Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, July 29, 2009

the chronology of the delivery

Salam u ollss...
Haaa......as today macam xberapa busy sangat....maka saya igt nak draft kan citer pasal mcm mana detik2 kelahiran si Raisha nih......

Nak mula kat mana ehh......hmmmm.....dah dekat 3 bulan nih...huhuhuh.....
okeh2...let's start with...day b4 that....

Hari Khamis 21st May 2009
As usual hari Khamis malam saya n balqises ternanti2 nak keluaq jenjalan...so malam tu kitaorg gi xjauh pun....takat pi melawat Aziz Mall kesekian kalinya.....masuk GEANT cari barang dapuq....pehtu ronda - ronda dalam tuh....tapi masa tuh..saya ada habaq kat hubby kata sakit2 pinggang n bawah perut....rasa tegang sangat2.......tapi ingatkan biasa - biasa ajer laa.....coz saya dah kena false alarm week b4 tuh..so this time pun maybe sama laa kut.....so buat2 xheran jer....teruskan perjalanan mengtawaf Aziz Mall...then balik umah....
Mlm tu sempat lagi kitaorg layan movie Star Trek...sempat laa layan kehenseman Chris Pine itu n Mr. Spock...tapi Zachary Quinto tu xhensem....
kitaorg layan movie tu sampai laa pukul 4.30 am...then br masuk tiduq.....

