Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Sunday, August 3, 2008

madinah trip - 3



Ok...sambung from last entry......Suppose that day 1/8 tuh birthday my beloved hubby....coz kami kat sini so tidak laa sambut beria....mommy & balqises just wished him and nothing special pun nak bagi .....cuma day before that mommy ada sent E-Greetings jaa....sini susah laa nak cari greeting cards.....though pi kedai buku pun belum tentu ada jual.....xpe kan daddy...yg penting kami wish!huhuhuhu...
ok2..berbalik kepada our trip to Madinah....as in last saya ada bgtau kan yg waktu melawat untuk perempuan hari Jumaat pkl 7-11 pagi....so saya janji ngan Kak Aida pukul 7.30 am....kalau tengok jam mmg rasa mcm awai lagi...tp bila tgk matahari dh tegak kepala.....so kami pun pi laaaa dua  orang kat tempat solat pompuan tuh...masa ni daddy stay with balqises kat hotel...sumer duk tdoq lagi.....so masa sampai Masjid tuh kami pun terus menuju ke tempat Maqam Rasulullah s.a.w...oleh sebab orang ramai (gamaknya nk kejar waktu utk melawat tuh) kami sembahyang sunat Tahyatul Masjid kat belakang2 skit..tempt yg org tak berapa ramai..then baru pi Maqam Rasulullah s.a.w. and Raudhah tuh...Raudhah ni salah satu tempat yang doa kita dimakbulkan....InsyaAllah....so kami pun berpusu2 laa ngan orang lain...hati berdebar2 gak...rasa sayu pun ada.....ramai sedara yg kirimkan salam pd Rasulullah s.a.w...kami berharap sangat dapat masuk tempat Raudhah.....orang duk kata susah gak nak dapat masuk sana....then bila dah sampai kawasan tuh...nampak ada mcm group2.....so minah2 guard yg duk jaga tuh suh kami pi duk kat group Bahasa Melayu ( ada laa signboard besaq2 tulis BAHASA MELAYU ) so kami pun follow je lah....tapi bila tgk mostly orang2 from group Indonesia and gaya nya mcm kena tunggu lama..mcm waiting list punya tempat gitu....one group by one group.....
saya toleh kat Kak Aida ...tanya mcm mana...nak tunggu kaa dak..kalau tunggu jenuh laa xtau pkl berapa leh kuaq....kami ni masa satu hari jaaa..to be exact..HALF DAY saja kat sini...pas semayang Jumaat dh balik...so xboley jadik nih..kami pi kat minah guard tuh..cakap arab dua tiga patah....mintak kuaq..kata emergency...nk balik Jeddah satgi.....so dia suruh kami keluaq kut pintu Emergency....dia kata.."Halaturrrrrr" ( straight jaa! )
"Okey!!!Syukran2....!!"
so kami pun pi lah ikut jalan yg dia bg tuh...dengan izin Allah...ALHAMDULILLAH kami dapat sampai betui2 kat kawasan Raudhah tuh...cuma xboleh depan2 laaa coz yg depan sekali dia khaskan utk org yg naik kusi roda....lagipun laaa ni dah xmacam dulu2.....saya ingat lagi dulu masa thn 1994 saya mai sini mak saya bawa pi sembahyang kat betui2 depan Raudhah tuh.....tempat dia cantik.....skrg ni sumer dia dah tutup...utk org pompuan...hanya nampak kain curtin putih jaa sekerat.....coz dia asingkan....sama gak ngan Maqam Rasulullah..dulu2 saya mmg ingat saya masuk Maqam tu sekali ngan abah saya..coz saya ingat dia duk cerita2 kat  kami adik beradik masa tuh...tp laaa...cuma nampak bucu2 siling dia jaaa......tp xpa laa....as long as kami kesampaian gak nak sembahyang sunat kat Raudhah tuh....semua salam sedara2 saya sampaikan.....sayu, hiba , syahdu..semua ada.....xtercakap rasanya....even bila saya tengah type nih...mengenangkan balik saat tuh pun..meremang bulu roma saya.......saya doakan semua kawan2 pun dapat merasai apa yg kami rasa nih......InsyaAllah.....
Abis melawat tuh....Kak Aida jumpa Abg Nahar utk breakfast...saya balik bilik , siap2kan balqises then kami 4 beranak keluaq jumpa Abg Nahar & Kak Aida untuk menziarah sekitar Madinah......kami sewa van SR60...dia bawa round2 4 tempat..ok laaa tuh kan...kalau naik keter....kompom suami2 kami ni xtau jalan area2 Madinah nih...lgpun jimat masa & tenaga coz pkl 11 lebih satgi dah tutup sumer...nak semayang Jumaat plak....
ni kami masa on the way nak pi jumpa Abg Nahar & Kak Aida....nak pi jalan - jalan sekitar Madinah...sini ada banyak masjid2 yg bersejarah...dapat sembahyang sunat lam tu pun jadik laaa.......ni baru pukul 9 pagi lebih...tp cuaca dah panaih terik..tu yg masing2 xtinggai specs tuh....huhuhuhuh...nampak x blkg kami tuh...mcm ada tiang2 tuh....tu actually batang2 pokok kurma yg dah mati..depa guna buat tiang..baguih kan..recycle!hehehheee
First destinasi kami yg dibawa oleh pemandu van tuh...kawasan Jabal Uhud.....nampak x bukit blkg tuh?Tu lah Jabal Uhud......tempat di mana Perang Uhud berlaku....rasa mcm nak panjat Jabal Uhud ni tapi disebabkan cuaca yg agak panas...so xjadi laaa nak panjat....
Ni kat Maqam Saidina Hamzah r.a ....berdepan ngan Jabal Uhud tuh...mmg sebak saya kat situ coz terkenang kan cerita tentang beliau yg sentiasa melindungi Rasulullah s.a.w ....tengok maqam dia pun syahdu...panjang jugak maqam dia....


