Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, July 8, 2008

A visit to TAIF & Ladang Unta

Last Friday , hubby and geng2 kamceng dia kat sini plan nak pegi TAIF so seawai kul 8 pagi kami bertolak dr rumah....saya ada bawa bekalan hotdog goreng , french baguette with mushroom soup and some milky drinks....coz diorg kata TAIF ni dr Jeddah lebih kurang 2 jam lebih gitu....so sebagai lapik perut kan....esp bila ada anak - anak kecik nih...mana tau depa lapaq kan....hehehhee....saya kan mommy mithali!!!! wakakakakkakaa
so sebelum bertolak tu diorg ni beria laa baca map .....mcm terror je masing2 hahahhahaa.....


oopsss..tetiba kat situ ada banyak laa pulak burung2 merpati ni...dh ala - ala Trafalgar Square dah....penuh giler...so sempat suh balqises ni posing dulu...hahahhaa

Ni lah geng - geng kamceng hubby sebelum saya & anak - anak sampai kat Jeddah nih..ke mana saja mesti ada muka diorg.....huhuhuhuhhu
 Left - Right :
Uncle Fahmi , Uncle Nirman , Uncle Sharani and Uncle Ahmad (Amat )



Haaaa.....dah dekat sejam lebih perjalanan kami, jalan punya jalan rasa macam sesat jaa...so diorg ni berhenti tepi jalan tengok peta sekali lagi.....makanya saat itu saya mengambil kesempatan pi merasa berpijak di atas padang pasir itu...huhuhuhu....pasir dia panaih tau....masa tu temperature 42 celcius...bygkan....panaih!!!sampai adik ana xsanggup laa..dia cilok mommy nye sunglass...adik ngelat yer adik...mommy gak yg tersepet - sepet .....


ehehehhee..mujuq laa kan arbaya saya pakai tu ada hooded....so leh cover....uishh....mcm duk lam kuali panaih nih.....
 Nak dipendekkan cerita , setelah sesat merata ceruk dan kampung , puaih gak kami bertanya mana - mana orang yg kami jumpa...makanya kami pun sampai laa ke TAif nih...alhamdulillah..elok - elok before semayang jumaat..so all the guys pi laa semayang....mommy and balqises sempat laa berpicnic bawah pokok nih....sambil2 makan roti  baguette cicah mushroom soup....hehehhee.....

Agak - agak lam 30 -40 minit after that diorg pun sudah semayang....so as saya sorang saja lady kan...ni sajalah bekalan yg ada...sian depa....melantak laa kami beramai2 kat situ....hehehhe..tp kat sini mmg picnic bawah2 pokok , mana2 ada shades tuh adalah perkara biasa...asai ada shades, tepi traffic light pun depa bentang tikaq...hahhahhahhaaaa
lepas isi - isi perut....kami pun gerak..konon nak tengok apa ada di Pekan TAIF nih...ronda punya ronda ....agak frustrated bila souq ( pasar ) dia tutup..yg banyak gerai2 buah - buahan...so kami beli laa buat bekalan bawa balik....

Oppsss..sedikit info:
TAIF ni kedudukan geografi dia agak di atas bukit skit....kalau musim winter mmg org kata sini sejuk....so tempat ni ala - ala macam Cameron Highland kita laaa...depa kata byk sayur & fruits sini....tp xpulak jumpa sayur tuh....tp tulah, tak tau laa why kedai byk tutup....maybe lepas asar baru bukak kut ( at that  time br zuhur kan eraun 1.30 pm ) so kami xkan nak tunggu.. maka kami pun lepas round gitu2 ajer....kami pun berangkat balik......














Hahahhaaa..on the way balik dr Taif tu kitaorg sempat singgah ke ladang unta tepi jalan nih....masa on the way datang tu mmg ada nampak ladang2 unta yg dibela oleh orang - orang Badwi...tp coz takut sesat so kitaorg xsinggah...tu yg on the way balik ni kitaorg excited...redah dengan selambanye masuk ladang unta org...mujuq diaorg xkesah...kalau tak , mau kena kejar ngan orang - orang Badwi...bukan leh main2....huhuhuhh...tapi orang badwi tu mmg gelakkan kitaorg laa.....macam JAKUN sangat kitaorg nih....dengan saya the only lady di situ
 ( almaklumlaaa kan....sana mana ada pompuan join2 sekali geng2 lelaki nih )
ngan duk terpekik2 kejar2 balqises lagi....maunye tak...Bahan buangan unta tu penuh merata tempat..mcm dah xboleh elak dah....kut mana pun confirm terpijak punya....huhuhuh...
( masa ni saya teringat citer Allahyarham Tan Sri P. Ramlee "Pendekar Bujang Lapok" tuh.....masa sudin tengah baca surat dlm bilik tuh...."wal fadang fasirulll...tompok - tompok...ta*k unta!!!!! " ~ oopss...saya mmg pencinta citer - citer beliau ...10 kali tengok pun musti gelak guling - guling jugak ! )














Eiiiii..jangan kata balqises geli...mommy pun dah sama naik...huhuhu..bau kat situ...mak aiii..boley tahan laa busuk dia....huhuhuh...pics ni kitaorg tengah saspen kut2 sekali unta tuh datang dr belakang...tak ke naya!tu yg gigil semcm  tuh....hahahhahhahaaaaaa......
















