Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, April 9, 2009

new sem , new schedule

Last Monday was the 1st day of new semester for my balqises....masuk KGIII...
Masuk new semester nih..ada new schedule plak....kalau dulu they started at 9...but now at 7.45 am.....aiyoooo....so early...mcm masa mommy sekolah primary kecik2 dulu jer......
So with the new schedule ini...harus laaa depa bangun awai2 pagi.....seawai pukul 6.30/6.40 am gitu dah kena mangkit....mandi manda...sesiap.....breakfast sumer coz van sekolah datang pukul 7.30 am....Mujuq laa sekarang ni pukul 6.10 matahari dah keluaq.....so pukul 6.30 tu dah mcm 7.30 dah....dah terang benderang....jadi tidak lerr terasa mcm awai sangat bg balqises nih....
( though mommy yg terasa kurengg tiduq...huhuhuu )
Untuk 1st day ni daddy terpaksa amik half day to send & pick them at school....sebabnya sem ni no more Uncle Rafik.....kena tukaq van lain.....adehhh...part ni yg mommy xgemar nih....coz xtau lagi camna drivernye....leh caya ke idak....eeiii...mcm2 laaaa yg bermain dipikiranku ini!haishhh..........
For the 2nd day daddy sudah tidak boley amik half day ( keje sini susah gilerrr nak amik cuti ,half day apatah lg MC....huhuhuhu ) maka seperti yg diatuq oleh Headmistress diorg semlm...sepatutnya hari ni van sekolah dtg amik diorg....so kitaorg sesiap awai2...dlm 7.30 gitu dah ready.....tapi van datang pukul 7.40.....dah laa driver dia satu haram xleh cakap omputih...adoi...jenuh laaa......yg dia paham arabic saja....yg mommy plak arabic takat 3/4 patah boleh laa....iskk...iskkk....susah tul nak communicate laa gini.....
Dipendekkan cerita...semuanya tidak seperti yg dijangka.....driver bas itu sungguh ngoks...sebabnya.....sepatutnya balqises sampai balik around 12.30 ( kalau ngan uncle Rafik dulu time2 tuh dah sampai) tapi ni tunggu punya tunggu...sampai ke pukul 1 lebih xsampai2....
mommy mcm xcukup tanah berjalan ke sana ke mari.....punya laaa ghisau apa jadik nih...called the driver asked what happen...yg dia tau jawab...
"very near...10 minutes"...
sampai ke sudah....kepala hangguk dia 10 minutes...xsampai2 jugak pun.....called daddy to inform him..dia pun ghisau gak.....called cikgu tanya....called again the 'lengai' driver driver....last2 sampai pukul 2.30 pm baru laaa si balqises nih sampai umah......
Kesian sungguh masa tengok balqises tu masa turun van....berpeluh2 anak aku.....dah belengaih semcm....ghupanya bila tanya balqises......depa kata van memula naik td rosak....aircond xjalan sumer...pehtu tukaq van plak.....baru laaa ok.....
TAPI YG MEMBUATKAN SAYA SANGAT BENGANG.....AWAT LAAAA DEPA XINFORM KATA VAN TU ROSAK......BENGGONGGGGGGGGGG!!!!!!



Kalau dia habaq kata van dia rosak..atleast tak dak lerrr kita ghiasau bagai nak rak.....ni mcm nak tercabut kaki ke hulu ke hilir saya berjalan.....ghisau xpayah habaq laa.....dengan si driver tu xpaham english..haru biru sungguh!!!!!!



Well.....itu laa kesudahannyaa....mujuq laa balqises ni xserik nak pi sekolah lagi....kut dibuatnya depa dah nyampah nak pi sekolah kena naik van tuh...xke haru!huhuhuh..tapi hari Rabu , the next day tu diorg xgi sekolah.....sebab si Humairah sakit gigi...so dua2 kira ponteng!hehhee.....and mak dia nih saja nak sabotaj / tunjuk perasaan kat cikgu cikgu sekolah dia tuh....suh dia take note sket benda2 gini!!!! So nak tak nak kena la plak inform si driver tuh....
"Balqis mafi roh madrasah!"
( Balqis xpegi sekolah !)
Haih...masalah problem betul!!! serik betul rasanye.....kalau kat Puchong senang je mommy leh bawa keter gi amik & hantaq anak - anak mommy kan!iskk...iskkk...iskkkk......


