Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, April 14, 2009

hasil tangkapan....

Salam all....
how u guys doin!!! As for me....it's been almost 32 weeks now....wooowwweeeee.....saspen pulak!!!!mcm laa 1st time preggie kan..tp dah 5 years....memang patut pun rasa mcm 1st time!iskk...iskkk..kalau ikut previous pregnancy....balqises ni bersalin dlm 37/38 weeks...and that means....if baby ni pun ngikut kakak2 nye....saya hanya ada lagi 5 to 6 weeks jaa lagi....owhh.....lagi saspen kalau pikir gitu!!!!Kejap je rasa kan.....how time flies.......
Okeh..okeh..berbalik ke tajuk karangan kita kali nih.....
apa hasil tangkapan kami!??heeeee...
Ni alkisahnya hari Jumaat lepas...kitaorg takde gi memana....duduk umah jer.... spree cleaning day!!!Kekononnya laaa nak gotong royong sumer.....sudahnyaaa separuh rumah je siap...hehehhee.......last - last after lunch....mommy masuk bilik tiduq.....daddy pun layan zzzzz kat hall..balqsises layan movie......hehhehehee......
Dalam kul 4.30 pm baru terbangun...perut cam lapaq2 plak coz lunch xberat tghari tuh....so tanya hubby nak makan apa for dinner....nak dine out kaa or nak tapau jer?
Tapi setelah kitaorg berdiskusi....pikir punya pikir...nak tapau apa pun we had no idea...nak dine out...cam malas...lg pulak tekak saya mmg nak cari makanan yg masak sendiri jer..... so dan - dan tu suggest kat hubby...
"Apakata kita pi market ikan...dah lama xpegikan!"
Memang dah lama tak pegi..last pegi masa mak ayah saya datang sini which was bulan posa thn lepas......huhuhuh...sangat lama tuh kan....mana taknya....market tutup kul 8 mlm...hubby sampai umah kadang2 kul 8....bilanya nak pi.....pakai main beli ikan2 kat pasaraya jaa...
Balqises pulak dan - dan tu nak makan lobster....so okeh la.....hubby pun granted my wish!Yeah!!!!
Sampai market dlm kul 5.30 gitu...terus buat proses penangkapan ikan - ikan , sotong , udang dan etc.....gerai first kitaorg singgah ialah gerai yg jual udang yg sangat lerr besaqnye.....sangat teruja okeh tgk udang giant tuh! terus hubby pi beli....tu pun amik 5 ekoq jaa....coz takut tak habis....seafood fresh - fresh gini kalau simpan lama kan xsedap....so cukup laa 5 tuh utk kami anak beranak....
Then gerai sebelah tuh plak ada jual ketam yg ala2 pengepit dia besaq gila tuh.....bukan ketam batu..ketam laut...tp penyepit dia mcm tangan popeye daaa.......waahhh....teruja saya nak masak cili grg ketam nih.....memula mintak dia 3 ekoq jaa coz besaq sgt....kang xabis....sekali org jual tuh sungguh baik hati...dia bagi lg 2 ekoq ...katanya untuk anak - anak nih ( sambil tunjuk balqises ) owhh....TQ2.....and harga dia sangat murah tau.....sumer 5 ekoq tuh ngam2 1 kilo! And the price only SR25 jaa.....murah kan!Saya penah makan kat padang kota....ketam yg ala2 gitu gaklaa...tp size dia kecik sket dr yg kami beli nih....sekoq jaaa pun..minta dia rebus, coz Humairah seorang penggila ketam....nak tau brp kena?? Haaa...hambekk ko...sekoq tuh dekat RM50.....tapi sebab anak kempunan nak makan....amik je lah!Eeeii...memang berbaloi beli ketam 5 ekoq yg besaq2 gedabak nih!Pehtu saya jugak sempat tangkap 1 kilo udang gred A..yg ala2 size large prawn... ( tapi still xleh challenge udang giant tuh laa ) , and sekilo sotong and ikan kembung.....wahh....sangat teruja nak balik masak nih!
Dah terbayang - bayang nak makan all the seafood!hehheheee

Ni some of the leftover ketam tuh.....saya bahagi 2....satu pedas satu xpedas.....satu masak ketam bercili , satu lagi masak sweet & sour.....
Haaaa..ni lah dia ghupa udang giant tuh....saya compared kan ngan udang gred A tuh.....tgk laaa beza size dia....makan sekoq dah kenyang..sebab tu amik 5 ekoq jaa.....Sekoq ni pun berat dia lam 200g gitu...5 ekoq ngam2 1 kilo!hehehee.........Udang giant tu kitaorg just bakaq ngan garam kunyit jaa......makan panaih2.....fuh....sedap!