Pics ni En Daddy nih duk sibuk2 kacau En Unta nih....tengok unta pun pandai woo posing ...macam real ajer dia tengah borak ngan En Daddy tuh....gamaknya lam hati dia kata " apa laaa yg ko mcm jakun sangat tak penah tengok aku ker huh manusia?"















Haaaaa...tengok susu unta yg still panas - panas ni...baru sangat kuar dr ibu unta tuh...orang badwi perahkan....macam milkshake tuh...buih - buih tu mmg semulajadi yer....xde pakai2 shaker ke apa yer....kitaorg heran tahap gaban ok!!!!
















Ooppsss...ni ialah En Adil & En Daddy...En Adil ni kebetulan dia pun datang nak beli susu unta....( gamaknye macam kita duk beli susu lembu laa kut kan ) so dia agak heran gak laa tgk orang - orang Mesia ni sakan mcm jakun..duk posing sana sini ngan unta - unta nih...so dia ada explain skit2 kat kitaorg..( sgt friendly tau ) dah tu dia beria - ria suh kitaorg minum susu unta ni fresh2 masa tgh panas2 lagi....bagus kata dia...so ala - ala mcm masuk FEAR FACTOR ..kami sumer pun minum...sorang2 minum...saya actually tidak laaa lalu sangat..( kalau bg susu yg dah dipasteurkan ok la saya boleh telan ) tapi yg xmasak ni...mau pikiaq 2/3 kali gak..tapi sebab En Adil ni hensem gitu...and dia duk kata " qais..qais " (bagus..bagus ) saya pun try laaa....( ciss pak arab.....mujuq ko hensem tau...) huhuhuuhuh
well nak tau rasa dia?hehehhee..actually not so bad laa...sama lebey kurang mcm susu lembu...cuma...di ulang..CUMA...saya dah tengok si unta - unta nih and cara dia perah sumer...maka masa minum tu terbayang2 laa plak kan...adehhh....kalau xkerana nak kontrol ayu depan En Adil tuh...memang confirm saya luah balik.....hahahhahhaaa.....tp kalau dh masak sure sedap...hehehhehee...ooppss...lupa plak....En Adil ni jugak telah membelanja kami sumer susu unta tuh...baik hati betul lah...dah laa hensem....mujuq bini dia duk tunggu lam keter!hehehehehe

p/s to hubby @ en daddy
Walaupun en adil tu hencem...tapi org yg bermata sepet sepertimu juga yg menjadi pilihan hatiku!huhuhuhuh....still loving you!!!!ewahhhhh.......

10 comments:

zuraini said...

wowww...ayat paling bawah tu yg penting. inikah kesimpulah daripada cerita yg panjang kat atas nu...

Diamilikku said...

hahahha..kak farah buat lawak..
terkekeh2 sone gelak baca..
poyos jer takut ngan unta tapi nak bergambar gak kan..

@cu SaYaNg said...

jgn lupa wei cari daging unta...
sedap...

aramis2177 said...

Zue :
Wakakakkakkaa.....kesimpulan cerita di atas tu ialah...sampai laaa kasut kamimcm duk terbau2 najis unta itu!hehehhehe.....ayat itu ayat penyedap hati.....hehehhehhee

Sone :
theeeeehehhehhehhee..tu lah sone.....gerun gak..coz unta - unta tuh tinggi kan.....mana tau satgi dia sua kepala dia....naya jaaa!!!!huhuhuhuh

Piah :
eeeiiii...harus mlm ni gak aku pi cari daging unta itu....hehhehehee...nanti dh try aku bgtau naa.....heheehee

:: NbC :: said...

pssttt cedap ke susu unta..?

aramis2177 said...

Kak aziah :
huhuhuhuhu....cedap2...lg cedap kalau minum sambil pandang2 pak arab ensem tu.......hehehheee..boley gitu???

linda+ghazi said...

hahaha boleh tak aunty mommy ni mnum jugak sbb kontrol dpan en adil tu? hahaha tergelak besar org baca! hahaha..eh tp org pon sama la agaknye..sure tk lalu klu blum dipasteurkan lgik..rasa mcm unhygienic plak kan..tp klu betul² ensem, sya pn terguda jgk nk mnum susu unta tu..hahaha

aramis2177 said...

Ummie @ linda:
Hehehhehee...yezza....sanggup ku telan susu itu kerana en adil itu..hahhahaa...gamaknye kalau ummie pun pikir 2/3 kali gak.....wakakkakkaa.....

TiNiE said...

farah...amboiii!!! siap puji2 pak arab tu nooo...ini boleh mendatangkan marah...hehehehe... bes nyer dpt tgk unta beramai2 centu...kalau aku pun mau jakun gaks...pehtu dok terbayang gak pp gals aku tu pun mau berlarian ke sana kemari..megah ngan kebolehan mereka...hahahaha

yatie rahman said...

heheheh..lawak sungguh la farah nie...masih mcm farah dolu2....sempat lagik tu nooo minum sambil menjeling...hehehhe...tp mmg best kan experience benda2 yg takdak kat mesia....hehhe...teringin nie nak pi padang pasir...panas yg x sanggup tuh....