Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, February 9, 2009

Madinah lagi & pasar kurma

Sambung from last entry.....
Lepas saya dah naik bilik.....lerpak2 ngan balqises & hubby lam bilik....perut memasing pun dah lapaq.....diorg ni breakfast cereal & susu je...saya plak cuma pekena bihun sejuk semlm ..buat lapik perut.....so now dah 11 am dah....mau nya xkebeluq memasing...tadi masa saya on the way balik ke hotel , tgk kedai makan tu lom siap apa pun lagi food dia.....singgah kedai kebab pun..kebab lom panas lagi...aisey...sempat tapau jus apple & mango je...
So dah sesiap...kitaorg pun turun bawah balik.....lega laa sangat xyah jalan jejauh......xsampai 100 meter pun kedai /souq depan2 tuh......
Tengok gambaq balqises nih...ada nampak kubah hijau tuh kan...tu laa maqam Rasulullah s.a.w....and just opposite road tu hotel kitaorg...so sgt laa dekat kan......
Setelah tapau kebab 2 ketul , nasi bukhari & ayam panggang kami pun melepak kejap depan masjid nih..sesambil layan kebab....and actually sambil menunggu daging panggang shawarma y kami order tadi...still lam proses pembakaran daaa......
Oleh kerana cuaca yg sangat best...balqises pun mengambil kesempatan berlari ke sana ke sini.....memain sana sini...kalau kat sini saya xberapa risau & kisah sangat nak lepaskan diorg...coz so far alhamdulillah....org2 sini suka budak2.....cuma mata tu jgn lepaih pandang je lah.........
Dah lepaih dapat makanan semua.....kami balik hotel semula....this time around..saya jadi sangat baik...tidak ada lngsung aktiviti mengshopping....coz rasanya macam tak dak apa nak beli......lgpun nanti insyaAllah kalau mama & abah mai sini bulan 6 nih kami mai lagi sini....InsyaAllah.....so selamat duit daddy kan daddy kannnnnn!!!!!
Sampai hotel....kami lepak2....while daddy pi sembahyang jumaat.....balqises main apa ntah dua org depa..saya sempat laa layan mata zzzz..... sat dlm 10-15 mins gitu.....
Dalam kul 1.30 gitu daddy pun balik dr sembahyang...and baru lah kami melantak nasi yg ditapau tadi.....sup sap sup sap makan semua....then packing barang,...terus check out......nak menuju ke pasar kurma yg hanya laa 5 mins drive dr situ......
Ni masa kat pasar kurma....selalunya kalau dah sampai Madinah ni rugi kalau xbeli kurma kat sini....ofcoz harga dia lebih murah laaa compare to jeddah....even kalau beli kat ladang kurma pun lagi mahal dr sini.....and banyak choice....macam - macam jenis kurma ada....
Kami sempat laa borong kurma Nabi half kilo , badam and kurma rhotob.....pehtu pi kedai lain plak beli madu n satu jenis kurma yg besaq2 n basah tu..( xsure nama apa )....tapis angat sedap laaa kurma2 sini...rasa cam fresh jaa.......

Budak - budak ni posing ngan kurma.....hahhahaaa.....saya nak beli banyak2 sangat pun rasa xberbaloi..kang xabis sangat2 laa sayangnya....xkan nak buang kan....so kami beli semua half kilo jaa.....buat makan sendiri anak beranak...sok2 kalau nak balik Malaysia baru beli lain.........
Lepas selesai beli kurma semua...kami pun terus gerak balik.....saya akan sambung in next entry naa......huhuhuh...layan je lah entry2 sekerat2 trip to madinah nih naa....nak buh semua..gambaq banyak laa plak.....so saya asing2 kan.....

2 comments:

mama_danish said...

farah,kamipenah mkn kurna nabi, sekali aja dulu...masa tok pi mekah dulu..lama dah..
sok kalau hangpa balik sini..nak kirim la...bleh?

aramis2177 said...

Jai.....
nanti bila kami balik , kami beli kan utk hangpa naa.....actually tiap kali kami blk kami sure beli kurma nabi nih....tapi hari tu kita xdan jumpa kan.....insyaAllah next time....hangpa leh merasa!