Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, April 6, 2009

performed Umrah

Sambungan from last entry....
Dalam pukul 11.15 pm gitu..kitaorg ( me+hubby) menapak lerrr dua org ke MasjidilHaram.....as told before.....adalah laa dalam 1.5km gitu berjalan kaki.....tapi disebabkab Kota Mekah ni xpenah lengang ngan orang...jadi perjalanan kami tuh tidak langsung lerrr terasa...tau2 je dah sampai MasjidilHaram......
Sampai lam tuh....seperti biasa...manusia xpenah surut..sentiasa ramai..alhamdulillah...masuk lam tuh..performed solat Isyak then terus menuju ke Holy Kaabah untuk buat tawaf...


Alhamdulillah tawaf kami berjalan dengan lancar....walaupun sedikit sesak..tapi selesai jugak akhirnya.........
Ni lepas habis tawaf...nak menuju ke tempat Sai'e plak....ramai jugak orang buat Umrah waktu2 gini...maybe sekarang dah nak masuk musim panas...so orang lebih selesa buat Umrah memalam or awai2 pagi gini..sejuk jer terasa.....ramai jugak Malaysian yg kami jumpa....sempat laa jeling2 senyum2 sesama sendiri....hehehheee......
Time Sai'e ni terasa semput gak laaa saya nih....ngan perut sedikit tegang2....baby lak aktif gerak sana sini...dia pun sama naik duk Sai'e lam perut mommy nih!Nak stop dulu pun...takut lambat lak...so kitaorg jalan slow2....rasa penat....singgah minum ayaq zam - zam yg ada kat tepi2 tuh.....


Akhirnya....dalam pukul 1.45 am gitu...kitaorg selesai laa Sai'e...siap bertahalul semua...Alhamdulillah saya bersyukur sangat - sangat dikurniakan kesihatan yang baik untuk sepanjang mengerjakan Umrah nih....alhamdulillah baby pun xmeragam lam perut...cuma dia gedik2 extra jaaa sampai tegang2 perut!hehehhee.....
Dan selesai sumer...kitaorg pun nak gerak balik...tapi sempat gak pi pekena icecream seround kat kedai depan MasjidilHaram tuh..and as usual..manusia tetap masih ramai...tetap masih berkejaran nak ke MasjidilHaram nak buat Umrah.....
Oh yer, saya jugak sempat tapau sekeping kebab untuk supper.....hehehee.....then terus berjalan balik ke hotel....ntah camna laaa balqises tu duduk ngan Uncle Fahmi & Aunty Hasnah..1st time lak tuh....
Sampai hotel dalam pukul 2.30 gitu...salin2 baju..then terus ke bilik diorg...Humairah dah selamat tido...Si Faihana ni as expected dia lom tiduq2 lagi..katanya nak tunggu mommy....
( actually dia dah tiduq masa on the way dr Jeddah - Mekah tuh)
So now giliran Uncle Fahmi & Aunty Hasnah lak gi buat umrah...while mommy & daddy plak yg took over tengok2 budak2....baby Zaid & Zainab dah selamat tiduq pun...so no problem laa...

The next day...kitaorg pun check out dlm pukul 2.30 pm gitu....daddy sempat solat Jumaat kat MasjidilHaram..saya pulak jamak je dalam bilik memandangkan duk pikiaq nak kena ulang alik berjalan kaki yg leh tahan jauh tuh.....
So after check out....kitaorg terus ke Hilton Tower ( betui2 depan MasjidilHaram ) untuk lunch..tapi sebab jalan jam so sampai sana kedai sumer dah tutup..dah time solat Asar....nampak gayanya kena lepak2 tunggu and booking seat sesiap ( org selalu ramai & susah dapat seat ) , sementara daddy pi solat Asar kat MasjidilHaram..mommy yg dah sempat jamak kat hotel tadi ( kalau tau nak mai sini lagi baik tunggu sembahyang sini jer! :-( ) leh laa stay situ.......

Nilah dia restaurant faveret saya kalau datang Mekah..saya sangat suka ayam panggang & nasi dia....kalau makan tu musti banyaknye...hehehhee.......ni time tengah tutup nih...orang pun tak de....sumer pi sembahyang.....
Dalam pukul 4.30 gitu baru laa daddy sampai.....and kedai pun dah bukak2 semula......kitaorg yg memang sangat sangat kebuluq nih terus laa jadi 1st customer yg ordered!hehehhehee...cepat je siap ordernye..kalau tak tuh....jenuh gak nak menunggu.....



Lepas makan2 sumer.....pusing2 kejap lam tuh..makan - makan icecream & tapau Cinnabon....terus lerr gerak balik ke Jeddah...sampai umah dalam pukul 7.30pm....
Budak2 ni sumer keletihan......termasuk laa mommy & daddy.....mandi manda sesiap sumer.....lepak2 layan muvie kejap...then sumer terus zzzzzzzzzzzzzz.........

8 comments:

@cu SaYaNg said...

sedap nye ayam panggang & nasi arab...Alhamdulillah best ek hang dapat pi buat umrah lagi...syok nye lah...tak sabaq rasa nak pi kat hang di Jeddah sana...

nanti ada rezeki lebih insyaAllah aku sampai nooo...

ieza said...

farah..sonoknyer kan ...moga satu hari nnt dapat la kami sekuarga sampai disana..AMIN...

Diamilikku said...

kak farah..
jelesnya sone..
bestnya kalau sone pun dapat buat umrah kan..
kak farah sangat beruntung..
dalam tim epregnant dapat buat umrah...dapat jejak kaki kat tempat paling suci semua..
bestnyaaa....ish ish ish..nak pi duk ngan kak farah la sebulan..boleh?

aramis2177 said...

Piah,
hehehee..mmg sedap wehh ayam panggang situ!!!!aku mmg suka!huhuh....hang mai laa sini....before aku balik...sok2 aku dah balik..xdan nak entertain hang!huhuhuh
ieza,
InsyaAllah ada rezeki Ieza sekeluarga sampai sini....sama2 kita doa ok!!!Amin!
Sone,
Alhmadulillah...mujuq laaa larat gak dlm duk boyot2 gini......haa...ajak laa mizan mai sini..nak stay lama mana pun boley aih!hehhehheee..........

plearus said...

best, best, best..
:-)

kamalnzura said...

unutng hangpa boleh buat umrah masa pregnant...

bila lah turn kami nehhh....

Cik Kham & Co said...

bestnyer dpt pi slalu wat umrah tu...betul kate Jai..bile plk lah turn kami nie yekk...ape2 pun..kalo hang pi lagi..doakan aku kat sini yekk...mmg nak sgt mintak hang doakan hajat aku nih..heheheeee....

aramis2177 said...

irma,
mmg sangat best!tak terkata nikmatnya!!!Alhamdulillah...
Jai & Kham,
InsyaAllah one fine day akan tiba saat kaki korg menjejak ke sini!aku selalu doakan utk kawan2..insyaAllah....