Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Saturday, October 31, 2009

taif~1

Hola2 u all.....
Meh kita pendekkan citer sudah yer....kita sambung trip kita ke Taif hari Khamis lepas...
Actually trip ni antara trip yg tidak diplan awal2....last minute hubby told us suruh sesiap...kata dia lam 5.30pm kita tolak....hubby came home after work about 4.45pm..then sesiap sumer....pack serba ringkas....then wait for Abg Nahar & Kak Aida coz diorg nak tumpang kitaorg.....but ended up....tolak kul 6.15pm..due to Abg Nahar yg balik keje lambat sket..ada last minute meeting katanya......
So bertolak laa kitaorg dr kota Jeddah ke kota Mekah dulu....coz nak sampai Taif ni kena masuk tanah haram dulu....sampai tanah haram about 7.30pm gitu....sekarang ni kan gelap awal...so kul 7.30pm tu rasa cam kul 9.30 pm jer....bila dh masuk tanah haram....cari laa jalan nak ke Taif.....on the way tuh jalan jammed gilaaa.......disebabkan hujan lebat petang tadi....
Sini sistem perparitan dia ada sket fail.....so kalau hujan jer alamatnya air bertakung laa atas jalan..tapi sebab hari tu hujan agak lebat gamaknya...maka air yg bertakung tu banyak gila....ala2 dah banjir dah pun...so keter2 xbergerak.....nak2 plak drivers sini ada sket kureeenggg if bawa keter bila jln licin berair...maklumlaaa kan...hujan pun sekali sekala....xmacam kita kat Malaysia.....hujan kilat sabung menyabung pun bawa keter no halll jerrr kan.....so tengok je lah pic kat atas tuh.....bayangkan kitaorg stucked lam jam tuh about one and half hour.....gilosssss..padahal kalau xjam tu....lam 20 mins dah lepas kawasan tuh...grrrr.....sabaq jaa laaa...mmg tensi jaa kami lam keter.....
Tinggai bab banjir tuh....kitaorg pun meneruskan perjalanan.....dah laa ke Taif ni bukannya selalu...maka arah jalan nak pi tuh..mmg tengok signboard 100%.....malangnya sini sistem signboard dia pun ada kureeengggggg gak......sat ada signboard...sat xdak...maka perjalanan kami sesat sampai ke Arafah.....last2 dengan ' hentam sajalah' kami pun jumpa laa highway yg nak ke Taif tuh......
U can see from the pic....nak menuju ke Taif ada lagi 48km gitu.....nampak x ada lampu2 yg berderet mcm naik bukit tuh....haa..tu laaa jalan mendaki ke Taif tuh....lebey kurang sama jalan naik Genting...cuma jalan ni lagi curam yg amat....kalau tgk tepi2 border tuh mmg terus nampak gaung.....kalau kita kat Malaysia atleast ada pokok2 yg lindung kan..sini bayangkan laa yg ada cuma bukit2 batu saja...saya yg dh mmg sedia ada gayat ni cam seriau gilaaaa tiap kali sampai tang corner...huhuuhuhuhh.......lam 30 mins gitu sampai laaa ke atas tuh...tapi tu baru sampai kat pekan Taif....destinasi kami nak ke highland...time ni memang sungguh mencabar minda betui...cari punya cari jalan nak ke Al - Shafa tuh.....kona sana...kona sini.....memula kami follow je signboard.....then tetiba signboard hilang....hampehgass sungguh......

Last - last jumpa ada satu signboard besaq nih.....hubby yg bawa tengah keter kata kat kitaorg
( Abg Nahar , Kak Aida & me )
" haa..cepat baca mana jalan nak pi Shafa!?"
kami ni yg terkebil - kebil...pulun laa baca satu - stu kat signboard yg tulisss ARAB tuh...adeh laa......hegeh2 jaa cari tulisan SHAFA tuh...tu lah dulu kocik2 xmo blajaq bahasa jawi pandai2....
Ehhh....korang nampak tak tulisan Shafa tuh?? haa....sapa pandai cari...!!!! ( Tetiba jer ada kuiz bahasa arab...boley??)
Budak - budak 3 orang ni time ni memang dah restless habis....mau dak...since bertolak dr pukul 6.30pm....sampai situ dh almost midnight...xsampai - sampai...penat wehhhh...Si Raisha lagi pulak...semua xkena .....bagi minum xmau....tiduq xmau....ada sesekali telinga dia bengang kut....kan mendaki bukit....adoi laaa....saya pun dah pening2....dah laa perut lom terisi lagi...takat layan jajan2 jer......
Akhirnya...setelah pusing sana sini...dengan mengikut arahan & panduan drpd pakteh yg dh sampai dulu.....maka kami pun jumpa laa jalan nak naik ke highland tuh....pheeewww......mencabar sungguh.....dah jumpa tuh..tetiba pertengahan jalan tuh ada satu keter yg dah sampai dulu ( semua sekali ada 4/5 keter yg convoi!Tapi kami yg paling last sampai! :p ) datang jemput kitaorg nak guide jalan......ikut laa diorg....
And AKHIRNYAAAAAAAAAAAAAAAAAA....sampai laaaa ke villa tempat yg patutnya kitaorg bermalam tuh.....ALHAMDULILLAH selamat semuanya!
Turun keter jaa dah menggigil.....12C tuh...adoimakkk...sojukkkk.....mana laa ada baju tebal....takat jaket tuh jaa...balqises pun takat sweater diorg tuh jer.....mujuq jaket Raisha ala2 tebal sket....
Kat dalam villa yg ala2 small compound nih best....lam tuh ada beberapa bilik which was fully taken by us...pehtu ada laa playground cinonet utk bdk2 ni memain...jadik laa.....so lam kawasan tu kitaorg je yg ada...agak FREE laa sket....cuma geng2 kita je yg ada....



Bila dah sampai...letak - letak barang....sumer pakat isi perut dulu....lapaq wooo...brp jam daaa xmakan.....pehtu perut dah kenyang....sumer pakat kluaq duk menikmati udara yg sejuk gedi tuh..perak/jakun woo kami.....heeeeeeee....selalu duk merasa panasssss jaa....this time dpt rasa suasana sejuk nih...mmg sangat best aa layan!heehehehehe...tapi bila tiduq malam tuh..mak aiii.....mmg gigill!!!!Dah selimut pulak xcukup...pakat aku tarik ko punya....ko tarik aku punya..... agak ngoks sket villa tuh coz xdak heater!!!!cisss......gamaknya time kami tiduq tuh membawa ke pagi...rasanya the temperature below 10C kot........grrrrrrr.....amik ayaq sembahyang pun beku tangan coz dia xdak water heater...double ngoksss!!!
Ok...setakat day~1 di Taif itu saja laporan dari saya....
Day~2 akan bersambung nanti okehhh..........

3 comments:

ieza said...

sonoknyer....

sue_eila said...

sejuknyer kt situ..kalau sue mesti pucat lesi satu badan tahan sejuk

ietafakyra said...

best kan dapat lepak2 ngan other family. tapi ieta selalu pi PD ja sewa villa cenni... ehehhee, PANAS! terlebih heater.