And sebagai kuah....saya masak tomyam ayam & udang tuh.....campak sumer vege lam tuh...so ada laa vege sket kan......kelentung kelentang masak sumer.....sambil2 hubby mengemop seluruh umah.....siap masak sumer...terus panggil sumer makan.....pekena ngan nasi panaih2....perghhhh......mmg rasa mcm makan kat restoran seafood yg mahai2 tuh jaa...cuma time makan tu kami leh duk mengangkang....ekekkekee.....takdak laa....tapi seriously.....memang sangat2 berbaloi....ghasanya kalau makan kat restoran....masakan ketam tu jaa ntah dh berapa puluh hengget...udang giant tuh lagi laa plak.....yg ni..siap siang masak sendiri sumer....harganya cuma..... Kasih sayang yg xberbelah bahagi dari mommy untuk semua!!!! *And the most important person kat sini ialah DADDY..kalau dia xbeli sumer ni...xmerasa laa kami!TQ daddy...we love u so much!!!muahhsss*

P/s: gambaq2 full hidangan tidak lerr tertangkap ketika itu..coz sumer org malaih pi amik camera lam bilik...sumer nak ngadap makan udang giant & ketam giant!hehehehhee...so hanya ada leftover saja....

8 comments:

Anonymous said...

abeh tuh..kasih sayang dari Dadi yg tukang membayaq nih takde larr?? huhuhu.

aramis2177 said...

Eheh....yelah2 daddy!!lupa nak credits utk daddy gak lerr....TQ daddy!muahsss

Linda Latip said...

huaaa ssssedapnyeeee..myrah leh geng ngan acik linda la..kami pon pgemar ketam sejati..tiap mnggu hidangan harus..g psr brg carik ketam besar dn murh pastu blik ade la tk grg, wat sup nyummmm...

tp farah, org mmg gemor seafood..dr ikan smpi la menatang² lain hehehe...ayama daging jatuh spot bebwh la hehe..

anyway...huhu yee kalau farah kat sni kite dh plan buat matern shoot kaw kaw nye lah..32 weeks mmg time plg lawa boolat perut nk di amik gbr hehe...tkpe noo..sabaq²..balik naty kite atur janji utk bgambar sekuarga ehehehe

ieza said...

ooooo.....sedap nyer....nnt balik msia..kita makan ketam ngan udang sesama ek....sure kalau hani , hana semeja ngan humairah & faihana...mama, babah, mummy & daddy depa ni..tak di herankan sebab depa semua antu udang & ketam.....

Mrs Rafiuddin said...

farah,kami kat sini seafood lagi murah gilerrrrrrrrrr,
rasanya kat saudi nih jubail ler paling murah kot seafood..maybe sbb kawasan port ikan gamaknya.
kalau ketam sr5-10/kg jer..hehe
ikan,udang pun sama,murah2 belaka..layan gilos seafood sini..sampai terbuntang..

aramis2177 said...

Linda@umi,
haaa.....leh kawan ngan myrah nih....giler makan ketam!yg penatnye mak dia.....nak tolong kopekkan!azab gak tuh!hehehee....eeii..tak sabar tau nak balik nak photoshoot ngan umi!!!!
Ieza...
hehehhee..insyaAllah nanti kami balik...kita enjoy sesama eh!
As,
wohh, kat sini kami dh rasa murah.....kat jubail lagi murah ghupanya.....tapi overall.....memang murah dr mesia....hehehee.....tu yg heaven tuh!

Baby Lyana said...

kalau hubbyku tg, sure meleleh.. aku tak leh mkn byk eafood.. habih naik gatai2 1 badan..

nabilah mangshor said...

wah
dah makin hampir la kak farah nak bersalin ye
=)