah buat utk korg!( dediam farah pi order jaa...haahhaa )
Mimi:
TQ2!hahhaa.....
harni:
tu laa psl....tapi ghasa2nya mg betui laa kalau tgn xberseni ni...mmg hasil dia lagu tuh laaa...hahhhaa
Tinie & Aini:
abih nak wat caamna.....duk sini mana laa ada pasar malam ka apa kaa....kalau ada gerai makcik jual kuih pun dh kira orait....mau tak mau kena laa gagah & gigih masak seniri.....seniri yg kebuluq nak makan!huhuhu