Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, October 20, 2008

Saya & katak or..Katak & saya

Dalam duduk - duduk baring - baring sakit kepala , loya tekak semua ni......ada plak kepala otak saya ni terpikir.....
Camna laaa seorang saya ni leh sangat2 takut kat KATAK...bukan takat takut lg dah......dah tahap fobia dah.....so duk pikir punya pikir tuh....saya teringat macam2 laa kisah saya ngan katak nih..banyak okehh peristiwa2 saya bersama katak nih........
Seingat saya dulu..since saya kecik..dalam umur 7 tahun gitu....saya ngan kengkawan sekampung selau tangkap ikan....maklum laa..budak kampung....kebetulan lak depan umah saya ada mcm aloq ( alur /longkang yg agak besar ) so ada laa anak2 ikan sesat kat situ....maka saya ngan kawan2 memang teruja laa nak tangkap anak ikan.....alkisahnya..kami ni bodo( ooppss...kurang cerdik yer ) dulu2....pulun laaa tangkap anak2 ikan...simpan buh lam balang siap tebuk lubang bagai nak kasi ikan tu bernafas kononnya.....so simpan punya simpan anak ikan tu..makin laa besar..sekali bila dah makin besar....
Aik...naper ikan ni tumbuh kaki nih...masatu baru tumbuh kaki belakang....teruja laa sangat okehhh...ikan ada kaki..padahal saya yg ngoks....makin lama....makin tumbuh lg kaki depan dia...sekali KANTOI ngan mak saya...dia marah laa...dia kata yg tu bukan ikan laa...yg tu anak katak.........uwaa......apo ke bengong saya masa tuh ( dolu2 darjah 1 mana ada blajaq science segala mcm sekarang) terus buang laa semua 'ikan2 berkaki' saya tuh.....iskkk..pikiaq2 balik geli geleman aih......

Pehtu bila menginjak ke darjah 3 mcm tuh...saya sekolah petang masa tuh.....so yg ada kat rumah waktu  - waktu pagi /tghari tu cuma saya , acik & maid aje.....abg sekolah pagi , mama & abah keje...wida lom wujud lagi.....so tiap kali nak pi sekolah saya musti cek kasut sekolah saya...ada katak ke idak.....saya igt lagi....pada suatu hari tu.....cek punya cek.....alamak......ada katak lam kasut.....uwaaaa...saya mengeletik dah.....kakak maid tu buangkan katak lam kasut tuh.....saya ni punya laaa ngades ( coz xdak org kan...) buat perangai xmo pi sekolah hari tu coz kasut masuk katak.......uhuhuhuhuhuhu....lantak.....xkira laa....mmg saya ponteng hari tu coz geli nak pakai kasut sekolah tuh.......hahahhahhahaaa.....gilo!
Then dalam darjah 3/4 gitu gak.....saya ingat lagi.... masa tu saya tgh nak prepare buar gheja sekolah.....siap duk menerap sumer dah nih....sekali bukak pencil box tu........MAKKKKKKKKKK.....ada katak lam tuh....duk elok jaaaa mengembungkan dirinya lam pencil box saya....apa lagi........berderai pencil box tu saya baling......huhuhuh..saya tau tu sapa punya gheja.......tak lain tak bukan ABANG saya.......dolu2 dia memang kuat giler nyakat saya......
Penah gak....masa zaman2 kami pi sekolah sama.....tiap pagi nak pakai kasut sekolah.....kalau ada katak lam kasut sekolah dia...dia sure campak KATAK tu kat saya...gila kejam!!! ( iyaaaa monik.....org yg kejam itu suamimu!!!!!)
Dan saya plak...akan melarikan diri....cari curtain..lilitkan diri saya lam curtain tu mcm pocong tuh.....duk lam tu dediam....sampai laa abang saya kena marah...barru saya boloskan diri dari curtain tuh....
Penah gak kalau ada ketika kami dah terlambat..so kena pakai kasut lam gheta.....and kalau hari tu lam kasut dia ada katak ( katak suka tau masuk kasut dia ) dia selamba jaa buang katak tu lam gheta, ada kes katak yg dia buang tu xbesaq mana laa...anak lagi kut......saya apalagi....lam gheta tu dah umpama org berdiri naik gheta......xhingin letak kaki kat lantai gheta tu.....rela laaa duk berdiri sambik terbongkok2 lam gheta.......huhuhuhuhu.....GILO!!!!!

