Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, October 20, 2009

Jamuan Raya @ Consulate Jeddah

Last week Consulate ada buat jamuan raya for all Malaysian....
At first saya mcm malas nak pi since keadaan yg masih ala2 "hatiku masih di Malaysia" gitu...masa tu baru 1 week sampai dr Malaysia....ngan baju tak abis kemaih sumer.....mmg mood sangat lerr malas nak buat itu ini..termasuk pi jamuan raya nih...
Tapi since hubby tetiba excited nak pi gak maka saya terus laaa dengan bersungguh2 ajak makteh n kak aida pi sama....bila depa pun kata depa akan pi..baru laa saya pun ok.....tu pun dh ptg2 baru kompom kata nak pi.....
Though seawai pagi lagi hubby dh suruh saya gosok baju melayu dia tuh.....sampai laa dia balik gheja saya xgosok2...termasuk laa baju kurung saya yg sedondon ngan dia tuh....saya ada suruh dia pakai je kemeja saya pakai laaa baju kurung lain yg dah iron.... ( sampai ke tahap tu malas saya kan!hehehhe )
Memula dia terima je cadangan saya tuh...tapi muka dia cam monyok jer.....saya plak yg rasa bersalah terus la iron gak baju dia n baju kurung saya tuh.....
Haaa....baru laaa jernih muka dia....apa kena ntah mamat sorang nih..tetiba jerrr nak pulun gak pakai baju melayu nih....saya pun layan kan je lah....
Bila sampai sana orang memang laa ramai ..tp bilangan geng laki yg pakai baju melayu xdak laa ramai sangat.....dan2 tu saya rasa segan....cam poyo lak aii laki aku nih!!!!


