Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, September 2, 2008

selamat sudah hari pertama

Alhamdulillah selamat sudah hari pertama puasa di BUMI ANBIA' nih...and this was our 1st time berpuasa di perantauan....not like hubby yg mana thn lepas dia dah experienced puasa kat sini....even raya pun dia dah rasa....huhuhuh..( ooppss...xnak sentuh bab raya lagi...hari ni baru 1st day!)
Sini Subuh masuk pukul 4.47 am gitu...so abis waktu sahur dalam 4.30 am...semlm hubby & i bangun sahur pukul 3.45am....coz xsure lagi waktu abis pukul berapa......so hari ni leh laa budget time skit....
Yang best nya puasa kat sini....ofcoz utk saya xde laa masalah langsung....coz xkuar memana pun..duk lam umah jer.....nak kuar peluh pun susah....so kalau gamak2 rasa nk bg kuar peluh tuh saya sapu laa sampah ker....main skipping ker.....baru laaa rasa peluh.....tapi kalau kuar luar...pi sidai baju kat rooftop ker...haaa.....kejap je dah peluh...hehheheheee....tp cuaca sekarang dah xberapa panas sgt dah...siang pun dah xberapa panjang mcm awal2 kitaorg sampai....dah mula nak masuk musim sejuk nih.....maybe lepas bulan puasa ni masuk musim sejuk .....
bulan puasa ni hubby pun keje kejap ajer......division diorg ni ada banyak shift....ada yg dari kul 6am -12pm , ada 7am - 1pm and even 10am - 4pm pun ada.....mlm utk OT /standby from 9pm - 12am......haaa....kejap kan waktu keje diorg nih....giler lah...kalau kat mesia....dah ramai yg melencong nih...hahahhahaa...tp sini kalau keje ngan pak arab ni...diorg ni ikut mood diorg....suka hati yer kalau nak buang org ke apa....dia rasa xsuka org tuh...org tu nampak muka xmatang ker.....haaa....suka ati dia laaa terminate kan org tuh......kalau org datang lambat ker....balik awai ker....melencong sana sini...harus yer org itu akan di'mark'......hahahhahaaa....takut woooo so saya selalu nasihat hubby keje laa elok2....coz bukan senang nak dapat semua yg kitaorg ada sekarang ni....
oopsss..berbalik ke shift keje hubby tadi.....dia pilih pukul 6am - 12pm tuh....then buat OT ( sini diorg kena buat OT - and bayaran dia sgt2 laa setimpal...rugi wooo xbuat)sampai pkl 3 pm....peh tuh balik.....tapi oleh kerana from umah ke opis dia lebih kurang 90km....so pegi dah sejam...balik pun sejam gak drive....( sian dia kan!penat wooo ) makanya sampai umah dlm pkl 4 lebih.....dapat laa rilex2......sini bulan puasa siang2 kedai banyak tutup.....pak2 arab ni mmg suka tidoq siang ....
Ok..berbalik ke waktu berbuka puasa plak.....waaa...best ok!!!Sini bukak puasa pukul 6.40pm...awainyaa......syok laa plak....tau2 je dah sampai waktu utk berbuka.....hehehheee....utk hari ni menu saya ringkas2 ajer.....
sup ayam , daging masak hitam , sambal belacan  & ulam - ulaman ....cukup laaa....alhamdulillah...kenyang perut 4 beranak kami.....
oooh yea....bab semayang terawih pun syok laa kan sini...blkg umah ni masjid dia sembahyang Terawih 8 Rakaat...tp dia baca satu juzuk ok...huhuhu......so far belum kesempatan nak pegi terawih kat Mekah....insyaAllah kami try pegi weekand nih.....kalau dapat pegi bestnyaa....sebelum nih duk tgk sembahyang terawih kat mekah lam tv jaa.....huhuhuhuh.....
so ok laaa....saya tgh bake bread butter puding nih...utk esok punya menu....ada planning nak ajak uncle Ahmad & uncle Sharani bukak posa sini..sian diorg....ntah makan apa laa bukak posa tadi....
So..ok laa...itu cerita utk hari pertama....
esok saya upload citer bread butter puding saya tuh yer......
till then....take care !
Selamat Bersahur, Selamat Berbuka.....

5 comments:

salwanie said...

salam akk....
selamat berpuasa diperantauan....
semoga akak sekeluarga happy2 di sana....

salam ikhlas dari,
cik wanie
www.cintawanie.blogspot.com

@cu SaYaNg said...

wei datin...

Selamat Berpuasa...
syok nye kan dpt posa kat tempat org...tambah2 lak kat tanah arab..

if ada peluang p la buat umrah bln posa nie...

aramis2177 said...

huhuhuhuhu..
Wanie,tq for dropping by....kita xchange link ehhh...makasih!

Toh Puan sri Piah,
heheheee..insyaAllah kalau aku try pi buat..memang tingin pun...huhuhuh

aramis2177 said...

huhuhuhuhu..
Wanie,tq for dropping by....kita xchange link ehhh...makasih!

Toh Puan sri Piah,
heheheee..insyaAllah kalau aku try pi buat..memang tingin pun...huhuhuh

salwanie said...

salam akk,
yup,
wanie mmg kat alor staQ nie,
hurm...
dekat lah tue,
wanie kat jln pegawai,
slalu gak lalu kat titi gajah tue,
sbb dok pi airport....

nanti bila akk blk m'sia,
blh lah jumpa kan,
insya-ALLAH:)