Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, September 2, 2008

bread butter puding

Haaaa..nilah bread butter pudding ( kalau org utara panggil bengkang roti kut....hehhehe )
faveret saya ialah bengkang....sumer jenis bengkang saya suka...tp bread butter pudding ni antara faveret saya....Kak Yus yg ajaq buat bread butter pudding ni.....sedap woooo....ni tak 100% siap nih..cuma siap dibaked ajer....nak hidangkan nanti laaa saya snap lain...hehehe....sedap kalau makan ngan susu cair tuh......huhuhuh.....






Haaa....oleh kerana ada yg nak resepi ni...saya letakkan resepi ni kat sini yer...
resepi ni sangat2 laa simple nye....huhuhuhu.....
Bahan - Bahannya:
Roti2 yg xabis  or kalau nak beli sebuku baru boley gak....ini saya bg resepi sebuku roti gardenia yg pendek tuh yer
1.Sebuku roti gardenia ( pendek )
2. Seketul butter yg saiz biasa tuh(cairkan)
3. 1 biji telur
4. Secawan susu segar / evaporated milk
5. Gula sesenduk
6.Kismis (jika suka )

Cara - cara membuatnya:
1.Susun roti dalam bekas, kemudian basahkan roti - roti tu dengan air putih ( jangan terlalu 'lencun' yer, kang lembik...ala2 basah utk lembutkan roti ajer)
2. Butter yg dah cair tu masukkan lam roti tu
3. Pecahkan sebiji telur dalam adunan tuh
4. Masukkan susu
5. Masukkan gula sesenduk
6. Masukkan kismis jika suka...kalau xsuka kismis xyah letak

Optional: kalau rasa sebatian tuh mcm lembek, masukkan sedikit tepung gandum...

Utk Bakar:
Panaskan oven pada suhu 180  - bakar dalam 20 - 30 mins...bergantung pada tahap kesukaan anda nak makan mcm mana.....saya suka garing2 skit.....hehehheeee
Bila dah siap bakar, sejukkan.....potong laa...sedap dimakan begitu saja ( maklumlaa buat ngan roti gardenia , hehehehehe ) or kalau nak makan ngan susu cair pun boley.......terpulang!!!

Taaaadddaaaaaaaaaaaa..kan dah cakap...sonang ajo!!!saya ni mmg malas bab2 masak nih...so makanya kalau saya masak/ buat masakan tu makna masakan tu senang laaaa......hehehheheheee

7 comments:

shaf said...

ni my favourite ni.. siapa mau ajaq ni.... semalam dah makan, last request sebelum beranak....tapi, xde la kuah susu cair semua..bedal camtu jer... heheh.. sebab beli kat cold storage.. bleh la dr takde..

@cu SaYaNg said...

hang la nie makin rajin masak noo...baguih..baguih..

zuraini said...

nak resepi ni

Beautiful Life said...

Weh kawan, bagi lah resipi ni...boleh buat bukak posa huhu

salwanie said...

owh akk mmg suka mkn yer...
nanti akk blk m'sia,
wanie suruh mak chak wanie buatkan...
yummy yummy

shafa said...

Kl wat buka puasa mmg ngam laaa. tapi kena mlm2 laaa.besok tue baru blh mkn.

aramis2177 said...

Shaf...
bila hang nak beranak nih?esok lusa kaaa?bedal laa sume benda sesiap...sok2 lam pantang byk benda xleh makan...
Piah....
hehehheee..duk sini tahap survival kena tinggi...esp bulan posa nih mana nak cari Pasar Ramadhan sini..so nak xnak kena laa masak sendiri...huhuhuh
Zue...
kami dah buh resepi nih..buat llaa guna breadmaker tuh..sonang jo!
beautiful life ...
saya sudah letak resepi kat sini...cuba lah yer...
wanie...
tq2...huhuhu..kempunan nye nak makan mcm2 nih..nanti kalau kak balik sana..kita meet up ok...
shafa...
yezza....mmg pun...buat laa mlm tuh...pehtu masuk je lam peti...nk makan ptg laa...tp kalau nak makan panas2 tuh buat jer before berbuka tuh....hehhehehe