Dah sampai sana acara wajib apa lagi kan....posing memosing laa.....orang memang ramai tapi yg saya betui2 kenai xramai pun....takat hi2 bye2 je lah....acara makan plak kena tunda sampai kul 9pm++ lebih sebab kena tunggu VIP - Raja Muda Perlis yg last minute kata nak datang..so kena laaa tunggu dia sampai dulu br laa kami leh makan....kang makan awai2 kang kena 'daulat' lak kang.....masing2 perut dah mendidih nih..lapaq oiii.....pulun xmakan dr ptg td...ingat nak makan kat sini jaa...mujuq saya ada buat toast bread untuk hubby n balqises td before kuaq....tahan gak laa perut depa while waiting tuh kannn......
Akhirnya dapat gak laa makan setelah sejam lebih menunggu...peluh dah memercik seluruh badan dah ni....Raisha mujuq tgh2 nak makan tuh dia leh lak terlelap...dapat laa saya makan sat....elok selesai makan dia pun cam tau2 je bangun......
Sambil lepak - lepak n makan - makan tu MC ada buat announcement ....dia nak umumkan pemenang untuk kategori KELUARGA BAHAGIA....
kami yg duk meja paling hujung ni betui2 tepi gate layan xlayan je lah....kak aida ada kata...
" haaa....family farah apa menang!"
Saya gelak2 jaa....kasi nama apa tak tau2 nak menang sapa nak kasi.....huhuhhuh....
Tetiba tengah duk pulun suap lontong lam mulut saya tuh..si MC tu announce....
"KELUARGA EN RASHIDI IBRAHIM !!!!!"
Mak aiii......tersembuq saya kat situ gak... ( xsenonoh sungguh kan....mujuq dah announce pemenang..kalau dak mau depa tarik balik kut hadiah tuh )
Saya time tu mcm nak pi naik pentas ke tak.....duk teragak2...dah laa duk paling hujung....kalau pi harus aku kena jalan sepanjang 50meter nih ngan mata sumer duk tertumpu kat aku sorang nih!adoiyaiiiii......malu nyaaa......duk pikiaq pi pikiaq mai....takkan nak bagi Raja Muda tu tunggu aku pulak..saya ngan hegeh2 tuh dukung laa Raisha ( mujuq leh dukung Raisha..cover malu aii tau! ) pi laa berlari2 anak ( dah tu sumer org duk tunggu nih termasuk VIP tuh ) naik stage........
Oohhh MAKKKKKKKK...... malu laa plak bila banyak laa plak camera duk amik gambaq.......
tapi camera seniri tarak amik...sebab dh xigt nak bagi makteh or kak aida tlg snap kan....hubby pun camera dia pun tak tau dia tauk mana....mujuq ada belas ehsan kwn dia yg tlg snap guna camera depa.......
Masa MC umumkan nama pemenang tuh dia cakap..
" Dengan memakai pakaian yg sedondon keluarga ini menunjukkan keakraban yg tinggi , saling tolong menolong dan sayang menyayangi....memang bahagia sekali nampaknya!!! """
Wooooohooooo.......puji melangit wohhhh.....
Macam mana kami leh menang pun tak tau laa...padahal ada lagi family lain yg lagi sedondon dr kami....pasai akrab sumer tuh..xpasan laa plak kami...cuma besa laa....hubby selalu mai meja saya ( laki the other side...pompuan one side ) tanya ok ke tak....pehtu kalau saya penat saya bg lak raisha dia dukung...giliaq2 gitu ( 7 kg lebih yer...mau lenguh tangan kalau dukung selalu...) pehtu plak ada scene mana kipas angin belah kami teroff....Raisha lak peluh xhengat....so hubby plak dukung dia coz belah side depa kipas angin ok.....masa makan pun sama...dia mai tgk2 meja saya kot2 saya nak makan apa2.....standart laaa sumer tuh....memang selalu gitu pun.....adakah sebab tu yg dia kira bahagia!!!?? BAHAGIA laa sangat kan.......depa xtau kat umah dah nak berperang dah sebab kes baju jaaa.....eegegeggegege.....
Tapi apa pun...THANKS to hubby laa sebab dia yg muncung2 masam nak gak pakai baju melayu nih.....so sebab tu laa kami menang....ALHAMDULILLAh rezeki anak2....
Last before kami sumer balik....orang2 AJK suh bdk2 pi beratus untuk amik duit raya.....balqises ni terus pi tuju depan stage....beratuq amik duit raya......hehhehehe.....lebih kurang kul 11 lebih kami pun gerak laa balik.....
Sampai umah bukak hadiah tuh tgk apa...dapat 12 gelas kaca n satu mangkuk sup berpenutup siap ada tempat untuk nak panaskan sup bawah tuh.....tak kisah laa...janji bahagia!hehehhehee...........

8 comments:

Mimi Sharif said...

Wah...
Tahniah...
Tahniah....
Tak sia2 kak na iron baju bg sedondon...
YES....
nnt snap lak hadiah tu...

Irma said...

caya lah farah..
best tu... dpt award dari raja muda perlis.. hahaha.. tak sia-sia hang gosok baju.. tak sia-sia perut hang berlapar sbb menunggu lama..

tahniah family Encik Rashidi Ibrahim !!

:-D

Diamilikku said...

amin...moga bahagia selama2nya....hehehhe..best apa dapat menang....

Naddiea said...

Kak Farah congrats!!berkat berbaju sedondon akhirnya menang n bahagia yg paling penting.tapi pic agak jauh la kak.x nampak muka kak farah n raisha.

ietafakyra said...

tu la ada hikmah disebalik drama moncong tk gosok baju sedondon! instinct tu kak farah ooii... keekekee... nway congrates sis. mmg hampa sume bahagia sentosa selamanya pun. AMIN!

@cu SaYaNg said...

mommy...
congrats ya

kamalnzura said...

tahniah2..rezeki anak2..:D

Cik Kham & Co said...

tahniah Fara..neway akak aku ade iring rombongan Raja Perlis tuh..huhuhuuu...x sangka lak ekkk..how small world!this week they all balik ahh...