Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Saturday, October 24, 2009

ke Mekah lagi....

Salam all......
Yezza....another 'entry basi ' from me....ni citer minggu lepaih punya...tapi sebab tenet slow n malas melanda....maka basi lahh sudah....tapi takpe.....basi pun basi laaaa kan.......
Ni citer masa kitaorg gi Mekah last week...pegi Khamis petang balik Jumaat petang.....memula hajat di hati nak buat umrah....tapi since takde sapa nak tengokkan budak2 nih....makanya kitaorg tunaikan tawaf sunat je....InsyaAllah kalau diizinkan Allah...next time pulak!
Disebabkan sekarang ni visa umrah & visit ditutup sehingga musim haji nanti...maka org takde laaa ramai....jadi kitaorg mmg xde book hotel apa pun...pakai main walk - in jer......so nak senang kitaorg gi terus terjah one of the hotel yg mmg betui2 depan MasjidilHaram...alhamdulillah mmg ada bilik pun...and sangat terkejut bila tgk harga bilik yg ala2 penthouse tuh harganya sangat laaa berpatutan...kalau idak...before nih xberani woo nak try tanya....apatah lagi tido menginap...maybe sebab off-season nih....kalau dia naik harga gak..mmg xlaku laa jawabnya hotel tuh!!!!!
So pic di atas tuh ialah ketika kami sedang menunggu bellboy tu pi tukaq kunci....sampai Mekah dah nak almost masuk maghrib....since maghrib laa ni masuk awai...dlm pukul 5.57pm gitu..... so kelam kabut gak laa nak kejar masa....tapi apakan daya...mmg xsempat nak sembahyang kat MasjidilHaram....hubby ja sempat pi waktu Isyak....saya sembahyang kat dalam bilik ja laaa dengan bdk2 nih since Raisha lom makan , bdk2 lom mandi.....hegeh sana sini sinun......
Mlm tu lepas Isyak , kitaorg gerak ke umah sedara saya di sekitar Mekah...tak penah lagi jumpa , ni kira 1st time laa saya jumpa ngan dia.....makcik nih dah almost 40 years duk Mekah maka harus anak beranak cucu cicit sumer dh jadik org Mekah....cakap arab berabuk yer....cakap Melayu xleh...so kena speakiang laaaa kalau nak communicate ... sampai sana borak2 sambil minum kopi arab n kurma , pehtu dia jamu dinner ala2 makanan org turkey ( aisey , lupa lak nama apa...tp lebey kurang chicken mandi gak laa ) pehtu siap dia jamu "chai" ( teh O ) sambil menikmati buah - buahan.....walllaaaa....kiranya mmg kenyang prut suka ati laa kan......ni ala2 datang beraya laa nih ( tapi satu gambaq tak dak coz saya segan lak nak amik gambaq coz xtau gamaknya dia dh ikut adat org Arab...bukan leh snap suka ati kan - makanya no pics di situ! :-( .....)
After that, balik hotel......terus booommmm.....tiduq......maunya tak..dah almost 1 am.....esok tu Subuh kat hotel jer , makan2 breakfast ...kitaorg lepak2 jap....hubby pi sembahyang Jumaat kat Haram....then pack2 nak checkout....sebab nak kejar waktu hopefully sempat tawaf before masuk Asar....sekarang ni siang kejap jer....sebab dh nak masuk winter .....tapi masa kitaorg tawaf tu dlm pukul 2.30pm tuh matahari condong sket je dr kepala......but disebabkan org sangat lerr xramai nye....kiranye tawaf tuh betui2 tepi KAABAH....maka perjalanan tawaf kami sekejap je dah selesai...xsempat nak rasa panas sangat...alhamdulillah..Allah mudahkan!!!!

Chup....iklan jap....some pics taken inside the room.......sambil2 daddy test skill dia yg baru2 nak belajar nih.....

haa...xpasan pulak baju kami anak beranak sekala sewarna senada seirama plak......hehehee......

Ok meh kita sambung lg citer....( awat aku yg mengah nih.....padahal type guna jari jaaa..iskk...iskkk...fenat duk pikiaq kejadian minggu lepaih nih _ padan muka sapa suh buat entry basi!!!! )
Pic di bawah ialah ketika nak pi tawaf.....sakit2 laa pinggang dia duk gendong 7.2kg Raisha tuh....kehkehkeh.....

Selepas selesai sumer.....perut dah minta di isi....tup2 Asar lak....so kena laa tunggu dulu....kedai sumer tutup kan....ada laa dalam kul 4pm lebih baru kedai2 bukak...since dekat2 disitu ada Restoran D.Saji ( FELDA punya ) so saya suggest kat hubby nk pi pekena Malaysian food.....kami pun pulun laa cari tanya org mana laa restoran tuh...jalan punya jalan...jumpa laaa......aiseyymamnnnn...punya laaa BESAQQQQQQ.....ku mati2 igt kut RESTORAN....padahal ala2 foodcourt jaa ...CISSSS.......makanan pun dah ala2 jer.....kami cuma pekena teh tarik , ABC ( yg xberapa sgt ) , roti canai , karipap , sate 8 cucuk ( mahai gilossss & biasa2 ajer rasanya ) , murtabak ( yg je leh tahan sedap ) n chicken mandi for budak2 nih.....adoi mak....cam aku masak sendiri lg sedap jer.....huhhuhuh


Setelah makan - makan sumer.....mana yg xabis tapau bawa balik umah.....then terus gerak ke parking ...terus gerak balik.......
Uwaaa....leh tahan penat wooo......tapi best!!!!
Oohhh yer, pic Humairah & Faihana tu ialah masa kitaprg nak jln2 cari D.Saji tu lah...nampak lak byk nau burung merpati kat situ....kalah trafalgar square wooo...yg budak dua org duk pi kejar burung tu....elok burung tu nak mai makan..depa pi lari2 kat burung tuh......zalim okkkeeeeyyyyy!!!!!!anak sapoo laaaa nih!
ehhh......tu jer laaa citer minggu lepas.....ada lagi nih citer basi....nantikan citer2 basi dr ku!!!!hikhikhik........

8 comments:

@cu SaYaNg said...

Rindu nya dengan Kota Mekah..
semoga tercapai hajat aku nak ke sana semula 1 ari nanti..insyaallah

aini said...

best2....dapat p lagi...:)

Diamilikku said...

ish bila la sone nak sampai kan..duk baca citer2 kak farah nih lagilah menggamit nak ke sana...sone pun ada sedara duk kat makkah..dah lama dia duk sana...pensyarah kat universiti apa ntah..

TiNiE said...

alhamdulillah..
syiok nya baca hang leh tawaf kaabah dgn kedudukan yg dekat...hang doa dak kat situ bagi kkwn dpt p sama sana nanti??? hihihi insya-Allah

Baby Lyana said...

hmm..aku suka gambaq ngan burung2 tu..hehehe...anak sapa yg kecoh? cam ikut mak dia ajer.. haha

kamalnzura said...

syoknyaaa baca cerita hangpa...

ieza said...

syoxnyer..farah...jgn luper doakan kami sekali yer...arap2 leh sampai sana...amin...

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

bestnye baca entri ni..senang2 ja boleh pi tawaf2 x payah bersesak2..k farah dok jeddah sampai bila?