Depan Masjid Qiblatain..masjid yg ada 2 kiblat.....kami berhenti beli ayaq sat....Masjid ni depan dah buat bg elok...dalam pun dah siap ada org jaga semua....siap ada escalator nak naik atas tuh.......
Ni kat Masjid Al - Fatah....hubby kata dia pun 1st time sampai sini..Masjid asai ni kecik jaa....ni masjid para sahabat Rasulullah s.a.w....tinggi gak nak naik masjid nih....
Depan Masjid Quba'...Masjid yg dibina oleh Rasullulah s.a.w..... mengikut cerita2 Rasullulah s.a.w selalu solat Jumaat kat sini.....syahdu sangat dapat semayang sunat lam masjid nih.....bercampuq sedey....terkenang kan susah payah Rasulullah s.a.w dulu2 ...... 

Oooppssssie u all boley nampak manusia yg di tengah tu??Tu ialah hubby i okeh?kitaorg usha2 dr jauh masa dia balik dr masjid time  semayang jumaat..mujuq laa dia pakai tshirt belang koko + kuning tuh...mostly org lain sumer pakai jubah putih...so senang laa nak nampak dia..dr jauh dah nampak!hehehhehee....ni dr tingkat 8 kami snap gambaq dia...pakai camera HP....coz camera tgh charge batt laaa.....Tengok sumer orang tengah berpusu - pusu nih....masa ni time semayang jumaat...orang ramai laa sangat2......mcm semut jaa dr jauh.......lepas daddy abis semayang Jumaat , dia lepak2 kejap lam bilik..nak baring2 coz nanti nak kena drive for 4 hours lak kan.... so mommy ajak balqises ni pi turun bawah pi shopping....huhuhu......kami 3 beranak jaa turun...lgpun xjauh pun..coz keliling hotel kami ni penuh kedai2 yg jual macam2.....dapat laaa rembat selai jubah yg siap ada hooded (mcm ala2 arbaya ) and  sorg sepasang baju ala2 org pakistan tuh utk Balqises nih.....heeeeeeeeeeee...then naik atas balik lam pkl 2.30 camtuh...depa sumer pakat nak check out from hotel dah.....kami pun kalu2 siap...then terus check out gak....before balik tu singgah sat Pasar Kurma....beli kurma nabi skit utk stok kat umah....then terus tolak balik Jeddah....
time ni lam keter sumer pakat dah zzzzzzzzz......letih woo....huhuhu...and sampai area2 Thuwal tuh around pukul 6.30 camtu.....daddy and Uncle Nahar ajak tengok site depa gheja.....lgpun betui2 tepi Red Sea.....sambil2 amik angin laut.....and tgk sunset....
Look at this beautiful breathtaking sunset...sangat cantekkkkk!!!!!!Subhanallah.....