Bila dah masuk sekolah menengah..lagi laa macam2 citer saya ngan katak nih...antaranya.....ada penah satu ketika tuh...saya pi kutip kain blkg umah ( ghajin anak dara nih kan~~time tu anak dara sunti laaa..heheh) pehtu duk ghalit kutip tuh...tetiba ada rasa benda mai melekat kat betis....pusing2 tengok....YA ALLAH....ada katak pisang....makkkkkkkkkkkkk...ngeri siot!!!kan ada org kata kalau katak pisang melekat..kena tunggu sampai bunyi guruh baru dia lompat(xtau mana saya dengaq ) mampuih laaa lam hati saya..punya laa panik saya menjerit sekuat hati......tetiba lak katak tu melompat ntah pi mana.....hahahahhaaa...kompom dia ingat bunyi guruh!kuat xkuat saya jerit time tuh....teruih lari lintang pukang masuk umah....huhuhhuhuhu
Haaaa......sesapa yg amik Biologi masa form 5 sure ingat kan kita kena belah katak utk experiment .......kan kena bawa katak.....gilaaa saya salute laa kat kawan2 yg bawa katak pi sekolah masa tuh....saya???hehheheee......jgn harap....lam mimpi pun daku xsanggup......eeeiiii...hari nak buat experiment tu....saya mmg mengediks xhengat laaa.......geli geleman.......Cikgu Bio saya Mr. Eow Boon Kiat tunjuk laa dia buh katak lam cloroform nak bg katak tu pengsan....then baru kita leh operate katak tuh.......iskk....iskkk...saya hanya pandang sebelah mata.....meja segroup saya mmg sedia maklum saya mmg fobia ngan katak....makanya bab2 membelah tu saya mmg xtengok laa....cuma masa bila dah belah semua...katak tu dah terlentang...kawan2 segroup ni bagi priority kat saya..utk bunuh katak tu ngan cucuk jantung dia......hhehhehheeee.....adakah kawan2 saya yg zalim or saya yg zalim????hehehheee...maka ngan sebelah tgn...sambil mata terpejam tercelik...saya pun tikam jantung katak tu ngan picagari...mati sudah ko katak!!!!!( ooooohhh...ni semua utk tujuan pembelajaran...tiada seksaan..katak tuh dah lama pengsan sebelum daku membunuhnya)
Ada lagi.....dulu2 zaman sekolah....kami ni selalu ada rombongan pi mandi ayaq terjun...selalunya pi Bukit Hijau laaa....ada satu ketika tuh...xigt laa form brp masa nih....tp yg saya ingat...masa tu pulun laaa mandi manda...syok ooo Bukit Hijau nih....sekali duk syok2 mandi tuh...saya terpandang kat baju Elly...mcm heran plak..awat minah ni mandi pakai 'kerongsang' kat baju nih....saya & dua tiga kawan lain heran gak..sekali tengok betui2 ghupa2nya...KATAK.......elly pun sama naik melompat..saya apatah lagi walaupun 'kerongsang' itu di atas baju org lain.....celapak terjun masuk ayaq xhengat......gegegeggegeee.....
ooooo ada lagi..ada lagi.....ada satu time tu.....kami pi mandi ayaq terjun gak...ni rasanya dah besaq skit..dah lepaih SPM sumer....saya pi mandi manda ayaq terjun ngan member2 gak......duk tengah mandi manda tu jugak...sambil tu mata saya melilau.....memang kalau pi tempat2 macam ni mata saya memang xduk diam punya..sure melilau..oopppss..bukan usha mamat2 aaa...tp usha kot2 ada KATAK kat mana2....untuk keselamatan diri sendiri.....hhahhaahaa....usha pi usha mai...sekali terpandang kat ujung tempat saya mandi tu ada KATAK besaq......mak aiii....gigil kakiku lam ayaq yg dah memang sejuk tuh.......kawan2 lain celapak lari...saya duk terkaku lam tuh.....sambil menjerit.....( apo ke bengong kan! ) gamaknya dengaq saya menjerit katak tu terkejut teruih masuk lam ayaq.....saya yg sorang2 duk lam ayaq time tuh...lagi laaaa....terus menjerit teriak......uwaaa......masa tu memang serah nasib ja laa....kalau gamak2 katak tu mai kat saya....huhuhuhu...memandangkan kawan saya sian kat saya....depa mai laa selamatkan saya dr situ......huhuhuu.....makasih laa kawan2 ku..kalau tidak mati kejang kat situ gamaknya......huhuhuhuhuh.......
Oleh sebab - sebab itu laa saya kurang gemaq pi tempat2 macam ayaq terjun kaaa, camping kaa....sebabnya...saya takut kan binatang sekoq tuh laa....huhuhuh......oohhh..sebut pasai camping....penah gak masa form 4 saya pi camping kat mana xhengat laa.....tiduq lam khemah segala......so kasut harus duk kat luaq laa....mangkit pagi jaa....nak sarung kasut jaaa..tgk2 ada plak katak lam tuh..mangkuk tingkat 18 sungguh laa....heran tau..mana ada saya..di situ ada KATAK tau.........