Hari Jumaat 22nd May 2009
Sebab tiduq lambat mlm tadi..so bangun pun lambat laa.....saya still rasa skit2 sakit kat bwh perut.......and rasa mild contraction..tp macam dh serik pasal false alarm tuh..so saya abaikan saja sakit sikit2 tuh....buat breakfast pagi tuh...maggi kari ngan teluq.....n milo suam....
sambil2 makan tu ada ckp kat hubby psl mild contraction saya....dia kata..
"mommy nih biaq betui..satgi pi spital mcm hari tu jugak..malu ja!"
So xkisah laa...mkn laa maggi bg habis....bg balqises mandi sumer....then lepak2 sat...saya pulak mandi.....time tuh jam dlm pukul 12++
Lepas saya mandi...hubby lak mandi.....time tuh saya rasa macam sakit perut nak period plak...ala2 period pain pun ada.....mcm kena gastrik pun ada...so saya saspek gastrik kot nih...coz makan maggi ( ada kaa...dh makan pun gastrik lagi! ngoks sungguh! )
so sambil2 layan perut...saya saja2 tengok jam .....dah cecah ke pukul 1++.....pehtu hubby plak duk sibuk basuh bilik ayaq....saya asyik2 tengok jam coz sakit mcm xkurang pun.....selang masa sakit ada laa dlm 10 minit sekali.....
Eeehh...xleh jadi nih.....dh mcm contraction jaaa nih.....mujuq masa tuh barang2 sumer dah pack awai2....beg utk balqises ( saya hantaq depa pi umah makteh kat tingkat ataih ) n beg utk saya bawa pi spital.....cuma hubby jaa duk sibuk2 lam bilik ayaq ( laki ku seorang ni mmg sgt lerr ghajin! ) time tu saya duk ajak dia pi spital boley dia duk sibuk2 basuh bilik ayaq lagi...iskkkk......lepas dia kena syarahan ngan saya seround..br laa hegeh2 sesiap....kami bawa balqises pi umah makteh.....siap gelak ketawa sat kat umah makteh......siap pakat duk betting saya beranak kaa dak hari nih...hahahhahaa.....then baru laa kami gerak ke spital....
Masa tu hubby suruh call mak saya & mak mertua...mintak maaf sumer.....n inform kata dh on the way ke spital...masa tu jam dh pukul 1.50 ptg....
Sampai spital...terus pi ke delivery / waiting room....nurse yg jaga tu pun suruh laa saya baring2 dulu.....dia tanya saya ada rasa contraction kaa..saya pun kata laa saya rasa mcm mild contraction..10 minutes sekali...so dia suruh tunggu n lepak2 lam bilik delivery/waiting room tu......
so kami dua org laki bini pun melepak laa lam tuh....sempat la posing bagai sumer..... ( tu yg en hubby sibuk2 update status kat FB tuh! ) n sambil duk tunggu tuh sakit saya mcm makin dekat selang masa dia.....dr 10 minutes jadi 5 minutes sekali.....mulut kumat kamit baca segala macam doa / ayat2 apa yg patut.....time ni mmg rasa sakit nk beranak nih.....real contraction.....xleh jadi so hubby pi inform nurse n nurse pi panggil doc yg on duty hari tuh...
Alamak..doc laki plak...... Doc gynae saya Doc Ameera baru on d way coz ada patient lain pun nak beranak gak.....so dok laki nih laa yg mai cek dulu....tgk dh brp cm bukaan....so dia pun cek laa......
then dia kata....
" It's alrady 6cm.....!"
Haaaa ko....sekali dh 6 cm.....baru laa sumer nurse kalut nak pasang drip laa....buh segala mcm wire sana sini...tadi depa igt saya relax....depa pun relax...huhuhu.....ni dah 6 cm br sumer kalut sampai nurse yg nak cucuk drip kat tgn saya pun tersalah cucuk...siap dua kali dia cucuk kat urat ataih tgn nih.....berkali2 dia mintak sorry sebab kot2 sakit.....saya kata kat dia...
" It's ok..my contraction is more painful than this one!"
huhhuhuh........so bila dh siap sumer....masa ni saya dh betui2 sakit......iskkk..rasa macam sakit gilosss....xtau nak habaq macam mana...maybe sebab proses dia cepat kot so sakit dia hebat sungguh!xterkata dah...haa padan muka..td relax sgt!huhuhuh.......
Masa tuh dlm pkl 3.30 dah..Doc Ameera sampai...dia cek bukaan dah 8 cm..dia kata ada sorg lagi patient bilik sebelah pun dh 7 cm..so meh kita lawan sapa dulu....hahahhaa...boley? Doc ni mmg sangat cool n lawak......dia siap ugut2 saya lagi..dia kata....
" if u feel the baby wanna come out....call me...if not dont!OK!?"
ofcoz laa dia lawak2......saya pulak mcm saspen jaa....dan2 tuh rasa mcm baby nak keluaq....wakakkakaka....dia baru nak jengah bilik sebelah saya suruh hubby panggil dia.....pehtu dia mai n suruh saya push....saya pulak dan2 tuh lupa macam mana nak push...bengong!!!! bila saya push...dia kata....
" no dear..u r not pushing......!!!!"
hubby pun nyampuk....
" mami jgn teran kat dada...teran kat bawah! mcm nak b*rak tuh!" ciss bila masa laki aku jd gynae nih!iskkk........
Doc Ameera tuh siap kata....dr 10 markah dia bagi 6/10 jaa untuk saya punya push tuh! iskkkk......sabaq je lah......tapi ofcoz dia nak mencabar saya masa tuh..nak bagi saya push betui2.....so dengan kudrat yg ada ( takat isi perut makan maggi kari n milo ) saya pun push laa sekuat hati.....ada laa dlm 3 kali push betui....tepat jam 4.00ptg.......maka keluaq la this little Raisha.......time tu rasa lega gila.....pehtu dia nak jahit luka.....dia tanya nak buh bius tak..saya kata xyah laaa doc sebab sakit beranak tadi dh sakit sangat...so la ni saya xrasa dah sakit apa2....jahit jaa laaaa.... ( perghhh....xhengat punya belagak! ) tapi mmg xsakit langsung dia jahit....pehtu siap gelak ketawa n nyanyi2 lagi......iskkk...iskkkk......
Then doc paed yg sambut baby tu tunjuk baby kat saya......nampak the baby was so putihhhh......n gebussss......berat dia 3.26kg....yg paling berat compared tu both balqises......Humairah 3.0 kg n Faihana only 2.8kg...tapi masa ngandung Raisha perut saya sangat lerrr keciknyaa....sampai org igt xcukup bulan pun......huhuhuhuh......
Berbalik ke cerita di bilik bersalin tuh.....lepas jahit tuh....doc mai cuci perut saya n depa kuaq kan uri....pelikkan....kalau kita uri kuaq sekali ngan baby..sini uri depa kuaqkan lambat sket....siap tekan2 perut bagai......mcm nak pam2 jaa....nak kuaqkan darah sumer.....ada sikit sakit laa bila doc masukkan tangan lam tuh.....eeiiii......sakit2!!!!pehtu selesai sumer dia suruh rest lam tuh for 2 hours......
Tu laaa mcm2 gambaq kat FB tuh....hahahhaa....n saya tidak lerr penat sgt sebab sakitnye sekejap sgt...yg sakit betui2 sakit tuh from 2.30 -4 .00 ptg...so xdan nak penat lelah2 sumer.....tu laaa yg posing sakan!hohohohohh....
After 2 hours lamtuh.....baru laa keluaq pi duk ward biasa.....inform kat sumer org kata dah selamat bersalin.....ada laa 3/4 org yg terkujat.....waakakkakakkaka..duk tak duk bersalin..apa citer nih!hahahhahaa....abg saya siap tepon tanya malam tuh saya ada apa2 complication kaaa......hahahahhahaa...alhamdulillah semuanya berjalan lancar....stay kat spital satu hari.....esok mlm dah discharge......alhamdulillah!!!!!!!!
Well.....itu laaa citer nye !!!!!
hohohoho...ringkas & mudah kan..tp nak mengarangnya punyaa laaa amik masa lama!apadaaaaaaaaaaaaaaa.......
so to alll yg menunggu....layannnn laa pengalaman saya yg xseberapa nih!
Take care u all!!!
masa tu rasa lega gilaaaa.......


