Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Sunday, May 18, 2008

kami yg "JAKUN"


heeee.......from the title pun rasanye korg leh agak...... mmg kami yg baru sampai ni mmg masih jakun ngan persekitaran sini.....semlm was the 1st day me n makteh ditinggaikan oleh our men....so now aku dah ada laa geng utk keluar jalan - jalan kat kedai - kedai yg dekat2 sini....nak pegi jauh belum berani lagi....though berdua ngan anak2...tapi belum sampai tahap berani lagi nak naik teksi pi mana - mana....tunggu laaa nanti2 kut....huhuhuhuhuhuh...
Anyway..semlm...mmg makteh n aku planning nak pi kedai seberang jalan nih...it called MARHABA...konon nak pi cari some grocerries laaa...atas nasihat hubby...dia kata kalau ak pi pi awai...before masuk zohor....so kami pun keluar laa dalam pukul 11 camtu..coz zuhur masuk pukul 12.20 pm..sempat nih....awai lagi kan...so kami segrombolan laaa menuju ke kedai marhaba tuh....so start kuar pintu umah nih.......kami pun naik lif turun ke ground floor....dah sampai tuh..sume pakat duk diam...tunggu pintu lif terbukak....duk punya lama,last2 aku tgk makteh..makteh tgk aku.... "awat pintu xbukak?"..makteh dah mula panik.... huuhuhuhuh.. saspen gak nih....tetiba teringat...."eehhh...bukan pintu ni kena tolak sendiri ker !!" ( pintu lif dia kena tarik ngan tangan..untuk bukak n tutup ) muakakakkakakkaaa...... mcm org bodo... kami gelakkan diri sendiri..... makteh kata.. mujuq kita xmati keras lam tuh... tau2 laki balik ptg nanti bukak pintu lif nih nampak kami anak beranak lam nih..... huhuhuhu..apa laaa ngoks sungguh sorg2!!!! Then dah kuar tu....kami pun menuju ke kedai tuh....nak kena seberang jalan....so dengan confidentnye kami...berantaian berpegangan tangan tuh nak lintas jalan... aku cakap makteh...."haaa....jalan clear....." ( sini org bawa keter bapak laju!!! ) sekali makteh kata plak....." ai..... keter belah sini laaa....." huhuhuhu....s ungguh terlupa org sini bawa keter left handed ..so masa lintas jalan jugak harus terbalik ...it's not the same like the way we did in malaysia.... huhuhuh... haru2... mujuq laaa kami xlintas..... kalau x...naya!!!!!
Dah sampai marhaba tu.....kami pun masuk laa...konon nk beli bawang2an....tapi tmpt penimbang rosak..so xleh beli ....( boley camtuh...penimbang rosak kalu bawang xleh beli...apa kes nih!! )so aku capai laa mana2 yg aku nak...makteh did the same.....tapi kami agak hairan laa kan...makin lama..makin banyak lampu dia padam...dh tu kami pun pilih2 barang dlm gelap gitu....rupanya depa dah nak close....padahal br pkl 11.30 pg....geram plak rasa....so kami pun batalkan niat beli yg skit2 je dulu.....sampai kat cashier..cashier tu tolak peanut butter n kacang buncis aku ke tepi..dia kata aku xleh beli..aku tanya why..dia just kata.." No...No" dia tunjuk mesin scan tuh dah shut down ( tanda dh nak tutup laa tuh ) , so dia kena kira congak2 aje..mana yg dia ingat harga , boley beli , yang xingat tolak tepi....mangkuk sungguh.......bila turn makteh pulak...lagi haru.....bila dia dh kira2 sumer brg2 makteh....semua kena Sr22....tapi bila makteh kata dia xde duit kecik....suka2 hati mak ayah cashier tuh dia tolak tepi coklat makteh yg harga Sr2 tuh..so jadi Sr20.....iskkk......boley ehhh gitu depa nih.......aku heran sungguh... kami berpandangan sesama sendiri...nak tergelak pun ada....nak marah pun ada......tapi xpa laa.....experienced kan.......huhuhuhu...1st time mai beli brg without the men kan.. so dah sesiap dia bungkus barang sumer..kami pun sekali lagi berpegangan tangan tuh patah balik gak....kali ni dah terror laa lintas jalan......huhuhu......
Tapi bila sampai umah....masalah lain pulak.....boley tak ..kami sumer xdpt nak bukak pintu rumah .....( for ur info..cara - cara bukak pintu dia pelik skit ) pusing punya pusing xboleh2 jugak...haru nih...camno nak masuk rumah....takkan nak tunggu sampai laki balik kut......tetiba mujuq laaa ada one of the cleaner nih lalu.....so Zaira panggil "Muhammad...Muhammad..." ( sini kalau nk panggil mana2 men...diorg gelar Muhammad ) ...mujuq laa si Muhammad ni yg tolong bukakkan pintu...
Alhamdulillah..kami pun masuk n terus lepak2.....penat lintas jalan...makteh n aku nak kena prepare dinner plak nanti......so kami pun baring2 lepak2.....
huhuhuhuh..........tgh lepak2....lali2...tuh tetiba..."ting tong"...opppsss mak...ada org datang!!!
"makteh... sapa mai? laki kita balik lambat lagi.....baru pukul 3 lebih nih...."kami dengan panicnyaa terjengket2 pi depan pintu...bukak pintu skit2 jaa....takut gak...ntah sapa2 jaa.....
sekali...Si Muhammad tadi....datang hulur kunci......
Adoi laaa.......rupa2nya kami tertinggai kunci di luar pintu....MasyaAllah.....haru sungguh laa kami2 ini.......kalau citer ngan org sure kena gelak guling2 nih........mcm nih pun ada.... mujuq laa kami duk negara arab nih yg org takut nak buat jenayah......kalau x..harus laaa kami dh jadi mangsa rompak......huhuhuhuhuhuhuh
kesimpulannya....kami ni sungguh clumsy and tak boleh berdikari lagi!!!!muakakkakakkakkakaa.....mlm tu time dinner citer kat hubby n pakteh wajib laa kan kena kutuk ngan depa...muakkakakkakkakaa... padan muko kami!!!!!!!

Si Balqises ni bergaya ala - ala minah arab...


Ni dalam kedai Marhaba tuh ler....

5 comments:

hanizura said...

waa...balqises jadi minah arab lah pasnih... :D

Siti xbppt said...

kak..peliknya la kan style diorang bisnes kt sana tu. tp akk tpksa la belajar mcm2 kt sana kn. tulah org kata, jauh perjalanan, luas pengalaman. ;)

ietafakyra said...

macam mana la tk lewat, sempat lagi posing2...nk pose tu pun dah baper minit!next time, ist singgah kedai pose dulu, pastu dtg hari lain baru shopping! hik hik hik...

linda n ghazi said...

huhu cun nyee anak dara 2 org ni..yg tk thn tu bgaya tu! naty balik kite meet up, acik amik gbr, ana ngan myrah kna lentok2 camtu tau..hahaha..

haa mcm tu ka depa ni niaga farah? tpi tu la mak ade cite gak..jenis main tnggal je bile dgr azan kan..baguih la..tp mmg sna pki hudud jugak tak?

@cu SaYaNg said...

tok arab nie mmg sesuka ati depa je datin farah oi...nnt lama2 dok sana, lg byk hg blajaq psl perangai hodoh depa nie...hehehehe