Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, July 28, 2008

Suam rumah yg ntah kali ke berapa.....

Pada suatu hari dalam minggu lepas ( mcm baca buku cerita plakkan...heeeeee ) saya seperti biasa sambil2 kemas umah , layan balqises ni....sambil2 saya akan chat ngan kengkawan thru YM...and termasuk laa hubby yg di tempat keje...so apa2 senang nk update dia.....dengan ini jimat duit fon kami...hehehhehee.....
Kebetulan hari tu saya ada masak salad ikan masin dalam kuantiti yang banyak , sambal sotong utk 2 org ....so bila dh siap sumer saya BUZZ hubby ....
saya : "yang, nanti pesan kat kawan - kawan suh beli nasi putih makan kat rumah...mommy masak sayur banyak..nanti mommy tapaukan diorg sorang skit."
hubby: "ala...diorg ni balik lambat laa....susah laaa!" 
saya : "ala..xpe laa....kita pun makan kul 8 mlm gak kan...time tu diorg dh balik...cakap ajer yer..."
hubby : "Ok...tengok laaaaaa dulu.."
Maka perbualan kami tergantung di situ......so lepas tuh saya pun relax2 laa....sambil sambung chat ngan kawan - kawan yg lain.....antaranya Tinie
Punya laa ghalit2 sembang tu xsedar plak dah almost 5.30 pm...hubby pun dah sampai balik....so bila dia sampai saya pun mcm biasa...buat minum petang utk dia ( saya ni bini mithali wooo!! ) and kuarkan apa2 patut utk dia minum petang....tetiba..
"Ok mommy..nanti dlm pkl 8 lebih diorg datang makan kat rumah kita..Amat,Nirman & Fahmi...."
Saya yg saat tu sedang syok duk chatting ngan tinie terbeliak biji mata....mana tak nya.....masa tu saya baru saja tanak nasi....baru sangat2 tekan suis....so terlompat laa saya terus pi padam off balik...kuarkan periuk nasi semula...terus masukkan beras 2/3 pot lagi.....td cuma satu pot jaa saya masak....( dlm hati ingat kan kami 4 beranak jaa kan ) huhuhuu.....tgk sambal sotong yg secubit cuma tuh ( ni pun saya masak utk 2 org jaa kan.....) terpaksa laaa kelam kabut bawa kuaq sotong lam fridge , mula balik operasi masak  memasak saya....
Adehhh....dalam duk kelam kabut masak tuh puaih saya pikiaq ...aku ada kata ajak depa mai makan kat umah kaa?huhuhuh.....ke laki aku salah baca.....tapi apa pun...baguih gak depa mai makan.....sian diorg....dah jemu gamaknya makan kedai...kami laki bini ni mmg suka jamu org makan.....kalau x , makan 4 beranak jaa......so mula dr kul 6 lebih tu sampai laa dekat kul 7...pong pang pong pang saya kat dapuq tuh...alter apa yg patut....
atlast....menu hari tu ialah :
Nasi Putih
Sambal Sotong ( masa saya nk upload pic nih internet kembali mcm siput....malah..saya rasa kalau 'race'..ntah2 siput pun boleh menang!!!! ~~~ni tgh hangennn nih!~~~

Salad Ikan Masin 
 Ikan Talang Masin goreng with Asam limau
Kerabu Tomato

And kebetulan saya mmg ada buat Cream Caramel ...boleh laaa buat utk desert........
fuhhhh...mujuq siap semua......

Hehehehee...sedap bebenor laa gamaknya masing - masing makan xpanggung kepala kan...
Time ni Humairah & Adik Ana dok layan citer Garfield....masing - masing dah ngantuk......sehari xtdoq....adik xsempat org balik dia dah lelap dulu...
heeeee...pic bawah ni actually humairah yg snap kan....nampak x separuh badan saya.....ingat kut dia tangkap gambaq mommy dia sama...saya kat ataih tuh duk pulun kontrol senyum...alih2 bila tengok gambaq nih...chehh...bertuah punya anak.....penat tau mommy senyum!!!!Uncle Fahmi ni asyik pejam mata jer....dia duk saja2 pun mata dia terpejam ( sepet sebenarnya...huhuhuh )
ooppss..sorry yer uncle fahmi.....
Yeah.....as usual....aktiviti paih makan....masing - masing jadi "NAGA BERAPI"...huhuhuh...beriaa jugak Uncle Nirman & Uncle Amat ni yer isap rokok....tengok gaya macam xisap rokok jer.....huhuhuhu......
Yezzaa....ni lah tukang masak bidan terjun tuh.......huhuhuh....moral storynya..
lenkali cakap biaq terang...jgn duk pakai chat kut YM jaaa....huhuhu..mujuq laaaa everything went smoothly and siap jugak....huhuh...mujuq saya ni jenis wat keja kalut tau , so kalau kes2 emergency macam ni dah ' mangli' ( biasa ) huhhuhu...lipas kudung pun kalah tau......!

6 comments:

yatie rahman said...

wahh..hubby balik keja kui 5.30pm...rhasanya kalo dok kl pun x dpt sampai umah 5.30pm kan...baguih la farah selalu buat makan2...lagik bertambah rezeki...

yati pulak dok kat aberdeen x kenai org mcm kat birm dulu....kalo kat birm mmg tiap2 minggu ada ja tamu mai umah...meriah hidup kat sana...

chiko said...

hi3.. puas pikir suam umh tu apa. alih2 hse warming. cilakak lu!! mcm2 xtvt la ko kat sana kan. mujuq gak la ada gak benda nak dibuat, xde la bosan sgt.
aku pun tgh plan something gak ni agar tak bohsan di negara omputih tu. ada la geng2 masa b4 kawen dulu loss contact aku contact2 balik n u know wat, we all sume xsabar nk tunggu xvtvt luar kawalan. mukakakaka

@cu SaYaNg said...

momy..blk mesia nnt msk mcm tu gak no...terliuq aku tgk..hahahahaa

aramis2177 said...

yatie : huhuhu tu lah..sini abis keja kul 4...masuk kul 7.....tapi sebab umah - opis amik masa 1 hour drive...tu yg sampai umah kul 5.30 tuh....kalau bulan posa lg best..gheja sampai kul 1 jaa.....huhuhhuhh
tu lah....sini xsemua yg bawa naka bini mai..so most of them duk bujang...sian gak kdg2 kita masak depa bau kan.....ni yg rapat2 ngan hubby nih....

Fieza : huhuhuh....puiah hang pikiaq ehh..wakakkakaa.....aloss....apa xtvt hang yg diluar kawalan tuh..cuba2share ngan aku sama.....waa..mentang2 duk negara omputih ...cis....xaci tul!!!!!!

Piah : huhuhuh..kalau nk rasa kena tunggu thn depan aku balik laaa...huhuhuhu.....by the time...aku dah terror masak masakan arab kut!hehehhehee

TiNiE said...

farah...teleyo aku tgk kerabu tomato hang tu...yg paling bes bahser kedah hang laaa...aku mmg paham..panggung pala laa...mangli laa..bes bes...keep it up mommy!!

ann said...

emmm... kak farah ni mesti jenis yg buat kerja cepat... maklum la super hot mama.. nampak mcm sedap je menu kak farah.. especially desert