15 comments:

Baby Lyana said...

dugaan... dapat aku bayangkan.. dulu masa Nyanyau hilang.. tak tido aku dibuatnya.. itu kucing, anak apatah lagi.. hang kena cepat2 master bahasa arab ni..

harnisafarina said...

Haah..nampak gayanya kena cepat2 master arabic nih. Jenuh kelam kabut kalau jadi mcm ni kan. Mujoq budak2 tu takdak apa.

Mimi Sharif said...

Tu la kak na...
Dah la kt Malaysia ni mcm2 kes dah...
Kt sana xtau la kes cmna lak kan...
Tp kalau mai bab budak2 ni, mmg Mimi pun risau...
Tambah2 kt negara orang....
apa pun, take care.......

kamalnzura said...

betui farah, kena cepat2 belajaq bhs arab. kalau dak, jadi lagu ni, jenuh gak.

Dolly Rose said...

chill mummy ya.
dats d hard knocks of life.
things may b tough, but really, it prepares us for things that may come later.
eceh, dah mula dah my psycho philo babbles.
hehe.
take care over there sis.
all will be fine.
jangan dok pk byk sgt.
juz breathe ayte?
=)

aramis2177 said...

U all...
tq atas nasihat2 di atas...tu laaa kan...nak khatam blajaq bahasa arab tu yg satu azab tuh.....so far yg duk boleh bahasa pasar depa boley laa..hehheee....Anyway everything should be fine , insyaAllah!

nabilah mangshor said...

org sana mmg x bape sgt ckp omputih
sume ckp arabic
tp, xpe...msti nnti kak farah hustler arabic arr..
balik leh jadik chekgu arab
hohoho
=)

~~ciklinn~~ said...

macm2 dugaan kan duk kat negara org... takper sikit hari lagi mesti teror ckp bahasa arab....

comelnyer 2 anak dara tu... bg sekolah pun cantik..

salam perkenalan dari aliffAisy & co..

en_me said...

problem teww masalahhh kannns.. ehehe

Linda Latip said...

alahai farah..kami duk kerut² jgk membacanya..takut la..ade jgk dgr cite psl Arabs nih..tp takpe la..think =ve ok..sib la farah tak hape² dh la risau..berjln sna sni lak tu..kuar awai sorg lg balqis tuh kang..pehni skool kat sni aje la..acik pn dkat bleh tgk² kan..hehe suh en dedi duk sna sorg² tau..kakaka jahat haku..naty kna ketuk ngan en dedi..

re: hehe itu la kan..balik sni cept², balik je kite schedule shooting ok bebeh..huhuhu

@cu SaYaNg said...

banyak2 sabaq la mommy noo...
nanti dok marah lebih2 takut t'beranak awai lak...hehehehe

ieza said...

farah ...mai la balik m'sia...huhuhuuuh

Cik Kham & Co said...

mau x risau mummy yong sowang nih..mmglahkan..kalo aku pun..leh putus darah akk!ape2 pun blajo lah arabic tuh sket2...time2 emergency tuh ptg tuh...

Humairah dah pi check gigi lom..cikkham baru je cabot tang gigi atas nih.ilang sket azab kesakitan tuh....

aini said...

alhamdulillah...balqises selamat sampai....if jadi aini pun risau gak la...dah la driver tu tak reti cakap omputih...susahla nak communicate kan....apa2 pun...at least sepatutnya depa kena inform la....rosak ka apa ka...sian balqises tu.....dok lama dalam van...:(

aramis2177 said...

korang2 sumer,
huhuhu....tulah...masalah kalau dah mcm ayam & itik bercakap....tp problem ni org hat boley ckp arab pun sure bengang gak....sebabnya si drebar tu xmo inform kata van dia rosak..takut kaa apa ntah laaa.....tu yg ngokngeknyaaa tuh!!!!!iskkk...isk..apa pun...alhamdulillah xde apa2 yg buruk berlaku!