Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, August 29, 2008

lamb chop made in Jeddah

Haaaaa.......Tadaaaaaaaaaaaaa........
my homemade lamb chop......ni buat minggu lepas nih.....masa ni tak tau nak makan apa....nak makan nasi cam bosan laa plak kan.....so pikiaq pi pikiaq mai.....saya pun marinate laaa lamb nih.......and hasilnyaa.........huhuhhuhuhu.....sungguh laa menyelerakan ( puji diri sendiri masak....wakakkakkakaaa.....)
tapi mmg serius xrugi laaaaaa masak sendiri....lg murah dr makan kat TGIF kaaa kan....ni baru baper hengget sgt.....tu dua slices tuh....sangat2 laa mengenyangkan......



Rupanya masak menda2 gini sebenaqnya sangat2 laa senang & cepat....dlm 20 minit dah siap sumer......so mmg sangat sesuai laa utk org malas mcm saya nih.....hehehhehheee...
oopppp....oleh kerana ada banyak permintaan nak resepi lamb chop nih...
saya buh kat sini je lah yer....saya ni memang jenis yg malas skit bab2 masak ni...so saya main 'taram' jaa sume benda....
hahahhahaa
here it goes....
Resepi homemade lamb chop
Lamb - marinate with lada hitam , oyster sauce , kicap manis , kicap masin , lea & perrins sauce ( marinate lam bekas bertutup , kalau nak makan malam, marinate laa pagi tuh)

Untuk kuah/sauce dia
Masukkan butter - ganti minyak
Tumis bawang putih ( 2 ulas - diketuk - ketuk2/dicincang pun boleh )
Masukkan sos tomato, oyster sos , kicap manis , kicap masin , lea & perrins sos , kacau hingga sebati
Masukkan sedikit tepung jagung - utk pekatkan kuah
Masukkan cendawan butang yg dalam tin tuh
Masukkan sedikit lada hitam - ikut citarasa sendiri
Masukkan sedikit serbuk daun parsley
Agak - agak mendidih tutup api...letak kat sebelah...

Lamb tadi grill kan atas non- stick pan
letak minyak 1 sudu kecik
Tutup pan tersebut
Dalam 8-10 mins ( agak - agak lamb tuh dah garing )
Terbalikkan lamb and letak sesudu besar butter atas lamb tersebut dan tutup lagi pan
Agak - agak dah masak, anda boleh check daging lamb tuh dengan menggunakan pengcungkil gigi...kalau lembut tuh dah masak laaa...

Side dishes dia....
Boley guna mixed vege ( broccoli , carrot , capsicum etc ) yg direbus bersama butter & garam ( dlm 3/4 mins agak2 dah masak - jgn sampai lembik
Boley jugak guna baked beans 
Boley jugak guna Mashed Potatoes
Cara - cara buat Mashed potatoes tuh
1.Rebus kentang sampai agak2 lembek - boley dilenyek
2. Bila dah lembek, perlahan kan api yg paling kecil - masukkan susu segar 1 cawan 
3. Masukkan butter 2/3 sudu besar ( ikut byk kentang )
4. Garam secukup rasa
5. Optional - boley masukkan cream cheese , cheddar cheese or mayo utk penambah perasa

haa.......senang saja resepi dia..sila laa yer.....kalau ada apa2 sila buzz saya kat YM saya = aramis2177

Selamat mencuba!

4 comments:

mamadanish said...

terliuq tgk...

shaf said...

tgk gambar jer dah meleleh ayaq liuq... ches.. nasib baik tak puasa lagi..

mama said...

aku ingat punya payah nak masak western ..senang ja no...masak rendang lg renyah dari lamb chop ni..hheheeh

aramis2177 said...

hahahaaa....tu lah mira oii...
sebab aku malaih laaa aku rela masak2 western nih...huhuhuhuh..senang citer....simple n cepat!heheheee