Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, January 6, 2011

terkedu utk 10 saat.....

Semalam si faihana ni balik dari sekolah , saya tanya dia....
" Amacam adik, sekolah best tak? "
" Best, tapi adik ingat adik nak pakai tudung la mommy!"
"Kenapa adik nak pakai tudung?Sebab Aliah pakai tudung ker?" ( kawan yg duk sebelah pakai tudung )
" Tak...Sebab ada budak laki tu tanya....kenapa awak tak pakai tudung? Dia kata kalau tak pakai tudung tu HARAM !!!!" ( Oh, alhamdulillah...ada ustaz kecik yg tlg ingatkan anak saya! :))) )
Masa dia keluarkan pernyataan tu saya dah terkedu 10 saat.....alamak....macam mana nak jawab nih....
"Mommy tau HARAM....So adik nak pakai tudung sebab kawan adik suruh ker or sebab adik nak bagi sama ngan kawan adik ker or sebab adik yg nak pakai?"
" Ala...adik nak pakai mcm Aliah tuh! "
" Tapi mommy memang xde beli tudung utk adik....next time yer kita cari! " ( Jawapan selamat nih! )
Hmmmmm.......sungguh saya terkedu tak tau camna nak jawab...bukan sebab saya xmau bagi dia pakai tudung pi sekolah.....sebab dengan cara dia yg kdg2 pakai baju senget sebelah tuh , kalau pakai baju kurung jer...tahan 1 hari jer...balik umah Ya Rabbi...belemoih sungguh , kalau tambah ngan tudung lagi..HARUS LAAAA..kompom senget2 tudung tuh dia kerjakan....saya tau dia belum bersedia utk itu....sedangkan dia pun ada kata....
" Mommy...tadikan Aliah bukak tudung dalam kelas....lawak adik tengok rambut dia! "
Dah camna tu.....hmmm...inysaAllah adik nanti adik dah besar sikit mommy pakaikan adik tudung yer......
lam kelas dia ada la 3/4 orang yang pakai pinafore nih....sebab tu gamaknya dia segan kot..... 

5 comments:

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

hai k farah: mmg la org kata kalau nak melentur buluh biar dari rebung. eza pun setuju dgn k farah, biaq depa dah betul2 blh manage diri sendiri baru la bagi depa pakai tudung. kurang2 faihana dah ada keinginan ke situ, tak perlu nak paksa2 dia dah nanti.

Lady Lavender said...

alhamdulillah..niat dah ada. Good girl faihana comeii...:-)

Mimi Sharif said...

kita masa sekolah rendah, smpai darjah 6 dok pakai pinafore lagi...
budak2 zaman la cepat sungguh matured...(betoi ka eja lagu ni)
yaya mmg ada 1helai tudung sbb dlm seminggu tu ada 1 hari kna pakai tudung (ustazah bw masuk surau)...
1hari xpa, kalau hari2 biasa mmg dia xpakai pun...

Diamilikku said...

zaman sekarang majoriti budak masuk darjah satu semua dah pakai baju kurung....tapi kadang2 rasa kesian sebab ada budak2 tu tak paham apa...mcm faihana dia nak pakai tudung tapi for sure it won't last long..sebab depa tak bersedia lagi kak farah..try to explain vicely to her nape kak farah tak bagi dia pakai tudung lagi..slow2 le kak...

aramis2177 said...

eza: betul tuh eza, diri sendiri pun xterurus lagi,..tunggu la besaq sket kan...
LL : tu lah...nawaitu dah betul...alhamdulillah..tunggu lah dh besaq sket ok laa..
mimi: sekolah sini still ada gak bdk2 yg pakai pinafore sampai darjah 3 /4....jd depa xla mcm 'alien' sgt kat sekolah....tp bab tudung tuh kak na hold dulu...maybe thn2 dpn ka.... ;)
Sone:tu la sone, nak kena explain btui2 kat dia why kak farah xbeli tudung tuk dia.....so far dia ok...tp kdg2 merengek blk nak pi beli tudung jugak..haih..