Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Saturday, April 11, 2009

let's meet the dentist!!!!

Salam All....
another entry basi from me....huhuhu.....ntah demam malas apa melanda...tp lately terasa malas sungguh laa....malas in term of...ghasa nak duk saja2 jer.....hehehhee....tapi apakan daya....duduk jejauh ni....nak harap kat sapa ....mau tak mau..malas tak malas....sumer nak kena buat sendiri...so sendiri jugak mau ingat laa kan!demam malas itu harus diketepikan dulu....huhhuhhuhu....
Oh yer, berbalik ke tajuk di atas,
ni masa & ketika kitaorg bawa Humairah gi jumpa dentist...depan umah je pun klinik dia..lintas jalan ajerr.....hehhehe......
Alkisahnya...gigi dia yg kena tampal dulu tercabut tampalan dia..balik2 sekolah dia tunjuk filling tuh ( baguih sungguh duk pi simpan filling tu buat apa pun tak tau....punya laaa nak tunjuk kat mommy! ) So petang tu , dia ajak gi dentist.....so ghisau takut lubang tuh bertambah besar / takut dia terasa ngilu2 bekas tampal tuh..kitaorg bawa laa pi dentist....
Ohh anak ini mmg sangat berani..in fact dia suka nak jumpa dentist....bab ni confirm x ikut mommynye yer....coz saya vice versa.....owhh..jumpa dentist merupakan salah satu nightmare bagi saya !!!!!takuttttttt!huhuhuhu........
Doc ni namanya Dr. Samar ...she's a nice doc....cuma tak tau laa treatment apa dia buat kat anakku itu.....rasanya cuma nak kena refill balik je tampal tuh...tp dia pi korek lagi sampai berdarah2 gigi budak tuh......tapi as i told before...Humairah ni rilex ja.....mak dia ni dah kecut2 dah duk kat belakang......Daddynya pun saspen gak...duk belai2 kaki anak dia tuh....konon2 nak coolkan anak dia...jgn bg takut...tapi mmg Humairah tak takut pun....huhuhuhuh


Kesimpulan dr rawatan gigi yg doc tu buat....adehh laa...nak citer pun malas......dah laa sini treatment gigi mahai giloss........untuk treatment yg belum siap ni kena SR200....the next day kena mai lagi coz darah duk kuaq....so doc buh cotton inside with the temp filling dulu.....stop the blood katanye.....then the next day mai lagi....she did the same thing....buat temp filling tuh....then tgk ada bengkak plak sket...so dia just cuci2 jer...tp this time siap dia cucuk segala.....coz Humairah was complaining it was painful , so dia pi cucuk ubat kebas kat gigi budak tuh....adehhh...bayangkan budak 6 thn kena buat treatment gitu sekali....padahal cuma nak tampal gigi jaa..iskkk...den konpius nih!tapi she's the doc..not me....sabar je lah dulu....
Then dia kata
" today also cannot make it....maybe tomorrow!" wahhh...gitu plak....hari ni pun dia cuma tampal temp filling gak n suruh makan antibiotik...untuk surutkan bengkak itu!So the next day....kitaorg pi lagi ( masa ni hari Khamis ) so daddy sempat laa balik awai n joined us..... appointment pukul 6 ptg....again..she just did the same thing n guna temp filling itu......
Saat ni saya mcm dah bengang tahap gilerr....apa ke susah nau nak tampal gigi budak 6 tahun nih......dah laa gigi tu bukan gigi kekal.......gilosss.......sian anak aku!!! Tapi all the following treatment selepas bayaq SR200 tuh sumernya free laa...tu yg saya gagah pi gak tuh.....ni petang ni ( sabtu ) again kena pi melawat doc itu.....hopefully hari ni dia leh tampal betul laa gigi tuh....mommy checked the swollen part tu dah takde.....hmmm.....mujuq laa anak ku ini tabah..kalau mommy ker....iskkk..idak lerr sanggup nak pi dah lagi!
Hope petang ni ok laa gigi minah kecik sorang nih!
tu jer laa nak citer.......panjang lak citernya kan......

9 comments:

Baby Lyana said...

ish.. aku rasa doktor tu nak cuci kuman kot.. ker infection ker.. cess..pandai lak aku berteka.. tu la gamaknya dia cuci bersih2.. sebenarnya aku tak pernah tampal gigi, so aku x tau la prosedurnya..

aini said...

farah....pls say congrats to humairah....berani sungguh la dia...aini salute ooo....rasanya irfan yang dah darjah 2 ni pun tak seberani dia la.....
but...aini kesian gak la kat humairah coz dok kenap ulang alik banyak kali ke dentist tu kan...yang herannya....awat kat msia ni doc tampal senang ja kan???
yang dekatsana sampai dok kena ulang 3,4 kali.....huhu.....besides,betoi la macam yang farah kata tu....itu cuma gigi susu ja kan....huhu....but apa pun...aini doakan agar humairah cepat sembuh...AMIN......:)

~~ciklinn~~ said...

haiyooooo ciklinn takut jumpa dentist.... huhuhuhu sampai tua ciklinn duk takut...

sungguh berani okey anak dara nie....

Mimi Sharif said...

La...
Siannya kat TIK AH... (xreti nk eja da...)
Mak Long Mimi yg tua bangka ni pun takut gilo yer...

Apahal la Dr ni...
Rasanya masa kita palam gigi kt sekolah dulu (kem. kesihatan mai sekolah tu...)xla seteruk itu...
Siap berdarah n bengkak tu...
Sian dia...
Bagus la dia Kak Na...
Berani sungguh!!!!
Tik Anna camna?
Berani ke idak mcm kakak dia?

aramis2177 said...

Shaf,
hehehe...maybe gak laaa tekaan hang tu!hehehe...wahh..hang xpenah tampal gigi?baguihnyaaa.....
Aini,tulah dia....sian humairah.mujuq dia ok jaaa....ni xsudah2 lg nih..hari isnin ni plak baru nak tgk camna....huhuhuh....
cik lin,
betul!!!!Kita serupa....mmg mcm ngeri gila nak pi jumpa dentist tu kan...alhamdulillah anak dara ni suka....huhuhhh

harnisafarina said...

Waaa..Bravo Humairah. Aunty yg dah nak jejak umoq 30 ni pun selalu ada 2nd thought kalau duduk atas kerusi dentist tu. Kunun nak buat treatment bagai last2 turun gitu ja. Hahahahhah

aramis2177 said...

Mimi , hahahhaa....tu lah dia.....tu yg kak na heran tu....kalau kat mesia sat jaaa gheja palam2 nih kan.....benda kecik jaaa...apatah lagi gigi budak2.....ni dr lubang yg kecik2 dia pi korek jadi besaqq...ntah apa2 ntah.....xpaham sungguh!Yg si tiana lak....tengok kakak dia buat gitu duk pulun nak buat gak.....pulun nak pi palam gigi dia gak.....haru sungguh!
Harni.....yezza....budak sorg ni memang berani!kita yg besaq ni pun takootttt!!!!huhuhu.....tapi mmg mommy biaq kan aje dah alang2 dia berani gitu.....satgi ikut mommy plak duk takoot2 susah lak aiii!

Baby Lyana said...

heheh..aku tak pernah tampal gigi.. masa gigi bongsu sakit...dah berlubang besar sebab tergigit batu/kacang tanah keras(masa mkn nasi lemak).. pastu, terus lubang sampai gusi..apa lagi, cabut ajer geraham bongsu...tu la 1st time aku cabut...

Iza Zulkifli said...

gambar dia minum air tu sangat kiutt.