Dan ada satu ketika di zaman uni....masa tu baru 1st year kami duk dalam kolej lagi reramai.....saya masih ingat masa tuh ialah birthday saya.....kawan2 saya ni kononnya nak buat surprise kat saya.....depa bagi laa sekotak hadiah....saya mcm boleh agak apa isinya...tp gagah gak bukak...sekali bukak......BETUI!!!!!!!!walaupun KATAK PLASTIK.....separuh nyawa saya melayang time tuh........bertuah sungguh laa kawan2 saya time tuh...walaupun depa dah tau saya mmg fobia ngan katak time tuh....menjerit toksah cakap laa.......pehtu lama2 skit...depa suh saya pegang katak tuh..nk bg saya ilang rasa takut/fobia tuh......ok laa ....lama2 tu ok gak laa pegang katak plastik tuh.....peh saya dah ok skit...depa pi pelekat katak plastik depan pintu bilik saya ( gilerrr kejam depa nih ) yg saya ni pun....tiap kali nak masuk bilik jaa sure terkujat bagai nak rak tgk katak tu melekat depan pintu...padahal dah tau tu katak plastik..still rasa tu xleh ilang.....tiap kali tgk...tiap kali tu laaa melompat terkujat...huhuhuh..sian laaa saya nih....hangpa mmg bernasib baik aku tak dak sakit jantung...kalau tidak nyesai xsudah hangpa....huhuhuhuh.......begitu laaa kronik xkronik saya ngan katak....tgk gambaq katak lam buku pun xboley...inikan plak tgk REAL..
Yg lagi herannya...mata saya ni memang sangat ALERT ngan katak....kalau kat rumah or mana2  tempat yg mungkin ada katak....mata saya pasti dapat menangkap kelibat binatang tuh.....hubby pun heran...penah dia kata saya tipu....tp bila saya tunjuk..tgk2 betui!huhuhuhuh.....
Sekarang ni even dah kawin.....fobia tuh xpenah ilang.....masa kat umah Puchong....kat blkg umah saya selalu ada katak puru.....besaq ok!eeiii....geli...geli........so kalau nak buang sampah kaa.....saya mesti tengok kiri kanan xtau brp puluh kali...nak kompomkan kelibat binatang tu ada kaa takdak......kalau dah kompom xdak....baru saya proceed.....hubby & adik saya acik saya suka laaaa nyakat saya....selalunya kalau ada katak kat situ...saya akan suruh depa pi buang katak tu or halau dulu.......pehtu depa akan buat2 amik katak tu buh lam plastik bawa masuk umah......pehtu bawa mai kat saya......saya saat tu harus laaa lari celapak naik masuk bilik kunci duk dediam.....tp penah gak terpikiaq...takkan laa depa xgeli nak pegang katak tu kan..?tapi masa tu mmg xamik risiko punya.......i relaaaa duk berkurung lam bilik......huhuhuhhuhuh....
EEEIiiiiiiiiii.....ntah bila laa fobia ni nak ilang...ada org kata nak ilangkan fobia ni...kita kena face benda tuh.....so kalau ngan katak ni...saya kena pegang katak tuh???eeeeeiiii........eden xkoser laaaaa........kim salam banyak2....bagi brp banyak pun saya xhingin...baik bg ulaq xpa lagi....tp ulaq sawa laa...bukan ulaq yg berbisa......hehehhehehee....penah gak saya mengacah nak halau katak sendiri bila xdak org yg nak tolong halaukan.....guna batang penyapu yg panjang tuh....bila katak tu bergerak....aura katak gerak tuh..mengalir lam batang penyapu tu terus ke tangan saya.....mcm tuh laa saya rasa.....eeeiiiiiii.......dan2 tu saya buang batang penyapu...tutup pintu,kunci...esok2 jaaa  laaa buang sampah.....huhuhuhuh...katak kah yg melampau...atau saya yg melampau!!????
Sekarang ni..saya di bumi Anbia' nih...di tanah gersang nih..yg kering kontang.....makanya..buat masa sekarang......kurang laaa peluang utk saya nak berjumpa ngan katak....heeeeeee...hip2 hooray!!!!!ooppsss...tp kat tempat ni xleh sebut pelik2......cepat ja termakbul....ada hari tu saya bersungut lama xnampak semut kat sini...sekali hammbeeekkk ko....penuh semut lam bilik....so kali nih.......SHHHHHHH!!!!!jgn sebut apa2....eden xsanggup ehhh!!!!!!!!!
Sekian laa citer saya ngan katak.......ooohh yea.....citer ni di karang dr semlm.....punya lama nak abih...hehhehheeee........till next entry......!
Take care alll and thanks for the wishes and prayers for me......hopefully am getting well soon!
CAU BABEH!

