Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, March 31, 2009

menjengah ke pasar malam?

Yer, jgn tak tau yer.......kat Jeddah ni pun ada pasar malam tau!!!!haaaa....walaupun tidak laa semeriah yg ada kat Malaysia sana nun....tapi jadik ler.....
Actually pasar malam ni bukan lerr tetiap malam / minggu ada pun mcm yg ada kat Malaysia tuh....yg ni cuma satu malam tu jer.....
Or to be exact....actually Bazaar Pasar Malam...yg dianjurkan oleh Tabung Haji.....and semua rakyat Malaysia di sini di jemput datang.....so kamipun xnak lerr ketinggalan ..nak gak tengok apa ada yg menarik kan...yg pasti sure ada makanan2 ala2 Malaysian Style....
Area tabung haji ni agak jaug laa dr kawasan Jeddah City Centre tuh....dr umah kitaorg ada laa lam 45mins -sejam gitu...tapi campur tolak darab bahagi sesat segala......mau dekat sejam setengah baru sampai....haru sungguh!!!!
Ni antara gerai - gerai yg ada...ada banyak lagi....mcm2 laa ada..ada yg jual mee , nasi lemak
( tapi dah habis awai....huhuhuh ) jajan ( balqises pi memborong sakan kat gerai nih! ) segala sepit mepit rambut tuh.....ada gak gerai yg jual CD....mcm pasar malam kat malaysia tuh.....ABC, kuih muih....laksa.....and banyak lagi laa.......

Kat atas ni gerai jual baju - baju kaftan.....lawa2 baju dia...tapi xsempat lak saya membelek.......
Yg bawah ni gerai jual satay.......ghasanya antara gerai yg paling banyak org kot!Kena amik nombor jgn tak tau!!!!

Sempat kitaorg berposing kat depan tuh!hehehheee...kekonon mai jalan Pasar Malam...tp pakai baju ala2 nak pi mana ntah!!!!hahahhahahaa...
Sampai2 je mujuq gak makanan still ada....coz actually Pasar Malam ni start pukul 5 ptg - 10 mlm....coz daddy keje Khamis tuh....so kitaorg sampai situ dah pukul 9 mlm ( tu sebab sesat laa tuh ) sempat laaa pi beli laksa , ABC , ayaq buah mata kucing , kuih muih sket......pehtu kitaorg duk melepak situ.......

Makan reramai..sekali sekala.....jumpa geng2 lain dr lain2 company best gak.....selalunya duk jumpa geng2 kitaorg jer......bila ada majlis2 gini.....dapat lerrr jumpa geng2 dr company lain......SYOK!Lepas makan segala....lepak2 jap , then dalam pukul 10.30 gitu kitaorg gerak balik!Sampai umah sambung makan lagi!hehehhehhehee.........

Both pics atas bawah ni ialah antara makanan yg kami tapau ...makan kat rumah...bubuq kacang + durian ni sedap!!!!terasa laaa durian dia..ilang gak laa kempunan nak makan durian tuh...bubuq kacang dah selalu makan coz ada jual kacang hijau kat sini....bab durian tu haaa.......
ada lagi yang lain kami tapau such as murtabak segera , jelly laici , dadih and saya sempat beli sotong basah yg org guna utk buat sotong kangkung tuh....tu pun saki baki sebab owner gerai tu nak habiskan stok dia....hehehhee.....leh guna untuk buat sambal tumis..tak yah nak kena rendam ngan ayaq soda dah!heheheee.......

Boleh tahan laa rasa satay nih.....actually si balqises ni yg teringin sangat2 nak makan satay2 nih....tunggu berjam2 okehh...siap ada waiting list tuh.....harga pun leh tahan.....5 cucuk SR10 tau!sabaq je lah....tapi sebab balqises ni insisted gak.....layan je lah!

11 comments:

*adie* said...

oklah tu sate 5 cucuk SR10.. kat sini secucuk DKK10 equal to RM6... haaa.... ko nak kata apa?? hahahaahha... sanggup tak?

Linda Latip said...

aunty mommy..awat gambaq tecit sgt..dh la buke blog ni tgh² mlm tknk kasik lil monster tu kaco hahaha...

eh bes nye wpun tidak salu..tp psr mlm kat sni pn kami jrg p apa..haaa pastu nk bgtau..smlm p berjaya times square tu..tgk krispy kreme nk bukak kat situ! hehehe duk tgk kat blog farah ja..nk p try sma la bla dh bukak naty...ehehe

TiNiE said...

amboi teruja aih tgk bubuq kacang durian tu...ishk dan dan teleyo nih..

Baby Lyana said...

ermm.. oklah tu..walaupun pasar malam bukan everyweek..at least, bleh la menghilangkan kempunan kau kan? dapat gak bubur durian..

plearus said...

hihihi.. aku yg dok tak berapa jauh dari mesia ni pun, pi makan sate m'sia kena dlm RM11 gitu utk 6 cucuk sate.. cis! ntah apa ntah laaa..

tapi bubuq kacang hijau + durian tu nampak sedap la.. aku ni kat rumah diharamkan membawa durian. :-( kempunan, kempunan..

Diamilikku said...

hehehehehhehe..
kak tini yang boleh dapat selalu pun terliur...lawak tul laaa...

kak farah..lenkali kak farah pi la bukak gerai sama..jual yang best2 sket

@cu SaYaNg said...

mahai gila satay depa tu...
tp ya la kan benda susah nak dapat
jd peniaga pun amik kesempatan la tu...

Cik Kham & Co said...

hurmmmm....leh ahh ko bisnes gak lain x Fara..hang kan pandai masak gak..confirm licin..ape kate ko jual mee hoon sup ceker + begedel + sambal kicap..berapi beb...sure meletop!

aini said...

farah...at least farah dapat la jugak kan merasa makanan semua tu even mahal.....:)
ok la tu...bukannya selalu farah p pasar malam kan....:)

kamalnzura said...

hilang kempunan mak buyong..hehehe

aramis2177 said...

U all sumer..
yeah2.....syok gak laa merasa pasar malam yg julung2 kali ada nih..lepaih2 ni tak dak dah pun....boley laa kan lepaih kempunan b4 nak beranak nih!hehhehehee....opp..nak suh i bukak gerai?iskkk....yg ni anjuran Tabung haji punya laa.....kompom2 i ni hanya lerr jemputan dr jauh jer.....nk bukak gerai camno tuh!heheheee