Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, May 27, 2010

Budak buiah memang begitu......

Ini ada satu cerita yg saya nk share kan!!!!
Tak tau laa citer lawak ker,saspen ker,ngeri ker tapi yang pasti saya akan kenang citer ni sampai bila2 esp bila dah tua2 nanti!!!!!

Kisah bermula bila ptg Selasa tu balqises balik from school,then lepaih salin baju sumer si Faihana ni duk ngadu ngan saya yg 'underpart' dia tu sakit especially masa dia pee...knowing her yg mmg kdg2 pi buh sabun kt situ so saya ingat kes biasa dia pedih kat situ berulang la!!!
So saya suruh dia cuci bersih2 ngan ayaq...lepas tuh dia dah xmerengek dah..siap melompat bagai ngan kak humairah..so saya xsuspect anything serious yg berlaku!!
Even ptg tuh kami melepak umah makteh , dia memain sakan gak....sampai lah dah nk maghrib kami blk umah... Saya suruh budak 2 org tuh mandi while saya masak for dinner tetiba dgr Si Faihana ni melalak xhengatttt punya kuat!!!!saya ingat depa gaduh duaorg...sebab itu adalah perkara normal bila depa mandi!!!tapi bila pi jenguk...tgk2 Humairah duk mandi rilex ja...yg si Faihana ni duk melalak ataih toiletbowl!!!saya dh panic!!!!tutup api kt dapuq terus saya tgk dia....nk belek lebih2 dia xbagi cuma dia kata dia xleh nk pee sebab sakit sangat..
Lagi saya saspen..panggil hubby mai tgk ...dia xbg jugak...pujuk2 baru dia buka sket pehtu hubby kata nampak mcm ada luka terbelah lam 1 stgh cm gitu....ala2 mcm bercalaq...
Saya tgh panic2 tu teringat lam freezer ada icecream pop (kami jarang minum ayaq ice so mmg xdak ice ketui lam tu)terus guna icecream tuh buh kat situ, bg dia rasa krbas then dia boleh pee n xrasa sakit!!!!kalau tgk dia masa tug mmg kesian sgt!!!!
Bila dia sudah mandi sumer tanya dia n kak dia ..camna leh kena gitu???Kakak dia kata adik melompat lam van sekolah td paih tu duduk ataih kusi yg spring dh nk terkeluaq ....bila tanya adik dia angguk kan jer!!!haih...salah sendiri...tulah buiah sangay sapa suruh melompat kat kusi lam van sekolah....dalam duk buh sapu minyak gamat kat dia tuh sempat gak mommydaddy lecture seround dua kat 2 beradik nih!!!!lenkali duk lam van tu dediam!!!!tulah dia kalau dh main ngan kawan2lam van tu xhengat apa dah!!!!
Sian tu mmg sian tapi bg dia rasa...biar dia experienced benda2 gitu ....the next day Rabu tu saya cutikan dia...coz sian plak pk kut2dia nk pee kat school kan camna...duk umah nih saya leh pantau n sapu ubat lagi...so enjoy katak laa dia!!!lagi sakan dia melompat!!!!
Pic ni dia masa dia kat umah...seharian dia pakai baju scrub tuh(ni costume Humairah utk masquerade comp ,dia punya costume astronaut.yg tu kena tungu lappie ok baru leh buat entry!)
Kekonon dia la doctor,dia gak la patientnye...hishhh!!!!!!
Xmacam org sakit tau...bila kak Humairah balik masa pi amik dia kat bawah saya jenguk lam van tgk tmot kejadian !!!! Ada la kusi dia tuh, spring bulat2tuh...gamaknya tercalaq kena tuh..mujuq xkarat....risau gak kami!!saya observed gak dia kut demam ka, mana tau ada infection tapi alhamdulillah hingga ke hari ni xde apa2!!!
Infact luka dia tuh pun sembuh...dah xnampak dah pun....
Just look at her tonite!!!!happily smiling like mak enon again!!!!!!

Ya ALLAH Ya Tuhanku... peliharalah anak2ku dari sebarang malapetaka dan kecelakaan!!!!Amin!!!!

P/s: Sedar tak korg ...kita as a mother selalu risau lebih kat anak2 kan... Kalau boleh saya rela jadi galanggantinya berukar tempat dengan mereka bila mereka dala
kesakitan!!! :(

4 comments:

*adie* said...

ko tau farah, si aiman semalam main melompat tak hengat kat playground sampain jatuh berdarah2 lutut... balik aku tengok dah ber band-aid... pastu dia sok kata tak sakit... skali pagi tadi bangun dok komplen sakit gak then luka tu nampak berair... hmmm... aku cakap kat dia, lenkali lompat lagi tinggi2 pastu jatuh tergolek tanggung sendiri...

ishhh apesal anak2 kita buas sesangat ek?

anyway, good to know that she's ok... of cos jadik mak memang RISAU tu perkara WAJIB kot! kakaka...

suzzsuzie said...

mommy dia mesti panik sakan kan? ish...orin pun mcm tu jugak tak silap last month..sbbnya dia mandi pas tu gonyoh ngan sabun so part tu jd kering semacam...tu la namanya budak2.

Diamilikku said...

sone pun risau gak kak farah..alesha pun buaih jugak..suka terlompat merata..terantuk tak yah cakap ahh dah banyak2 kali dah...tapi so far belum ada luka2 lagi la...tapi kan kak farah..alesha kadang2 ngadu sakit gak kat situ..hurmm tapi sone check takde le luka apa pun...

ietafakyra said...

mmg naluri ibu nih centu la sis. i kalo anak2 ada prob mmg kalut lebih. smpai hubby pun kena marah2 kalo dia tlg wat gheja style "loiiii" ja... mmg carik pasal la kan mana kita pun dok kalut ke anak. haaiisshh. insya allah tadak apa2 tu. tp sgt active dan buaiihhh tk hengat la anak2 dara zaman la. errkk, kita dulu baik kan? muahahahahaa.............