9 comments:

@cu SaYaNg said...

wei...
dasyat nye la sejarah hg dgn katak nie.dah boley jd 1 buku fairy tale..hahahahaa...

datin, aku ada problem la..
can we chat bila hang free?i need your opinion

TiNiE said...

wei..lawak n kelakar la citer hang...aku suka..aku suka...tinggai tak gelak guling2 ja lagi pasai aku aku kat opis...ngeh ngeh sendirian jerlaaa...

Anonymous said...

oit.. hang ni dah la tgh preggy dok ckp pasal benda pelik2 sat g kenan baru hang tau. muahahha.. minta2 dijauhkan.. saje nak takutkan hang.. cam abg hang ngerikan hang ngan katak2 itu.. hehehhe..

Anonymous said...

adoila k farah...xlarat sue nkgelak pagi2 buka blog k farah baca cite nih...tahap dewa punya fobia tu. dh pulak budak ofis ni ingat sue dhbengong coz pagi2 buta gelak sorang2

Diamilikku said...

hahahhahaha..
kak farah buat lawak...
tapi kan part yang kita kena face nak bagi hilang fobia tuh kan..buat sone teringat fairy tale putera katak..
hahahhaha...duk bayangkan nih kak farah pegang katak ngadap muka kak farah..pastu kiss katak tu..
Agak2 dia tukaq tak jadi prince???

ooopppssss terlebih sudah..abg shidi ampuuuunnnn...

Ariff & Co. said...

fuyoooooooooo....pjg nyer citer ko & katak2 tuh.....neway..mmg bestlah citer hang fara....

And lagi satu..Congratulationss.....dah 2 bln ko ehhh...aku baru la arinih dpt bkk blog hang..x taulah psl aper x leh bkk ...

aku geli jek ngan katak nih..x lah sefobia hang..tapi lipas aku mmg takut amat.lagi2 kalo dia terbang....eiiiiiiiiii..geli den!

Anom said...

aku dah jwb TAG ko...

ieza said...

tak sangka plak farah ni fobia ngan katak....selama ni tgk cool jer....

hanizura@mama_danish said...

Farah..lama menyepi..duk mabuk2lagi ka...:D
Farah tadi..pi rumah Maksu Milah@shah alam...saja pi...musim raya kan...
rupanya dah dekat sethn lebih kami x pi sana...last pi masa Danish duk dlm perut lagi :D
Maksu tunjuk gmbq hangpa sefamily...dlm utusan..:D...tampal kat fridge lagikk :D
yg kosmo aja x tgk..