9 comments:

Diamilikku said...

part yg abg cd suh cal mak n MIL mintak maaf tuh..menitik air mata sone..huhuhuhu...seram seyhhhh

Naddiea said...

kak farah,bila shepah baca cite kak farah ni terasa macam shepah plak yg sakit nk beranak.sakit perut den masa baca part contration tu.heran apsal lak perut aku sakit neh.hahaha....anyway,citer akak mmg menarik sbb shepah x merasa beranak normal n sakit contration yg teruk.huhuu...

aini said...

farah...bestnya aini baca ceta farah bersalin ni...rasa macam mudah sangat...alhamdulillah...:)
farah doakan la aini sama ya bagi mudah bersalin.....ni bila aini baca ceta farah ni...dah rasa mula kecut perut dah...huhu...:(
takut,risau semua ada......
aini pun tak berapa reti nak teran...huhu...doc pun dok kata kat aini dulu...teran aini...teran....huhu....uwwaaaaaa....

Baby Lyana said...

pergghhhh cam senang jer bunyi..tapi aku tak ghasa weiii camtu.... tak tau la camner rasa sakit tu kan? cuma rasa sakit bekas kena potong tu terasa hingga ke harini bisanya

aramis2177 said...

sone,
mmg pun....takut woo!kita nak beranak ni umpama nyawa dihujung tandukkan!*sob..sob..sob*
Shepah,
Wakakkaka....awat cheq sakit perut lak nih!hahahaa...untung woo xrasa contraction tuh..tau2 jaa baby dah kuar...syok laa.....
Aini,
xpa aini..insyaAllah aini pun senang beranak nanti...farah baca ayat yg aini bg tuh...tq dear!
Shaf,
hahaa..hang pun sama mcm shepah gak...tp tulah kan..org kata sakit kena ptg lg sakit.....tak tau laa mana satu betui!kena tanya org yg experienced dua2 kes kan...

Mrs SM said...

adoii takut sue baca cerita kak farah ni... x penah alami langsung.. anak 1st ceaser sbb x der jalan.. so x der la rasa sakit2 nk bersalin.. kali ni x tau la.. bln nov ni jer.. x lama dh...

kamalnzura said...

sambil baca cerita hangpa nih..sambil duk terbayang time kami nak bersalin dulu...
sakit tapiiiii....syok sgt2 bila 1st time dpt tgk muka anak...

@cu SaYaNg said...

time dpt sms hg tu, aku baru je nk landing kt umah setelah berjam2 dlm flight blk dr Turki...

time tu,nie cite kalau aku kaya la..terasa mcm nk beli tiket flight p Jeddah je nk p tgk Raisha nie...huhuhu..tp apa kn daya,tu cuma angan2 kosong belaka...uwaaaa

rindu nya kat hang mommy...

yatie rahman said...

farah...mmg penglipur lara yg hebat...jalan penceritaan yg hebat...bole imagine kakalutan 2 patients nak bersalin dlm masa yg sama..iskkk pastu paling lawak ngan quote ngan berbekal tenaga makan maggi n milo .hahhaahha...