Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Saturday, February 20, 2010

Cont ~ TAIF - ALHADA

Aiseh..tetiba mood 'xlarat nk duk depan lappie' melanda......haishh.....tp kita cont gak laa trip to Taif nih ehh.....
Ni masa kami gi visit Empangan Ikrema...Empangan yg dah kering..if korg tgk pic kat bawah nih..leh nampak takat air dia dulu....nampak x ada garisan panjang tuh...Tu laa takat air dia....gilaaa dalam okehhh....



Now air tu dah kering..nak kata kering kontang tu x jugak laa.....now macam tasik jaa...xsure laa dalam mana....xberani plak nak pi sua kaki lam tuh.....tapi nampak cam dalam jaa....tapi mmg muskil sungguh sebab air dam ni xleaking...padahal takdak pun cement keliling dia...cuma tepi ( pic atas ) tuh jaa.....selainnya bukit2...maybe bukit2 nih yg jd penghalang air dr kuaq melimpah kut...gamaknya laa!

Puaih laa kami pusing2 kat situ..berdebu toksah cakap laa...pasiaq da jenis halus2...sekali angin bertiup kena tutup mata....seriau masuk mata...naya jaaa......sebab tu laa saya jalan berangkat arbaya tuh...kalau x ..harus habis belemoih arbaya tuh....
Pehtu kami pusing2 lagi kawasan sekitar tuh...banyak batu2 besaq kat sini..xsure plak batu2 apa....pakai main amik gambaq jaa.....

Then dah puaih pusing2....isi perut sumer...kami terus pi Al-HADA, tempat cable car.....dah lama budak2 ni nak naik....so this time since kawan2 hubby pun tingin nak naik..kami join je laaa...

View from the top...ataih cable car tuh.....

Sampai bawah tu lagi cantik tempat dia..macam xsangka kat sini pun ada tempat hiburan 'ala2 genting' nih....macam2 game laa ada..


..ada playground , ada water theme park...



macam2 cafe ..best laa utk kami yg jarang2 dpt main outdoor nih....
Lepak2 kat situ till nak masuk maghrib..tgk cuaca pun mendung jaa..gerun plak bila pikiaq nak naik cable car bila hujan nih....so terus kami gerak balik...tu pun half way tuh hujan lebat gilerr.....but luckily cable car tuh jenis yg stable...langsung xgoyang even angin kuat....compared to yg Langkawi punya tuh..uishh...hat tuh gayat xhengat!!!!
Owh yer, hujan yg turun tu bukan calang2 hujan...siap hujan batu!!!!! Lebat gilaaaaa...berdentum dentam cable car kitaorg...cuak gak hati...but alhamdulillah sampai gak ke puncak Al-Hada tuh semula.....
Dari situ kami pun gerak pulang ke Jeddah.........sampai umah lebih kurang pukul 10 malam dah.....uishh..penat toksah cakap...tambah penat bila memikirkan baju2 yg nak kena basuh! mujuq dapat laki yg ghajin & ringan tulang menolong...kan dedi kan..... : p

4 comments:

Irm said...

time jalan best kan.. tak yah nak ingat pasal housework..
hehehe.. bila balik rumah, fening kepala tengok kain bertimbun.. ahaks..
tak apa farah.. hang hantar pi laundromat je laaa.. tak pun, hang kerah anak2 dara hang utk turut sama membanting tulang.. :-)

but the fact that you enjoyed the trip.. itu la yang paling best kan.. *hugs*

ietafakyra said...

uiiishh! sgt best...jauh berjalan luas pandangan kan kak. tringinnya nak jejak kaki ke sana. harap2 ada la rezeki bebila nanti. apapun seronok tgk aktiviti sihat sekeluarga yg sungguh bahagia ini!

p/s : larat no dukung raisha naik turun ke empangan tu. mcm tinggi ja gayanya. addoooiii!!

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

uish view from top dari atas cable car seriau aih..kat lkwi n genting nmpk la jugak pokok2. x terasa sgt kalu jadi apa2..ni nmpk jalan berturap n gaung la pulak.syok noh merantau tmpt org. mcm2 tmpt leh pi tambah k farah ni fulltime hsewife..x payah pikiaq psl nak amik cuti ka apa ka

aramis2177 said...

irma: mmg time jalan xhengat all the house chores...balk jaa uwaaaa.......terus fening tgk kain yg menimbun.
ieta:yezza..mmg best..bab dukung tu mmg fenat dik oii.....mcm nk patah tgn...n pinggang!huhu
Aza:yg ni xgayat sgt coz bwh tu kan jalanraya...so ada ketika xnampak gayat sebab jln tu bertakuk2....rasanya hat langkawi tu ngan goyang lg...eeiii..mmg seram naik!