Our Humairah

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Faihana

Lilypie Kids birthday Ticker

Our Little Raisha

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, January 28, 2009

virus infection???

Semlm seperti biasa saya mengerjakan rutin2 harian saya....seawai pukul 5.20 am dah bgn sesiapkan breakfast untuk hubby n hantaq dia pegi keje.....lepaih tu mata cam tak leh lelap....so saya lepak2 depan laptop , basuh baju , prepare breakfast & sediakan lunchbox utk balqises....sampai laa dlm 7.50am gitu saya kejutkan balqises suruh bangun mandi2...
As usual, memula tu mamai2 gak diorg..dah kena air semua ok laa......sesiap pakai baju semua...pakai kasut segala....masa time nak ikatkan rambut diorg tuh...saya ni tetiba rasa lenguh laaa semua sendi2 seluruh badan.....tak tau laaa naper....sambil2 tu saya urut2 laa sket......
duk tak duk jaa...tetiba seluruh anggota badan saya menggigil....ni bukan gigil sket2 nih...ni kronik punya gigil nih.....bayangkan masa nak suapkan si balqises ni coco pops...sampai nak tertumpah2 laa....gigil punya pasal.....saya sendiri yg nak minum air panas pun gigil2 pegang cawan....sampai tumpah2 ayaq lam tuh....tak tau tetiba jadi lagu tuh...
maka saya terus fon hubby n dia suggest call makteh...mana tau kang jadik apa2 tak ke naya...
maka saya pun fon makteh...dia kata paih hantaq anak2 terus laaa pi umah dia.....so saya ok laa...
dan2 tu saya terus pi tukaq baju , sarung sweater , pakai arbaya ( bygkan masa ni dah 3 lapis baju ) terus bawa turun balqises sambil2 tunggu uncle rafik datang.....
Bila balqises dah selamat pegi....saya pun angkat kaki dlm gigil2 tuh pi umah makteh....mujuq laa dekat jaa..seberang jalan jaa.....
sampai umah dia terkujat beruk dia....katanya muka saya pucat gilaa....tapak kaki semua sejuk gedi...dah siap warna kuning mcm pijak kunyit dahh.....dahi & bdn panas gilaa.....saya pulak terus terbongkang kat situ...
dia amik losyen n sapu kat kaki sarung stokin....lepas tu dia suh saya makan sket..alas perut.....baru gigit roti tu sekali...terus bluuuuweeeeekkkkkkkkkkkkk........masuk toilet muntah plakkkkk......time tu pedih perut xyah cakap laa.....mana ada makanan apa pun yg masuk...takat ayaq panaih yg saya minum td kat umah jaa.......iskkk.....xleh jadik nih....makteh suh telan panadol lepaih makan2 sket...then saya pun letak kepala.....
Adoi laa...bila dah sakit2 gini susah lak nak lelap mata....called hubby ckp dia kalau boleh balik laa half day...nak ajak dia pi spital...risau gak saya...kalau xngandung xkisah sgt...ni ada nyawa lain lg nak kena jaga nih.....so dia kata ok..dia try!!!
In the mean time tu saya cuba gak lelap2 mata..ada laa kut lam setengah jam tertiduq...bdn pun mula laa peluh2 effect dr panadol tuh... ( panadol ni mmg dikhaskan doc utk preggie so boley makan laa ) ...time tu almost 12 lebih...satgi balqises nak sampai dah...
mujuq bdn dah kebah skit..so saya sarung arbaya balik...tunggu dlm 12.20 tu baru turun...xsampai 5 minit balqsises pun sampai...alhamdulillah...kami pun terus naik umah makteh balik...
makteh dah siap masak lunch semua n ajak kami lunch dulu.....hubby plak called kata dia dh on d way..lg 45 mins sampai la.....ok laa gitu...saya pun sambil2 sesuap anak2 makan....saya pun isi perut saya sekali.....xbyk...sket pun jadik laa kan...takut muntah lagi......
bila hubby sampai....dia pun makan2...saya suruh dia rest kejap....dia nap kejap....then dlm pkl 2 gitu saya ajak dia balik umah...saya nak tukaq baju n balqises ni pun kena tukaq baju sekolah....( mana la dan nak bawa bekal segala td masa duk gigil2 tuh ) so kami balik umah kejap....saya mandi2 , solat , tukaq baju semua..bawa baju Humairah ( Si Faihana ni ngikut saya n daddy balik sekali ) pack brg2 diorg and homework diorg lam beg ...bawa gi umah makteh...coz saya nak pegi spital , anak2 ni saya tinggaikan kejap kat umah makteh..lgpun diaorg leh main2 ngan Zairy & Zaira yg dh nak balik sekolah jap lagi.....
Selesai settlekan anak2...kami pun gi spital..kali ni saya xpi Hospital Suleiman Fakieh yg selalu saya check up tuh..coz spital yg tu agak jauh..ngan ntah br byk traffic light , takut jem segala...so kami decided nak pi try Hospital Dr. Erfan Begado ni....dekat sket ngan umah..xsampai 10 minit..no jam , no traffic light..senang....
Bila sampai sana , tengok spital ni canggih gak...bila sesiang ni xlaa ramai org sgt...selalu dok pi spital mlm2 jaa...so cepat laa semua urusan....nurse2 kat sini pun baik2....mostly ofcoz Philippines ....all the docs here semua specialist...so saya agak ok la kut ( kat sini kena check2 gak coz xsemua spital yg ok & bagus.... ) xsampai 5 minit tunggu doc pun sampai....doc ni org Egypt ...dengaq dia cakap susah tul nak paham....tapi conclusionnya lepaih dia check tu....baby semua ok , masih xmau tunjuk dia boy /gal.....sihat alhamdulillah.....saya plak...takde langsung demam okeyyyyy....darah semua normal....infact nurse tu kata good lagi..berat semua ok.....
Adoii laaaa heran sungguh....yg td gigil2 separuh mati
 ( mcm nak kena kancing gigi pun ada tau ) tu pasai paa......iskk...iskk...muskil2.....tapi dia tetap laa suh saya buat blood & urine test....InsyaAllah ahad ni next appointment saya leh tau resultnya....hmmmm....yg lawaknyaa dia tanya saya...
"do u take tonic?"
"Err...no...i dont"
"u should take tonic & calcium " ...masa ni baru saya paham tonic dia maksudkan ialah multivits...ciss......
"yes....i take multivits & calcium magnesium" hahahhaaa...mcm nak tergelak plak bila tingatkan ayat tonic tuh..apadaaaa.....
So nak dipendekkan cerita......selesai semua...kami balik umah , ambik balqises....saya plak sampai umah terus terbaring..coz kepala berat sangat n bdn rasa lenguh2 sendi...sampai ke sekarang laa rasa tu masih ada.....hubby pun muskil awat doc check tak demam...to saya mmg tgk termometer dia 36.9c jaaaa.....hmmmmm.......
Anyway....hari ni hubby pi gheja macam biasa....saya plak nak rest hari ni...rasa bdn sangat lemah..lenguh sendi2.....kepala berat sgt....tgk laaaa mcm mana lepaih nih...
doa2 laa moga saya sihat & nuttin serious happen...AMIN!

