Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, September 15, 2008

Trip to Madinah 1

Salam all...
Sambungan from last entry....
after we all selesai buat umrah semua di Mekah....mlm tu jugak dalam pukul 2 pagi kami bertolak ke Madinah....the journey supposed 4 hours only...but bcoz everybody sudah tired tambah ngan ngantuk lagi....makanya perjalanan itu agak lama laa jugak...huhuhuhu...mau tak nyaaa..kejap - kejap berhenti tidoq kat R&R dia..( though R & R tak laa sehebat R & R kita ) abah & hubby gilir - gilir bawa keter....hhuhuhu....balqises dah selamat tidoq ....senang skit..kalau tak nak kena layan celoteh minah dua orang nih....adoii..penat woo...diorg ni stail cakap tak berhenti punya....kalau tanya soalan....siap laaa....bersoal jawab laaa ngan diorg....pas satu..satu nak kena jawab.....
anyway...back to our journey.....kami sempat bersahur kat one of R & R tuh ( xtau laa diorg xde nama tempat mcm kita )memula duk tertanya gak kita nih nak bersahur apa..... suddenly nampak ada lak org duk panggang ayam.....terus hubby pi beli...siap ada nasi semua..kami berkelah kat tepi tu..bentang tikar ( yg memang sedia ada dlm kereta )...makan laaa 4 beranak.....balqises tidoq lam keter...sedap sungguh makan kalut2 tuh....ayam panggang & nasi panaih2 tuh......kami sampai di Madinah dalam pukul 8 pagi....terus check in hotel...alhamdulillah dapat masuk bilik....memandangkan Zohor lambat lagi....so semua orang dapat jumpa bantal & katil jer terus zzzzzzzzz............kitaorg tertidoq sampai kul 3 lebih...huhuhu..punya laa memasing letih......bangun bersihkan diri....solat semua.....then turun gi Ziarah Rasullullah s.a.w.......manusia ramai gak....tapi xde laaa sekalut Kota Mekah coz kat sana construction penuh...denagn berdebu semua...sini aman & tenang skit....
Kubah hijau tu lah terletaknya Maqam Rasullullah s.a.w......

Kami kat depan Masjid Nabawi ....waktu ni dah pukul 5 lebih , waktu berbuka pukul 6.35 tapi untuk mengelakkan dari terlambat and takde tempat dalam Masjid, kami pun terus masuk n duduk dalam Masjid sampai laaa solat Maghrib.....Alhamdulillah dapat gak merasa berbuka puasa dalam Masjid Nabawi......tak terasa lapar  langsung masa tuh.....walaupun hidangan untuk berbuka hanyalah bebrapa keping roti ( kami dapat banyak jugak coz budak - budak arab yg tlg edarkan roti tuh suka kat adik ana & humairah..duk pakat hulur roti kat diorg....tau2 je penuh depan mata)
Ada gak beberepa biji kurma n air zam - zam disediakan , yogurt untuk makan dengan roti pun ada. Rasa syahdu sangat masa tuh..selama ni kitaoorg duk tengok kat Tv jaaa...ni dapat merasa seniri...mmg best sangat!

Ini ialah Masjid Saidina Abu Bakar r.a ....juga ia sebenarnya tapak rumah Saidina Abu Bakar r.a ...Masjid ni betul - betul depan hotel kami...sekarang masjid ni dalam pembinaan..diorg nak bina semula kot...buat kawasan sejarah....dari Masjid ni ke Masjid Nabawi lebih kurang 100 meters  jaaa jaraknya.....tulah..betapa sayangnya sahabat - sahabat Rasulullah S.A.W terhadap Rasullulah S.A.W...rumah diorg semua berdekatan ngan Maqamnya.....sayu pulak terasa bila mengenangkan sejarah dulu - dulu.....

Opps...ni baru siangnye....apa yg kitaorg buat mlm tu will be cont in next entry.........chau - chau!!!

For more pics klik here 
or visit my Fotopages

2 comments:

Iza-Zulkifli said...

haih..jeles...jeles....bertuah sungguh farah :)

happy for u, but at the same time jeles gak! hehe..

linda+ghazi said...

besnye..tambah bes sbb bolen pose n xtra bes dgn parents kite skali kan huhu..bile turn kami lak neh..lama tk ym rasenye...asyik stepped out je...