yg atas tuh with Kak Aida...nampak x ada bangunan tgh buat kat blkg kami??that was daddy's working site.....tu lah bangunan dia duk naik turun for checking & inspecting..sian daddy ehh!!patut laa balik umah jaa sure zzzzzzzzzzzz kejap!huhuhuhuh
oopsss kat bawah ni..ofcoz both of us....

And as usual...balqises and camera memang xdapat dipisahkan..they just love to pose...





ni humairah with her new style of pose...xtau laa dia ikut sapa...dia kata gaya cool!hahahhaaa.....dah macam muka daddy jer dia nih....dah laaa mcm daddy aje..Mr. Cool Guy nih!!!!


lepas posing sumer....kami gerak balik ke Jeddah...sampai around pkl 9 lebih..singgah tapau roti nan and kari kambing yg sangat2 laa sedap kat kedai area2 sini gak....then sampai umah...kemas2 apa patut...sempat rendam baju kotor semua lam mesin.....then sumer org bersih2kan diri...tukaq uniform then sumer masuk bilik....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....terbongkang !
Note to daddy :


Though that day was your birthday , and we were not really celebrated it as the way we used to ...though there's no any BIG cake , no any 'comei' greeting cards as always ( sini susah kan nk cari greeting cards!!! ) ...and no any expensive luxurious present for you ( macam mana nak beli...kalau dah sopping sumer sama2!!)mommy & balqises hope u know that we love u so much...and the most important thing is...we r here TOGETHER in this Holy Land....what can be more greater that this.....that's precious!!!
happy birthday darling!
P/S: for more pics....

3 comments:

linda+ghazi said...

happy belated bday to en dedi..moge dipanjangkan umur dn dimurahkan lg rezki dan dikurniakan kesihatan dan kebahagian bersama famili hingga akhir hayat...cewahhh...huhu farah lawa la new layout nih...suke le..cumeis..

yatie rahman said...

farah dearie,
best la entry nie...olahannya rhasa cam yati berada kat tempat tuh...sronok dapat peluang mcm nie kan farah...happy utk farah n family bukan saja dpt cari rezeki kat tanah suci but dapat hidup n melawat slalu rumah Allah..plus melawat segala tempat2 bersejarah...yati mmg suka melawat tempat2 sejarah..but x ingat dah sejarah islam sbb dolu2 paper agama kan bole drop satu bahagian...sirah nabawiyah la slalu tolak tepi sbb x larat baca...but now bila makan dewasa rasa suka sgt sejarah2 nie...

n happy birthday utk hubby farah...semoga hidup diberkati selalu ..berjaya dunia akhirat....aminnn...

Iza-Zulkifli said...

farah..thx for sharing your experience. kak iza start menabung la dah nih. harap2 boleh sampai ke sana. insya-allah.

to hubby farah, happy belated birthday. semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu. God bless you.

farah, such sweet note for your hubby..almost made kak iza cried. :) untung shidi nooo... :D