P/s tp Piah:

Happy Birthday to u!!! Aku doakan moga semua yg terbaik utk hang!Semoga panjang umuq , murah rezeki and happy always.......salam sayang dr aku yg jauh di sini!Sorry laa aku cilok gambaq yg sama kat blog hang naa!muahhssss.......

12 comments:

Harni Safarina said...

Farah, saya kena mcm tu jugak dulu. Badan menggigil2, sejuk tapi temperature panas gila. Telan panadol ja berpeluh2 pastu ok balik. Few hrs lps tu mai balik. Bila pi spital, teruih kena admit. Doktor suspek chikugunya. Duduk spital seminggu.. rupa2nya viral fever. tapi mmg seksa la time sejuk menggeletaq tuh. Pegang span nak basuh pinggan pun buleh terlepaih. Jalan pun melelong ja..

Kami doakan semuanya ok, insyaAllah. Harap2 result blood test nanti ok. Jgn lupa update k.

chiko said...

aku doakan semoga ko cepat sembuh.. amin

aini said...

hai farah....risau gak aini dengar hal farah ni....farah jaga diri baik2 na...apa2 nanti farah update la dalam blog ni ya ...nak tau la juga even dok jauh...ok...take a good rest ya...:)

Ummi Ghazi said...

loh siannye aunty mommy..take care k..tercengang ummi duk bca entry nih..saspen pn sma..sib tak hape²..jg diri bebaik k..kami tk sabar nk jupe adik baru nih :)

Baby Lyana said...

aku doakan agar kau semakin recover..risau plak..dah ka tgh preggy..take a good rest ok! masa aku preggy tak pernah kena camnie, tp pernah kena gastrik rasa cam nak tercabut perut..tak lena sepanjang mlm.....

ieza said...

la...sian farah...iza doakan semua ok ...elok2 na...banyak2 la rehat...

@cu SaYaNg said...

wei..aku pun penah kena lebih kurang sama mcm dgn hang.abis segala sendi semua sengal...
rasa mcm dah nk mati dah.

mlm tu gak p klinik doktor ckp x dak apa.tp doktor bg rehat 1 ari.doktor takut denggi.aku pun balun le ayaq 100+...esok nye sihat walafiat..x nampak lgsg mcm org sakit...org opis mcm x caya yg aku nie sakit malam tu..

oppss!!tq ya...amin..semoga semua nye dimakbulkan Allah

Diamilikku said...

kak farah..
sone penah kena mcm tu masa pregnant kan alesha..duk tak duduk menggigil segala...dah la kul 3 pagi..sampai ketaq2 gigi semua cukup..pakai berlapih2 pun tak bleh hilang..pi hospital check urine rupanya..virus infection kat urine..doc kata preggy woman memang senang kena virus infection...tambah2 kalau ayaq kurang..dan bila kena memang mcm ni lah simptomnya...

aramis2177 said...

hangpa - hangpa semua....
a BIG TQ to all coz sudi doakan utk saya....hopefully everything ok hendakNya....so far keadaan saya bertambah ok...cuma nak gak tunggu resultnya ahad nih...

Mimi Sharif said...

harap2 smuanya OK....
dah la kalau xdemam pun tgn kak yana selalu ketaq kan...
kalau jd camni lagi la..........

Naddiea said...

kak farah,la ni viral fever memang femes la.kat mana2 pun ramai org kene viral fever ni.hopefully kak farah cepat sembuh.risaukan bile jadi camni.tambah2 dok peknen.shepah pun penah jadi gak.sebab org mengandung ni badan /antibodi mmg x kuat.sbbnyer kite share segala2 ngan baby dlm perut.so take care yaa...makan ubat taw.

aramis2177 said...

Mimi ,
hehehehe....tu lah kan...lawak lak bila pikiaq tang ayat ' xdemam pun ketaq'....wakakakkaa...mmg pun!hahahaa....ala2 parkinson abg cd kata!heheee....tp laa ni dah lega..alhamdulillah...
Shepah,
TQ2...alhamdulillah kak farah dah ok...so far back to normal.....cuma nk tgk test result tu nanti ja....hope xdak apa yg seriuos!tq again!